fbpx

Velenje v času župana Kontiča postalo še bolj posuto z rdečimi zvezdami kot v svinčenih časih: na restavracijah, okrepčevalnicah, kavarnah, kjer jih ni, se jih pa še doda!

Foto: Twitter

Titovo Velenje nedvomno ohranja videz iz komunističnih časov, saj je na sprehodu skozi mesto mogoče videti največji spomenik Tita v Sloveniji, kip Edvarda Kardelja, mogoče je poizkusiti sladoled Titovo Velenje, se odpraviti na pionirski pohod po Titovem Velenju, kjer ne manjka niti prava pionirska malica. Človek bi rekel, da je simbolov totalitarizma že tako ali tako preveč, a očitno se s tem ne strinjata župan Bojan Kontič in občinska zveza borcev, saj se spomenikom dodajajo rdeče zvezde, čeprav te predstavljajo že del logotipov kavarn in restavracij. Da, to je Velenje v času, ko je večina naprednih evropskih narodov v 21. stoletju obsodila vse totalitarizme, torej tako fašizem kot tudi nacizem in komunizem.

V središču Velenja so poleg spomenika umrlim med II. svetovno vojno, ki se imenuje Onemele puške, lansko jesen dodali rdečo zvezdo, čeprav skoraj nihče, napisan na spomeniku, ni bil niti partizan niti komunist. Sicer je bil spomenik Stojana Batiča in Vladimirja Mušiča zgrajen konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja in z navzdol obrnjenimi puškami prikazuje simbol miru. Leta 2003 je bil s strani občine obnovljen, poleg njega pa so postavili črni monolit, ki je lani jeseni na željo občinske zveze borcev dobil veliko rdečo zvezdo.

Foto: Mestna občina Velenje

Rdeče zvezde tudi na kavarnah, restavracijah in okrepčevalnicah
Kot da to ne bi bilo dovolj, se v bližini Onemelih pušk nahaja kavarna Espresso momento, ki ima v logotipu zvezdo. Deset metrov stran se nahaja restavracija DK z logotipom zvezde (lastnik Gorenje), še 150 metrov stran pa okrepčevalnica Nostalgija, ki – ne boste verjeli – ima v logotipu zopet rdečo zvezdo.

Foto: Facebook/DK

Turinek: “Ded umrl za domovino Slovenijo, ne za partijo”
Župnik Janez Turinek, ki velja za enega najbolj prepoznavnih slovenskih duhovnikov, se je oglasil, ko je izvedel, da so črnemu monolitu ob kipu Onemele puške dodali rdečo zvezdo, saj je bilo na monolitu zapisano tudi ime njegovega starega očeta, ki so ga ubili Nemci. Turinek, znan je po tem, da je s svojimi – tudi ostrimi – komentarji zelo aktiven na družabnih omrežjih, zaradi česar je mnogim ljudem pravi “trn v peti”, je zahteval odstranitev nove rdeče zvezde in ob tem pojasnil, da ta žali čast in ime njegovega deda, saj je njegov dedek umrl za domovino Slovenijo, ne pa za blagor Komunistične partije Slovenije.

V drugi polovici prejšnjega meseca smo poročali o tem, da se je Mestna občina Velenje z namenom poveličevanja kipa maršala Josipa Broza Tita odločila, da široko strokovno javnost povabi k izdelavi konceptnih predlogov za ureditev zelenice ob spomeniku maršala Tita. Komisija strokovnjakov s področja arhitekture, krajinske arhitekture, zgodovine in turizma je prejela šest predlogov, ki segajo vse od minimalističnih posegov z ureditvijo dostopne poti do vzpostavitve novega mestnega parka oziroma posegov, ki bi bistveno spremenili nagovor celotnega prostora.

1. nagrada (Foto: MOV)

Kot lahko vidimo, mesto Velenje stremi v povsem napačno smer, namesto, da bi sledilo evropski poti, kar bi bilo edino prav, glede na to, da smo država članica Evropske unije. Žalostno je, da naša država ni sposobna priznati, da je komunizem totalitarni režim, tako kot to priznava večina evropskih držav, ki so sprejele Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu. Neizpodbitno žalostno dejstvo, ki si ga mnogi ne želijo priznati, je namreč, da kljub 130 tisoč zunajsodno pobitim žrtvam na slovenskem ozemlju za zločine proti človeštvu ni še prav nihče odgovarjal, in ni prav, da se z maškaradami in upodabljanjem rdečih zvezd dela norca iz teh ljudi.

N. Ž.