fbpx

[Video] Ime dr. Jožeta Pučnika umeščeno v srce Evrope in med velikane evropske zgodovine!

dr. Jože Pučnik

Ime dr. Jožeta Pučnika je v Evropskem parlamentu postavljeno ob bok drugim evropskim velikanom duha, poguma in neumornega boja za svobodo človeka in demokracije.

Predsednik SDS Janez Janša je ob veličastnem dogodku, ko so v Evropskem parlamentu sprejeli odločitev, da eno od konferenčnih dvoran poimenujejo po očetu slovenske državnosti dr. Jožetu Pučniku, dejal, da  je dr. Pučnik po tem, ko so mu v Sloveniji posvetili največje letališče, številne trge, ulice in javne ustanove, končno dobil svoj prostor tudi v Evropi. V tisti Evropi, v kateri je iskal srečo in svobodo, tudi takrat, ko je bil izgnan  iz svoje lastne domovine. Dodal je, da poimenovanje pomembne konferenčne dvorane v Evropskem parlamentu po dr. Jožetu Pučniku pomeni  priznanje temu velikemu Slovencu. Na to priznanje je sicer nekaj časa čakal, ampak je zato toliko bolj jasno in temeljito. “Hvala dr. Milanu Zveru in njegovim sodelavcem za neumoren, večletni trud, ki je bil potreben za to, da je bil ta predlog izglasovan. Hvala Manfredu Webru za podporo. Brez podpore vodje najmočnejše poslanske skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu tega zagotovo ne bi bilo mogoče doseči in hvala tudi vsem ostalim, ki so ta predlog podprli,” je še povedal Janez Janša, ki je dodal, da bo ime dr. Jožeta Pučnika v Evropskem parlamentu od danes naprej postavljeno ob bok drugim evropskim velikanom duha, poguma in neumornega boja za svobodo človeka in demokracije.

Pučnik se je zapisal med evropske velikane
Vodja delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber je ob poimenovanju konferenčne dvorane po dr. Jožetu Pučniku dejal, da je danes pomemben dan za vse nas. “Evropski parlament je uradno sprejel odločitev o poimenovanju konferenčne dvorane v stavbi Evropskega parlamenta v Bruslju, po enemu največjih Slovencev in političnemu očetu vaše države – po Jožetu Pučniku! Dovolite mi, da vam vsem čestitam ob tej priložnosti. Gre za resnično veliko čast, na katero smo lahko vsi zelo ponosni,” je ob tem dejal Weber.

Poudaril je, da dr. Jože Pučnik ni bil le gonilna sila slovenske neodvisnosti, bil je tudi velik Evropejec. Njegova zapuščina je bila vse prepogosto spregledana. Temu ne bi smelo biti tako! Zato sem stal za to pobudo od samega začetka, je dejal in poudaril, da bo ime tega evropskega velikana  zdaj za vedno zapisano v evropsko zgodovino poleg imen kot so Konrad Adenauer, Winston Churchill, Robert Schuman in ostali veliki evropski voditelji. “Čestitke tudi Milanu Zveru in njegovi delegaciji. Želim si, da bi vas čim več videl na inavguraciji dvorane Jožeta Pučnika v Evropskem parlamentu,” je še dejal Manfred Weber.

V zgodovino se bo zapisal kot naš največji borec za demokracijo
Evropski poslanec iz vrst SDS, pobudnik poimenovanja, dr. Milan Zver, je uvodoma dejal, da ko je pred petimi leti vodstvu Evropskega parlamenta in Evropske ljudske stranke prvič predstavil to pobudo, s katero si je prizadeval, da bi delček Unije poimenovali po dr. Pučniku, vedel, da ne bo lahko. Navsezadnje je Slovenija majhna država, posamezne dele prostorov v evropskih institucijah pa se običajno poimenuje po zgodovinsko najpomembnejših politikih največjih držav, je ob tem dejal.

“Morda je bila pot od ideje do realizacije dolga, ampak zato je odločitev pristojnih organov v Evropskem parlamentu tem bolj veličastna. S to odločitvijo, ki pomeni tudi posebno čast za Slovenijo, sta Evropska unija in Evropski parlament dr. Jožeta Pučnika postavila ob bok največjih Evropejcev kot so Konrad Adenauer, Winston Churchill, Paul-Henri Spaak, Robert Schuman in ostali, katerih imena prav tako označujejo posamezne dele hrama evropske demokracije. S to častjo naš največji borec za demokracijo in prepričan Slovenec in Evropejec končno dobiva svoje mesto med velikani sodobne evropske zgodovine,” je dejal dr. Milan Zver.

Ob tem je izrazil prav posebno veselje, da se bodo v dvorani dr. Jožeta Pučnika še naprej sprejemale pomembne odločitve, saj se v njej redno odvijajo pripravljalni sestanki biroja EP, v njem zasedajo tri velike nacionalne delegacije, kakor tudi člani Evropske ljudske stranke iz kar šestih odborov EP, med drugim tudi odbora za kulturo.

“Naj izkoristim to priložnost, da se zahvalim mojim sodelavcem za prizadevnost in da so ves čas verjeli v uspeh, predvsem pa vodstvu Evropske ljudske stranke, predsedniku skupine Manfredu Webru in direktorju Martinu Kampu. Že sedaj vas vabim v Evropski parlament na junijsko uradno inavguracijo dvorane, kjer boste imeli priložnost spoznati marsikaterega izmed vodilnih politikov Evropske unije,” je v svojem nagovoru ob tej priložnosti še povedal evropski poslanec. “Lani smo na Trstenjakovi odprli Hišo dr. Jožeta Pučnika. Sedaj smo njegov dom simbolno razširili tudi na Evropsko unijo. Dobrodošel, dragi Jože,” je še dejal evropski poslanec dr. Milan Zver.

C. Š.