fbpx

Večerovi novinarji privilegirani tudi pri cepljenju – kdo jim je omogočil skok preko vrste?

Odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik in novinarka Večera ter predsednica DNS Petra Tušek Lesjak. (Foto: STA)

Slovensko javnost je razjezila novica, da so bili novinarji časopisne hiše Večer prednostno cepljeni proti covidu-19. Štajerski dnevni časopis je eden izmed osrednjih slovenskih medijev, ki s sedanjo vlado bije politikantski politični boj in prispeva k temu, da slovenski državljani ne spoštujejo ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa. “Zaposleni pri Časniku Večer so bili konec prejšnjega tedna kot del kritične infrastrukture pozvani h kolektivnemu cepljenju, na katerega smo se prijavili že v začetku januarja 2021,” so zapisali na Večeru. Verjamemo, da kot družbenopolitični delavci spadajo med “kritično infrastrukturo” tranzicijske levice, toda vsekakor ne spadajo med kritično infrastrukturo pri strategiji cepljenja. Kakšen bi bil odziv, če bi se tako mimo vrste cepilo uredništvo Nova24TV? 

Medijski podporniki opozicijske levice so se od prvega dne epidemije trudili, da bi bilo v Sloveniji čim več smrti in bi se prikazalo sedanjo vlado kot nesposobno in neučinkovito. Med njimi so specialno vojno proti vladi borili v hišnem glasilu stranke SD, mariborskem Večeru. Podpirali so protestnike, dijake ter vse tiste, ki so kršili ukrepe dan za dnem. Večina od njih ni razumela, da je vlada RS po nasvetu zdravstvenih strokovnjakov sprejemala epidemiološke ukrepe za zajemanje epidemije.

Prav novinarji Mariborskega Večera pa so se lahko cepili kot privilegirani, med prvimi. Ne glede na to, da njihova trditev o tem, da so novinarji del kritične infrastrukture, drži, pa je šlo v tem primeru za kršitev strategije cepljenja. V sporočilu za javnost so poudarili, da so zaradi narave dela, izpostavljeni okužbi. Lepo, da se zavedajo, da vsaka nova okužba pomeni večjo obremenitev za že tako obremenjeno zdravstvo. Ob tem so želeli ravnati družbeno odgovorno in s cepljenjem zaščititi svoje zaposlene.

Kdo je Večerovce uvrstil med kritično infrastrukturo?
Tako so se zaposleni na Večeru, 19. marca 2020, šli cepit v Zdravstveni dom Adolfa Drolca v Mariboru. Pohvalijo se, da so se kot del kritične infrastrukture v Sloveniji in kot odgovorna medijska hiša, vabilu tudi odzvali. Cepljeni so bili s cepivom AstraZeneca. Pohvalili so strokovno in profesionalno delo mariborskih zdravstvenih delavcev v postopku cepljenja.

V dopisu je bilo napisano, da poklic novinarja spada v kritično infrastrukturo, podobno kot vojska, policija in člani civilne zaščite. To je bilo objavljeno v Nacionalni strategiji cepljenja proti covidu-19 lanskega tretjega decembra. “Večerovci tako nismo v nobenem primeru prehitevali ali preskakovali vrste za cepljenje, ampak samo sledili predlogom in pobudam ministrstva in počakali na poziv in povabilo zdravstvenega doma,” zapišejo odgovorni na Večeru. Dodajajo, da so bili minuli konec tedna pozvani v skladu s strategijo cepljenja, kot jo je sprejela Vlada Republike Slovenije.

Pri tem bo zanimivo ugotoviti, kdo je kolektivu Večera zagotovil cepljenje mimo vrste in mimo strategije cepljenja, ki jasno določa, kdo in ob katerem času je del kritične infrastrukture. Vsekakor pa o tem ne odločajo zdravstveni domovi, kot so prikladno zapisali v Večeru. Tudi v tem primeru smo za mnenje povprašali zdravstveni inšpektorat, ki je v primeru poslanca LMŠ Janija Möderndorferja uvedel nadzor.

Luka Perš