fbpx

[Video] Ivan Kukar o Brglezovi prvomajski diktaturi: Milan Brglez za svojo odločitev nima pravne podlage

Foto: Nova24TV

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je slovensko pravno javnost razburil s svojo odločitvijo, da ne bo razpisal datuma začetka zbiranja podpisov za referendumske pobude, ki so jih v preteklem tednu vložili predstavniki sindikata delavcev migrantov. Brglez za svojo odločitev nima zakonskih možnosti, je prepričan pravnik Ivan Kukar:“Zakon je glede tega zelo jasen. To, kar si je privoščil predsednik državnega zbora, predstavlja samovoljo.”

Ivan Kukar meni, da uporabljajo pobudniki referenduma pravno sredstvo kot obliko državljanske nepokorščine in da imajo za nepokorščino tudi razumen in racionalen interes. “Če država ali vladajoča koalicija meni, da njihove pobude škodujejo delovanju države, imajo možnost, da zakon spremenijo in določijo varovalko, kjer bo jasno določeno, kako se primeri, ko prihaja do zlorabe zakona, lahko presojajo.” 

Kukar je prepričan, da predsednik državnega zbora nima takšne diskrecijske pravice. Po njegovem mnenju bi to pravico lahko imel državni zbor z nekim predpisanim kvorumom ali pa ustavno sodišče. Na vprašanje, kako je mogoče, da se kaj takega pripeti v Sloveniji, odgovarja, da je Slovenija mejna država, torej primerljiva tudi z afriškimi državami, kjer nikoli ne veš, kaj te čaka, ravno to pa se je zgodilo pobudnikom referenduma.

“V normalni pravni državi ni nič narobe, če bi bile tovrstne zadeve urejene, nikakor pa si nek posameznik, pa četudi je predsednik državnega zbora, ne more lastiti pravice, da samovoljno odloča, komu bo dovolil pobudo za referendum in komu je ne bo dovolil,” je bil jasen Kukar.

Slovenija postaja vse bolj agresivna država
Po Kukarjevem mnenju Slovenija vse bolj agresivno napada državljanske pravice in gre s to Brglezovo odločitvijo samo korak naprej, ko ni prav nič sveto, saj se politična elita na zakone požvižga oziroma si jih razlaga po svoje, za mnenje običajnih državljanov in državljank pa se ne zmeni.

Kukar je o Brglezovi samovolji napisal tudi članek za spletni Časnik. Med drugim je zapisal, da vzroki za državljansko nepokorščino (mišljeno je delovanje delavcev migrantov, op. p.) in soočanje elite s tem fenomenom, kažejo na totalno nesposobnost slovenske elite za vladanje v demokratično urejeni družbi. “Očitno je naša elita v kritičnih situacijah sposobna zgolj takšnega načina vladanja, da brez debate nasprotnikom seka glave. Glede na prihajajoča turbulentna desetletja se bi moral vsak normalen Slovenec nad tem globoko in iskreno zamisliti, sicer se bo svobode naše jabolko zlato znova zakotalilo v kri in blato,” je za Časnik še zapisal Kukar.

Predstavniki delavcev migrantov so v preteklem tednu vložili kar šest referendumskih pobud, s katerimi želijo popraviti krivico, ki naj bi se jim godila. Menijo namreč, da jih država nepravično dvojno obdavčuje, v vladajoči koaliciji pa so prepričani, da temu ni tako. Do referendumskih pobud je prišlo, potem ko so – tako trdijo v sindikatu – propadli vsi pogovori z vlado, saj jim ta v pogajanjih ni ponudila drugega kot obročno odplačevanje neplačanih davkov, kar pa je bilo po mnenju predstavnikov sindikata premalo. 

Ž. K.