[Video] EU poslanec Grošelj se kiti s tujim perjem: Slovenija je v EU MED vstopila v času Janševe vlade

Slovenija je v EU MED vstopila v času Janševe vlade. (Foto: socialna omrežja)

“Sodelujemo tudi s skupino EU MED neformalnih skupin držav članic, tega v preteklosti ni bilo, edini zaveznik, ki ga je Slovenija imela, je bila Madžarska in občasno Poljska“, se je grdo zlagal Klemen Grošelj, evropski poslanec iz Gibanja Svoboda. Ne le, da je bil med vrsticami neupravičeno kritičen do nekdanje vlade Janeza Janše, drznil si je celo arogantno izreči, da je prepoznavnost Slovenije v EU njihova zasluga, ko pa je črno na belem, da je bila Slovenija v EU MED sprejeta v času Janševe vlade, in sicer med predsedovanjem Slovenije EU.

Vlada Janeza Janše je zaslužna za visoko prepoznavnost Slovenije v EU. Janševa vlada je gradila ugled Slovenije ne le v EU, ampak tudi v svetu. To je bilo večkrat očitno, med drugim tudi ob obisku številnih zunanjih voditeljev in pomembnostjo prisotnosti Janeza Janše na številnih dogodkih. Ne le, da smo bili v času njegove vlade ena najuspešnejših držav, ki se je spopadla s koronavirusom, tudi kakovost življenja in navsezadnje tudi njegov zgodovinski obisk Kijeva je Slovenijo dvignil v vrh EU. Tega se zavedajo tudi ostali, med njimi tudi EU poslanec iz Gibanja Svoboda Klemen Grošelj, čeprav tega ne prizna. Zaveda pa se, da se z lastnimi dosežki oziroma dosežki Golobove vlade ne more pohvaliti, lažje se je kititi s tujim perjem – tako je to poskušal zdaj s trditvijo, da Slovenija v preteklosti ni sodelovala z EU oziroma EU MED.

Poleg kritik na račun nekdanje vlade se je Grošelj v oddaji Arena na RTV Slovenija pohvalil tudi s članstvom Slovenije v EU MED, “Slovenija je sprejeta v Evropskem prostoru, sodelujemo tudi s skupino EU MED neformalnih skupin držav članic, tega v preteklosti ni bilo, edini zaveznik, ki ga je Slovenija imela, je bila Madžarska in občasno Poljska”, je brezsramno dejal Grošelj. Resnica pa je, da se je Slovenija na vrhu skupine sredozemskih članic Evropske unije leta 2021 pridružila skupini MED7 oz. po novem EU MED. Janša je takrat dejal, da je članstvo v skupini dobra priložnost za Slovenijo, ki je takrat predsedovala Svetu EU. Ob tem je nekdanji vodja Janševega kabineta na Twitterju komentiral “@KGroselj pravi, da je članstvo Slovenije v #EUMED velik uspeh nove smeri zunanje politike. Prav ima. V to elitno skupino držav je Slovenijo že septembra 2021 spravil @JJansaSDS. Si pa @vladaRS zagotovo zasluži pohvalo, ker iz #EUMED še ni izstopila. Čestitke!”

https://twitter.com/PeterSuhel/status/1622706352098246656?s=20&t=y9gLiH2KTQ-c25cydafIpw

Zunanja ministrica Tanja Fajon že od časa nastopa na svojo pozicijo poudarja vrnitev Slovenije v jedrno Evropo, čeprav so bili njeni obiski vsepovsod drugje, samo v jedrni Evropi ne. Hinavščina brez primere je med drugim tudi nedavni obisk obrambnega ministra Marjana Šarca na Madžarskem, kjer danes, kot pravijo, “krepi odnose”, še dobro leto nazaj pa je kritiziral odličen odnos nekdanjega premierja Janeza Janše in madžarskega premierja Viktorja Orbána, češ da gre za orbanizacijo. Seveda tega nikoli ne bi priznali, saj se obračajo, kot veter zapiha, kar v oddaji Arena potrdi tudi Grošelj, ki med vrsticami obsodi vlado Janeza Janše, češ da zdaj stremijo k “Evropi vrednot”. Naj le opomnimo, da je slovenska javnost prav v tem času, ko Grošelj govori o vrednotah, priča političnim pritiskom nad policijo, domnevno nezakonitim balkanskim poslom Roberta Goloba in uničevanju temeljnih vrednot (družina). O kakšnih vrednotah govori Grošelj, ko v nadaljevanju poudarja, kako “Slovenija danes uživa ugled med ostalimi članicami tudi po indeksu demokratičnosti“, hkrati pa celotni Balkan poroča o Golobovi domnevno nezakoniti finančni aferi?!

Ponavljanje ene in iste mantre aktualne vlade o vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in demokracije je očitno njihova taktika, čeprav vse navedeno ostaja le pri besedah in črkah na papirju. Evropska poslanka Romana Tomc, ki večino svojega časa preživi v Bruslju, meni, da Evropska unija ne pozna delitve, ki jo Fajonova stalno ponavlja, saj so v EU vse države enakopravne, pri tem se sklicuje predvsem na odmik Slovenije od Višegrajske skupine, za katere pravi, da jih je nekaj celo bolj razvitih od nas. Sploh v zadnjem letu je moč opaziti precejšnjo razliko v kakovosti življenja pri nas ali pri nekaterih drugih članicah EU.

Tomčeva: Slovenija na lestvici korupcije zdrsnila na najnižje mesto
Pa vendar o tem le malo oziroma nič ne izvemo iz osrednjih medijih, ki so v času Janševe vlade stalno kritizirali delovanje vlade. “Kako so se te zgodbe nekoč izvažale iz Slovenije v EU, je vendarle jasno”, doda Tomčeva, ki poudarja, da je Slovenija na lestvici korupcije zdrsnila na najnižje mesto. Tomčeva poudari bistvo, in sicer, da je “za začetek vladavino prava treba spoštovati doma, za začetek izvajanje postopkov sprejemanja zakonov po predpisih”, in dodaja, da so glede Slovenije v EU zaskrbljeni predvsem zaradi zunanje politike in obračanja Slovenije v prorusko smer. Medtem ko Grošelj govori o zaupanju ostalih držav do Slovenije, Tomčeva pove, da je Avstrija umaknila nadzor notranje meje v EU proti Slovaški, medtem ko nadzorav proti Sloveniji ni umaknila, “očitno nam ne zaupajo, to je percepcija EU na Slovenijo”.

Kam vodijo posli nekdanjega predsednika uprave GEN-I in trenutnega predsednika vlade Roberta Goloba? (Vir: STA, zajem zaslona, splet).

Dejstvo, da tudi Golob venomer ponavlja, da se Slovenija zdaj lahko ponaša med ostalimi članicami s svojimi dosežki, pa je le še ena hvalisava izjava več, saj, kot je dejala Tomčeva v nadaljevanju, je bil “Golob soočen z uro resnice, ko je v Evropskem parlamentu nastopal pred praktično prazno dvorano, za njegov nastop pa ni bilo nobenega interesa, celo poslanci iz njegove politične skupine niso uspeli zanimirati nikogar, ki bi prišel. Naslov je bil “Prihodnost Evrope”, Golob pa je govoril o svojih izkušnjah in nasvetih o prehranjevanju”, je povedala Tomčeva, Grošljev odziv na to pa je bil, da je bil velik odziv s strani socialističnih skupin oziroma socialdemokratske stranke, kar je bilo pričakovano.

Ana Horvat