[Video] Iz Državnega zbora: Nepravilnosti pri volitvah ne zanikajo, a ukrepalo se kljub temu ne bo!

Danes poslanci na seji Državnega zbora RS med drugim obravnavajo predlog priporočila Vladi v zvezi z vzpostavitvijo pogojev za zakonitost volitev. “Če so bile stvari prepozno poslane, je vprašljiva izvedba zakonitih volitev,” je poslanec SDS Branko Grims opozoril, da ljudje niso mogli izpolniti svoje zakonite in ustavne volilne pravice, ter poudaril, da bi za to moral nekdo odgovarjati. Vprašljivo je tudi razlagati o poštenosti volitev v sistemu, kjer je 90 odstotkov medijev v rokah ene politične opcije, nevladne organizacije, ki niso podvržene nadzoru, pa na volitvah nastopajo v vlogi političnih strank. 

Poslanec Branko Grims je izpostavil, da nihče ne zanika nepravilnosti pri volitvah – te so bile in to velike. Ker pa je po Grimsovih besedah direktor službe Državne volilne komisije prosto po Dolančevo “naš človek”, se zaradi tega tudi ne bo ukrepalo. “Ni važno, kdo in kako glasuje, ampak, kdo šteje glasove,” je Grims naglasil Stalinove besede, ki so jih pred tem ponovili vsi iz vladajoče koalicije v dvorani DZ, kar nas po njegovem prepričanju gotovo mora skrbeti. V stranki SD na primer trdijo, da napake niso vplivale na rezultat volitev: “Kako lahko to kar tako trdite, gospe in gospodje,” je vprašal Grims in spomnil, da je bilo prepozno poslanih glasovnic veliko. Že ena sama prepozno poslana glasovnica je napaka, kaj šele, če se to dogaja množično. Na volitvah šteje vsak glas, kar se je pri določenih kandidatih tudi pokazalo. “Glasovnice iz tujine vplivajo na volitve enako kot vse druge,” je še enkrat opozoril poslanec.

Volilna komisija je po Grimsovih besedah tista, ki bi morala poskrbeti za to, da bi bile volitve brezhibne. Ne bi si smela privoščiti take šlamastike, da 14 dni ne zna izračunati neuradnega izida volitev – zato je za nepravilnosti tudi najbolj odgovorna. Za prepozno pošiljanje volilnega materiala je odgovoren vodja službe DVK in nihče drug. Da ga vladajoča koalicija brani, pa meče le še dodatno senco dvoma na pretekle volitve in vse, kar nas še čaka. Težava pa je tudi aroganca DVK-ja oziroma direktorja Dušana Vučka, ki se niti ni odzval na vabilo poslancev – na sejo odbora namreč ni prišel. “Pri pregledu dela DVK se je izkazalo, da prihaja do velikih napak, znotraj službe prihaja do šikaniranja in postopkovnih napak. Ko smo o tem govorili na odboru, so se nekateri posmehovali. Gre za ugotovitev delovnopravne inšpekcije, ki je tudi izvedla sankcije,” je opozoril Grims.

“V poslanski skupini SDS predlagamo sprejetje priporočila Vlade RS, da pripravi in sprejme rešitve volilne zakonodaje za povečanje nadzora nad DVK in zagotavljanjem enakosti položaja v volilnih in referendumskih postopkih ter zakonitost, nepristranskost in objektivnost DVK,” je dejal Grims, ki je še povedal, da predlagajo tudi priporočilo vlade, da pripravi in predlaga sprejem rešitev, ki bodo uveljavile odgovornost članov in službe DVK v primerih, ko prihaja do množičnih nepravilnosti v volilnih opravilih in nepopravljive škode padca zaupanja v institucijo.

“Ob razpravi koalicijskih poslancev dobi človek občutek, kot da se ne pogovarjamo o nepravilnostih pri izvedbi državnozborskih volitev, ampak kot da bi se to zgodilo pri volitvah predsednika razreda v kakšni osnovni šoli,” je ocenil poslanec Žan Mahnič. Nedopustno se mu namreč zdi, da se Vučko ni odzval na vabilo poslancev in pojasnil očitke, ki letijo na njegovo odgovornost pri nepravilnostih na volitvah. Tudi poslanec Anton Šturbej je potrdil, da člani njegove ožje družine v tujini niso prejeli glasovnic. “Če bi mi  torej zmanjkali trije ali štirje glasovi, jaz kljub temu v Državni zbor RS ne bi bil izvoljen,” je povedal.

Sara Bertoncelj