Verski uslužbenci na tnalu radikalne koalicije

Foto: Katoliška cerkev

Potem ko je oblast ljudem in gospodarstvu pričela nalagati dodatne obremenitve, zdaj, kot kaže, nameravajo obračunati še z verskimi uslužbenci. Z zakonodajno spremembo namreč želijo doseči znižanje deleža državnega nadomestila za plačilo njihovih prispevkov. Katoliška cerkev je glede sprememb kritična. Marsikdo pa se ob omenjenem odzivu sprašuje, čemu se cerkev sicer večkrat ne oglaša v primeru perečih aktualnih vprašanj v družbi in s tem preseka z nevtralno držo v javnosti.

Sprememba zakona o verski svobodi predvideva, da se delež državnega nadomestila za plačilo prispevkov verskih uslužbencev s sedanjih 100 zniža na 60 odstotkov. Zakonodajno-pravne služba DZ je v zvezi s tem po poročanju STA opozorila, da je predlog pravno sporen. Predlog po njihovem med drugim krši načelo zaupanja v pravo pri ureditvi in načelo delitve oblasti in je v neskladju z ustavo. “Vlada ukinja uredbo, tega ne more, ker je to poseg v drugo vejo oblasti.” Do omenjene spremembe so kritični tudi predstavniki verskih skupnosti.

Katoliška cerkev, ki s svojim odzivanjem po mnenju nekaterih vzbuja videz nevtralnosti, je v svojem odzivu kritična do načrtovane spremembe zakona o verski svobodi, s čimer bo ukinjen status splošno koristne organizacije verskih skupnosti ter znižan delež državnega nadomestila za plačilo prispevkov verskih uslužbencev. Zniževanje prispevkov po njihovih besedah pomeni slabšanje socialne varnosti duhovnikov, redovnikov, redovnic in preostalih verskih delavcev. “Ukinitev statusa splošno koristne organizacije pa pomeni tudi nerazumevanje vloge Katoliške cerkve v naši družbi,” poudarjajo.

Očitajo enostranskost odločitev
Pravijo, da sami ne razumejo razlogov za trenutne predloge sprememb, ki niso bile dogovorjene tudi z nobeno drugo versko skupnostjo. Problematizirali so enostranskost odločitve zakonskih sprememb, saj so lahko na Odboru za kulturo razpravljali šele na njihovo izrecno zahtevo. “Tudi sama razprava ni bila odprta za naše potrebe in stališča. Vse odločitve so bile enostranske in odločene že vnaprej”, navajajo in dodajajo, da je 707 verskih delavcev Katoliške cerkve, ki koristijo pomoč države. Izpostavljajo, da je znesek za socialno zavarovanje slednjih precej manjši kot pri tistih, ki so samozaposleni v kulturi, ki jih je sicer več kot 3200. “Delo verskih delavcev na področju skrbi za kulturo, izobraževanje in duhovne pomoči je prostovoljno, hkrati pa za našo družbo neprecenljivo.”

“Še posebej nerazumno je, da se spremembe zakona, kjer se Cerkvi odreka status splošno koristne organizacije, sprejemajo v času, ko je Cerkev prizadetim v vodnih ujmah in naravnih nesrečah prek Karitas in drugih struktur in posameznikov nudila veliko materialno in duhovno pomoč,” so kritični in dodajajo, da pričakujejo pravično vrednotenje njihovega dela in primerljivo obravnavo z drugimi subjekti. “V vsakem primeru bomo v Cerkvi tudi v prihodnje storili vse, da bomo ljudem v duhovno in drugo podporo.”

Foto: epa

V odzivu Katoliška cerkev še izpostavlja, da so se spremembe zakona brez stvarne podlage, na kar je opozorila tudi pravna stroka. Spremembe po njihovih besedah vplivajo na slabšanje standardov verske svobode in predstavljajo “negativno znamenje tako verskim delavcem kot tudi vernikom v naši domovini, nenazadnje pa vsem ljudem, tudi nevernim, ki cenijo in spoštujejo plemenite človeške, narodne in kulturne vrednote”, ki jih v Katoliški cerkvi poudarjajo in širijo. Prepričani so, da bo v primeru sprejetja zakona prišlo do negativnega odziva v mednarodni javnosti. “Od Vlade Republike Slovenije zato pričakujemo, da predlog sprememb zakona o verski svobodi umakne iz dnevnega reda in ga zavrne.”

“Predlagam, da tudi na naslednjih volitvah daste navodila župnikom, da morajo biti politično nevtralni. Bo tako večja verjetnost, da zmaga politična opcija, ki bo odločno obdavčila cerkveno premoženje”; “Vodstvo RKC,  potrebno bo več poguma in odločnosti! Pa bolj bo treba povzdigniti glas! Papež bi lahko, na primer, kakšno pismo poslal Golobu. To bi zaleglo. O delovanju neokomunistov iz stranke Levica bi lahko kaj povedali prek vam naklonjenih poslancev v EU parlamentu”; “Tako je. Vsi po spisku se bodo morali naučiti, da bo treba pojesti kar s(m) o si skuhali na volitvah. Velja tudi za upokojence, bolnike, voznike, davkoplačevalce, žrtve ujm, žrtve migrantov itd. Play stupid games, win stupid prizes”; so primeri komentarjev, ki so na družabnem omrežju X vsuli v zvezi z aktualnim dogajanjem in ki kažejo, da želja po aktivnejšem vključevanju Katoliške cerkve v aktualne zadeve obstaja, saj bi to lahko pomagalo k večjemu ozaveščanju pripadnikov verske skupnosti. Kakor koli, vidimo lahko, da si Golobova vlada iz dneva v dan išče vedno več novih tarč, zato je umestno, da se na nepravilnosti opozarja. Kot lahko vidimo, je še kako pomembno, koga se obkroži na volilnem lističu.

A.H.