fbpx

Velik kulturni biser: Prenovljena Narodna galerija

Pogled na prenovljeno Narodno galerijo. Foto: uporabnik Kučko pod pručko

V sredo so v Ljubljani odprli prenovljeno Narodno galerijo, ki je ob prenovi Narodnega doma dobila tudi novo stalno zbirko. Ta je povezala doslej ločeni slovensko in evropsko zbirko. Vstop je prost še danes in jutri. 

Ob odprtju so v Galeriji odkrili doprsni kip dolgoletne ravnateljice galerije Anice Cevc avtorja Mirsada Begića, obogatila pa ga je Uvertura za godala Draga Ivanuše v izvedbi Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, ki je nastala posebej za to priložnost.

Razstavni prostor neprecenljive vrednosti
Z modernizacijo prostorov v palači iz konca 19. stoletja je Slovenija dobila sodoben muzej, ki ustreza visokim standardom za predstavljanje umetnosti. Celoten kompleks Narodne galerije, sestavljen iz treh stavb, ki so nastajale med letoma 1894 in 2001, obsega skoraj 13.000 kvadratnih metrov.

Ivana Kobilca: Poletje

Ivana Kobilca: Poletje (Foto: KpP)

Bogata zbirka umetnin
Stalni razstavi je namenjenih 3100 kvadratnih metrov površin. Nova stalna zbirka združuje 613 umetnin, njihovo število je, kot je pred časom povedala direktorica galerije Barbara Jaki, glede na prejšnjo slovensko in evropsko zbirko za tretjino večje.

Prenova, ki je potekala med letoma 2012 in 2015, je stala 12,3 milijonov evrov. Od tega je 85 odstotkov evropskih sredstev, 15 odstotkov pa je prispevalo ministrstvo za kulturo.

 

 

Obiskovalci navdušeni: Galerija nam je lahko v ponos
Včeraj sva si z ženo ogledala razstavo in dve uri in pol, kolikor sva porabila za podroben obhod, sta minili, kot bi trenil. Vsem, ki cenite umetnost in estetiko, priporočam ogled palače, ki je nam vsem Slovencem lahko v velik ponos, in uživate ob slikah največjih slovenskih mojstrov,” je povedal bralec našega portala.
Foto: STA

Foto: STA

M. P., STA