[Video] Igor Pirkovič spregovoril o odmevnem soočenju in prihodnosti RTV

Datum:

“Kje je zdaj ščitenje novinarske avtonomije, kje so zdaj slavni sindikati, sveti delavcev, ki so se sramotno postavili na stran politike?” se sprašuje voditelj na RTV Slovenija, ki je bil po odmevnem neslavnem soočenju tarča kritik, češ da njegovo vodenje ni dosegalo niti minimalnih standardov, kljub temu, da ga je opozicija očitno želela destabilizirati. Zgrožen je, da se to dogaja v letu 2022 sredi demokracije, prav tako pa je zaradi preteklih dogodkov in izidov volitev tudi on zaskrbljen glede svoje prihodnosti po sestavi nove vlade.

Dva dni po volitvah nekateri novinarji na javni RTV SLO, ki niso člani sindikata novinarjev notranje političnega uredništva, živijo v strahu za svojo prihodnost. Igor Pirkovič, ki je vodil neslavno četrtkovo soočenje enajstih kandidatov parlamentarnih strank na RTV Slovenija, pravi, da ni prepričan, kakšna usoda jih čaka na nacionalki. Vsi pa se bojijo maščevanja, po tem, ko je pred dnevi še pred zmago na volitvah predsednik Gibanja Svoboda dr. Robert Golob napovedal ukinjanje določenih medijev. Njegove izjave je ostro obsodilo Združenje novinarjev in publicistov, ki pravi, da samo zasebni lastnik lahko ukine medij v zasebni lasti, Pirkovič se je s tem strinjal.

Bratuškova je ob začetku želela destabilizirati oddajo
Voditelj odmevnega neslavnega soočenja je uvodoma povedal, da je bila to najbolj odmevna oddaja v zadnjih dvajsetih letih, “vložek je bil velik, napetost je bila velika že pred oddajo. Opozicija je očitno že pred tem odvrgla rokavice, prvi krog je šel nemoteno, potem pa je ogenj zakurila Alenka Bratušek z očitkom, češ da je pričakovala drugega voditelja”, s tem ga je po mnenju Pirkoviča Bratuškova želela načrtno destabilizirati. Glede na to, da je Bratuškova na tak način že izvajala pritisk na medije, pa je po mnenju Pirkoviča zdaj čas, da si izbere drugačen način pritiska na medije. “Očitno je to stranka, ki ima ‘prave in neprave’ voditelje, ne spušča se v vsebino, procesno nekako se je skušala spraviti name, to ji ni sicer uspelo.” Pirkovič priznava, da je bila opozicija KUL  na spolzkem terenu, da pa so bili obravnavani korektno. To očitno ni zadostovalo, saj je v nadaljevanju voditelj soočenja slišal njihov dogovor o primernem času, da zapustijo studio. Po slišanem in želji po odgovoru je Pirkovič Luko Mesca, prvaka Levice, vprašal vsebinsko vprašanje, ampak njih naj vsebina ne bi zanimala.

“Njih ni zanimala vsebina od vsega začetka, ker so za vsebino očitno predvideli, da je to njihovo šibko polje, želeli so ustvariti incident pod pretvezo, da je vodenje izrazito enostransko, njim nenaklonjeno, ta scenarij jim je spodletel, zato so odšli kot poparjeni šolarčki in izkusili rezultat tudi na volivah,” je prepričan voditelj RTV.

Ko nimajo vnaprej dogovorjenega scenarija, napadejo
Bratuškova je med poskusom destabilizacije voditelju soočenja sredi oddaje postavila vprašanje po drugem voditelju, za katerega je ona imela očitno informacijo več, saj se Pirkovič sprašuje, od kod ji te informacije, tudi če so resnične? “Odgovor je na dlani, zelo dobro sodelujejo z ljudmi iz televizije, očitno,” je dejal Pirkovič, ki je dodal, da o notranjih zadevah ne želi razpredati, je pa izpostavil dejstvo, da jim je do omenjenega soočenja na RTV SLO vedno vse potekalo brez težav, zato so zdaj, ko scenarij ni bil vnaprej dogovorjen, poskušali napadati medije in avtonomijo. “Kje je zdaj ščitenje novinarske avtonomije, kje so zdaj slavni sindikati, sveti delavcev, ki so se sramotno postavili na stran politike?” je zgrožen Pirkovič, da na napad na voditelja v tem primeru ni reagiral nihče od tistih, ki so tako vneto zagovarjali nevmešavanje politike v novinarstvo. Voditelj oddaje Luka Svetina Pirkoviča sooči z mnenjem ostalih novinarjev, ki so ocenili, da je bil Pirkovič morda preblag v vodenju na neki določeni točki, pri čemer je izpostavil nedopustno vedenje Ivana Galeta, ki se je spustil na osebno raven s svojimi komentarji, ki jih je namenil Janezu Janši, Zdravku Počivalšku in Mateju Toninu. Pirkovič se je s tem strinjal in priznal, da bi morda lahko odreagiral drugače, je pa povedal, da je bil ta krog soočenja namenjen vsebini o prihodnosti delovanja stranke, ki so ga očitno nekateri izkoristili za napad.

Na “levi” strani studia je ostal le še Ivan Gale. (Foto: Twitter)

Odhod ni koristil nikomur, očitno je tukaj pridobil Golob
Zakaj je Zmago Jelinčič sredi oddaje odšel, Pirkovič ni znal odgovoriti, predvideva, da je Jelinčič ocenil, da je čas za odhod ali pa je celo slišal dogovarjanje teh štirih KUL-ovcev, ki so bili po Pirkovičevih besedah zmedeni in tudi niso pričakovali, da jih bodo ostali slišali in kamere ujele pri dogovarjanju. Po njegovem odhodu so začeli odhajati tudi predstavniki KUL opozicije, kar pa jim ni koristilo na volitvah. Po drugi strani pa je koristilo Golobu, ki je dobil kar 36 odstotkov glasov, kljub temu, da so bili na soočenju izpostavljeni njegovi sumljivi odprti računi v Romuniji in posli v Črni gori. Svetina je poudaril, da se zdi, da to ni imelo nikakršnega vpliva na odločitev volivcev, kljub temu, da je bil Golob jezen ob soočenju z omenjenimi dejstvi. Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič je kasneje o tej temi dejal, da je prav ta novica čakala na objavo nekaj dni, kar je še bolj šokantno, kar pa Pirkovič komentira, da očitno “nekdo, ki bi to moral objaviti, tega ni storil”, kar postavlja pod resen vprašaj korektnost in neodvisnost nekaterih znotraj RTV SLO.

Pirkovič stalno tarča napadov
Pirkovič obžaluje, da se to dogaja sredi demokratične države v tem času, pa vendar je bil tudi on nekaj tednov nazaj postavljen na v. d. odgovornega urednika RTV MMC, kar pa je očitno tudi vzbudilo dvome v to odločitev. V luči nepristranskosti in enakovrednega obravnavanja vseh Svetina Pirkoviča vpraša, zakaj je bil prav on postavljen na to pozicijo. Pirkovič mu odgovori, da so bile očitno potrebne spremembe in da pozicije na RTV SLO niso dedne, kot si to nekateri zamišljajo. “Imenovan sem bil demokratično, postopkovno, korektno, temu je pritrdilo tudi upravno sodišče,” je dejal in spomnil, da so bili proti njemu osebno organizirani protesti po zasedbi nove funkcije, “skušali so me diskvalificirati, vse so hujskali proti meni, svoji debeli koži se lahko zahvalimo, da lahko kljubujemo tako sovražnemu okolju”, je dejal. Vse to je Pirkovič po besedah Svetine prenašal zelo stoično, na kar mu sogovornik odgovori, da je to “civilizacijski odgovor in da ne verjame v način ‘oko za oko'”, se pa dejansko sprašujejo, kaj se bo dogajalo v prihodnosti zaradi apokaliptičnih napovedi Goloba in ostalih, zdaj, ko imajo večino v parlamentu.

Prihodnost medijev bo kmalu vidna
“Glede na dosedanje metode lahko pričakujemo karkoli, čakamo, kaj bo, nimamo slabe vesti, bomo videli zdaj, kakšen odnos bodo imeli zdaj nekateri do vladajoče strukture in opozicije,”
 je sklenil Pirkovič. Prihodnja nova koalicija je že napovedala spremembo zakona o RTV, za kar Pirkovič meni, da je popolnoma mogoč scenarij, saj naj bi zakon spisala že “trojka, ki ima korenine iz prejšnjega sistema”, če bodo pohiteli, pa lahko storijo marsikaj zelo hitro, predvsem strukturiranje vseh organov RTV Slovenija, čemur pa bodo sledili tudi ostali mediji.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...