fbpx

Velike težave ruskega oligarha Andreja Zubickija, državni SDH popolnoma pasiven in podrejen ruskim interesom!

Andrej Zubicki (Foto: SIJ Group, STA)

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah, ki smo jih prejeli v uredništvo naj bi se družba SIJ nahajala v večjih likvidnostnih težavah, ki bi lahko ogrozile 3500 delovnih mest, kolikor naj bi jih skupina trenutno zaposlovala. Čeprav je Republika Slovenija pomemben solastnik družbe, večjega vpliva na delovanje družbe nima. To velja pripisati pripisati odličnim odnosom, ki naj bi jih ruski oligarh Andrej Zubicki v preteklih letih njegovega delovanja v Sloveniji stkal z pomembnimi odločevalci v politiki kot v gospodarstvu.

Skupina SIJ (Slovenska industrija jekla d.d.) je največji slovenski proizvajalec jekla in naj bi bil v samem vrhu proizvajalcev nerjavnih in specialnih jekel v Evropi. Metalurška dejavnost skupine združuje 26 družb, od tega jih ima 22 sedež v EU. Družba je bila v preteklosti tudi lastnik Perutnine Ptuj, ki jo je konec leta 2018 prodala družbi Myronivskyi Khliboprodukt (MHP) v lasti ukrajinskega milijarderja Jurija Kosiuka.

Ruski oligarh Andrej Zubicki je od leta 2007 večinski lastnik družbe SIJ. Preko družbe DILON d.o.o. namreč lastniško obvladuje 72,22 odstotkov lastništva SIJ, preostalih 25 odstotkov delnic pa obvladuje Republika Slovenija, katere lastniške pravice v družbi uveljavlja SDH, ki ga vodi Igor Kržan. Preostalih 2,77 odstotka je lastnih delnic družbe SIJ.

Je za likvidnostne težave krivo izčrpavanje družbe preko sheme podjetij iz tujine?
Po neuradnih, a zanesljivih informacijah, ki smo jih prejeli v uredništvo, naj bi se družba trenutno nahajala v večjih likvidnostnih težavah, zaradi katerih bi lahko bilo ogroženih več kot 3500 delovnih mest, ki naj bi jih skupina trenutno zaposlovala. Čeprav je Republika Slovenija pomemben solastnik družbe, večjega vpliva na delovanje družbe nima. To velja pripisati pripisati odličnim odnosom, ki naj bi jih Andrej Zubicki v preteklih letih njegovega delovanja v Sloveniji stkal z pomembnimi odločevalci v politiki kot v gospodarstvu. Slednje se kaže predvsem skozi zapisnike skupščin delničarjev SIJ iz katerih je razvidno, da je državni SDH v preteklih letih praviloma slepo podpiral in sledil predlogom uprave in ruskega lastnika. Absurdno je tudi dejstvo, da je ruski lastnik Andrej Zubicki za predsednika uprave družbe leta 2017 imenoval kar samega sebe, mandat si je podelil do leta 2023. Republika Slovenija, čeprav je pomemben lastnik družbe, na upravljanje družbe tako nima praktično nobenega vpliva, čeprav bi bilo izredno zanimivo z revizijo poslovanja preveriti govorice o finančnem izčrpavanju družbe skozi shemo podjetij v tujini.

Nadzorni svet SIJ vodi Zubickijev tesni sodelavec Evgenij Zverev, preostali člani pa so še: Dimitrij Davidov, Štefan Belingar, Helena Ploj Lajovic, Mitja Križaj, Boštjan Napast in Richard Pochon. Kot glavni izvršni direktor družbo vodi Vjačeslav Korčagin, finančni direktor pa je Igor Malevanov.

Po pisanju portala Požareport naj bi bila brata Zubicki najbogatejša tujca v Sloveniji
Družina Zubicki, pokojni oče Boris je bil poslanec ruskega parlamenta – dume, ter predvsem sinova Evgenij in Andrej sodijo med najbogatejše ruske (tajkunske) družine. Obogateli so z rudniki in metalurgijo, brata Andrej in Evgenij pa sta verjetno najbogatejša tujca, ki delujeta v Sloveniji. Oba brata, ki naj bi se v preteklih letih poslovno in tudi zasebno povsem razšla, naj bi formalno živela v Ženevi, v Slovenijo pa sta prihajala z zasebnim letalom. Nepremičnine naj bi imela v Moskvi, Saint Tropezu in še enem francoskem prestižnem letovišču, Saint-Jean-Cap-Ferratu. Tamkajšna vila Andreja Zubickija naj bi bila vredna okoli 60 milijonov evrov, tista v St. Tropezu, ki jo ima Evgenij Zubicki, pa menda podobno.

Podrobnejša analiza vzroka popolne pasivnosti SDH pri upravljanju tako pomembne naložbe bi najbrž omogočila tudi identificiranje njihovih ključnih slovenskih pomagačev, med katere naj bi kot najvplivnejši člen sodila predvsem Nada Drobne Popovič, trenutno predsednica uprave Petrola, najpomembnejše slovenske energetske družbe. Drobne Popovičeva je namreč bila pred zadnjo funkcijo izvršna direktorica SIJ, še pred tem pa, pozor, članica uprave SDH, kjer bi morala formalno bdeti prav nad upravljanjem SIJ, saj je ta pomembne portfeljska naložba SDH. Njen uraden življenjepis objavljen na spletni strani Petrola to potrjuje. Leta 2013 se je zaposlila v Slovenskem državnem holdingu, kjer je oktobra 2015 postala članica uprave, odgovorna za korporativno upravljanje kapitalskih naložb, finance, informatiko ter prevzeme in prodajo.

Obstaja verjetnost, da je prav Nada Drobne Popovič ključen akter proruskih interesov v Sloveniji. (Foto: STA)

Junija 2018 se je zaposlila v podjetju SIJ Acroni d.o.o., na delovnem mestu finančne direktorice. Nadzorni svet družbe Petrol d.d., Ljubljana, jo je imenoval na mesto predsednice uprave te družbe za petletno mandatno obdobje, s pričetkom 11. februarja 2020. Tako se pojavlja upravičen sum, da je prav Nada Drobne Popovič ključen akter ruskih poslovnih interesov v Sloveniji.

Zgodbo o finančnih malverzacijah v SIJ in njihovih povezavah v slovenski politiki ter gospodarstvu bomo v prihodnjih tednih podrobno raziskali.

Sara Kovač