fbpx

Veliki dan za arbitražo se bliža, Hrvatov ne bo

Foto: STA

Arbitražno sodišče je za 17. marca razpisalo ustno obravnavo. Hrvati so že napovedali, da se obravnave ne bodo udeležili. Hrvaški zunanji minister Miro Kovač je ob tem povedal, da bo kmalu obiskal Slovenijo. Prepričan je, da se lahko Slovenija in Hrvaška o meji dogovorita sami. 

Arbitražno sodišče je sicer to obravnavo, na kateri bi dodatno zaslišalo Slovenijo in Hrvaško glede pogledov na znano prisluškovalno afero, zaradi katere so v javnost prišli prisluhi pogovorov med slovenskim arbitrom in agentko ministrstva, napovedalo že decembra.

Na obravnavi naj bi vsaka izmed strani predstavila svoje videnje afere in njenih posledic – prva bo na vrsti Hrvaška, druga pa Slovenija – nato pa bi arbitražno sodišče objavilo povzetek.

Hrvati so prepričani, da lahko težave rešimo sami
Hrvaška pa že vse od prisluškovalne afere naprej bojkotira vse zadeve v zvezi z arbitražnim sodiščem in je večkrat napovedala izstop iz arbitražnega sporazuma. Tega se držijo tudi danes, saj je hrvaški zunanji minister Miro Kovač že napovedal, da se Hrvaška obravnave ne bo udeležila.

Namesto tega nameravajo Hrvati obiskati Slovenijo ter se srečati z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in predsednikom Borutom Pahorjem. Prepričani so namreč, da so odnosi med državama dovolj prijateljski in razviti, da bi lahko rešitev za določitev meje v Piranskem zalivu na podlagi mednarodnega prava in dvostranskih pogajanj našli sami.

Erjavec se bo udeležil ustne obravnave na arbitražnem sodišču v četrtek v Haagu, je sporočil danes v Bruslju. Minister obžaluje bojkot Hrvaške, ki pa po njegovih besedah ne pomeni nič. Hrvaški kolega Miro Kovač bo Slovenijo obiskal 22. marca, je še povedal Erjavec.

M. G., STA