[Video] Danes je jasno, kako preudarna sta bila Hojs in Olaj: Njuna “Julka” se pogumno bori z ognjem

Miren. Gasenje pozara iz zraka na goriskem Krasu. Foto: regijski stab CZ za severno Primorsko

Danes je jasno, kako preudarno sta ravnala nekdanji notranji minister in nekdanji generalni direktor Policije, ko sta za slovenske policiste kupila novo Julko, kot jo je Olaj ljubkovalno poimenoval. Gre seveda za helikopter, AgustaWestland AW 169, ki te dni neumorno pomaga našim gasilcem, ki se na Primorskem borijo z ognjenimi zublji. 

Na smotrnost nakupa je na Twitterju opozoril dr. Olaj. Zapisal je: “Me veseli, da se izkazuje Julka za tako vsestranski helikopter.

Razumevanje prejšnjega ministra Aleša Hojsa za nabavo helikopterja Policiji se izkazuje za zelo preudarno in koristno
. Upam, da se postopki za nabavo še enega helikopterja ne bodo zaustavili.” 

https://twitter.com/policija_si/status/1550142905431597058

Da “Julka” ta trenutek daje vse od sebe, so v videu potrdili tudi policisti, ki je po njihovih besedah te dni sploh ne ugašajo, saj so razmere izredno resne. “Trenutno je Julka aktivna okrog gradu Miren, kjer smo včeraj do noči metali po 800 litrov vode vsake dve minuti, kjerkoli so se pokazali ognjeni zublji, ali pa so nakazali gasilci,” so povedali v posnetku, ki so ga objavili na spletu.

“Huey” v pokoj po 42 letih
Julka je nadomestila prejšnji helikopter znamke Agusta Bell AB-212, ki je moral po 42 letih v pokoj. Policijski “Huey” (poimenovanje izvira iz ameriške vojske) je imel za sabo zavidljivo kariero služenja narodu, saj domala ni bilo večje policijske ali reševalne akcije, v kateri ni sodeloval. Danes ga je moč videti v Muzeju vojaške zgodovine v Pivki.

Izredno zmogljiva Julka
Slovenska Policija je ob nakupu na svoji spletni strani navedla, da je nov helikopter “tehnološko sodoben helikopter in ustreza vsem zahtevam policije za zagotovitev njenega nemotenega dela in razvoja transportnih zmožnosti. Gre za relativno nov, izredno zmogljiv helikopter.” Glavne značilnosti helikopterja so njegova visoka hitrost križarjenja, moč in prilagodljivost. Vse te lastnosti pa v tem trenutku prav gotovo pridejo prav.

Andrej Žitnik