fbpx

[Video] Janez Janša napovedal referendum: “Če verjamete v svoje besede, boste z veseljem pritisnili na tipko za to, da o tem odloči ljudstvo. Gre za njihovo prihodnost, ne samo za vašo.”

Foto: Urban Cerjak

Danes v državnem zboru poteka izredna seja, na kateri poslanke in poslanci razpravljajo o globalnem dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah ter obveščanju javnosti in državnega zbora o mednarodnih zavezah, ki se nanaša na meddržavne nezakonite migracije. Predlagatelji seje so poslanske skupine SDS, NSI in SNS, uvodno besedo pa je imel predsednik SDS Janez Janša, ki je nato nastopil še enkrat. V svojem govoru je med drugim dejal, da bodo vložili zahtevo za posvetovalni referendum: “Če verjamete v svoje besede, boste z veseljem pritisnili na tipko za to, da o tem odloči ljudstvo. Gre za njihovo prihodnost, ne samo za vašo.”

Prvak SDS Janez Janša je v svojem govoru v Državnem zboru razkril, da so pred nekaj dnevi od slovenske policije na Komisiji za nadzor tajnih služb slišali dva podatka, ki sta javna, pa ga slovenski mediji skrivajo kot kača noge: “Prvega, da je porast pritiska ilegalnih migrantov na Slovenijo dramatičen. Da tudi sosednje države sedaj ne vračajo več enega, dva ali pa nekaj deset, ampak nekaj sto, še posebej Italija, da gre tukaj za petkrat večje število letos kot lani v celem letu. Najbolj zaskrbljujoč podatek je pa to, da je slovenska policija samo v letošnjem letu odkrila 169 tihotapcev ljudi.” 

Opozoril pa je tudi na neskladje med originalno in v slovenščino prevedeno Marakeško deklaracijo: “Obljubljam bogato kosilo tistemu, ki v dokumentu najde omembo ilegalnih migracij in ločitev legalnih in nelegalnih migracij in mi bo to pokazal. V angleškem originalu tega ni bilo. Če ste to v delovnem prevodu v slovenščino dali, potem pač se bo to hitro razkrinkalo. Ampak v angleškem originalu je intenca, bom rekel, ravno obratna.”

Očitno se Šarčev šesterček boji glasovanja
“Danes razpravljamo, ne omogočate pa glasovanje o zaključkih, se pač glasovanja očitno bojite. Procedura je bila obrnjena na glavo. Najprej bi morala biti razprava in potem odločitev, tako pa je bila odločitev in zdaj imamo razpravo. Odločitev je bila o tekstu, ki ga v skladu z 11. členom slovenske Ustave sploh ni bilo, ker teksta ni bilo v slovenščini, angleško ne znajo niti vsi člani Vlade, tako da, res ne vem o čem ste odločali. Odločali ste na podlagi časopisnih člankov, kakšnega klica iz Berlina ali pa iz Pariza in pač to je to. Toliko o naši suverenosti oziroma o vaši suverenosti, o kateri tako veliko govorite. Ravno za suverenost tukaj gre. Tako, da nam niste pustili nobene druge možnosti, kot to, da vložimo zahtevo za posvetovalni referendum. Če verjamete v svoje besede, če verjamete v to, da se da to razložiti na pozitiven način, kar tukaj sprejemate, boste z veseljem pritisnili na tipko za to, da o tem odloči ljudstvo. Gre za njihovo prihodnost, ne samo za vašo,” je še zaključil Janša.

Celoten govor predsednika SDS Janeza Janše poglejte tukaj:

M. S.