[Video] Kmečki punt na trasi kanala C0: “Naredili bomo vse, da zaščitimo čisto pitno vodo”

Foto: zajetje zaslona

Nezadovoljni zaradi neupoštevanja vlade, so slovenski kmetje organizirali miren protestni shod na različni lokacijah v Ljubljani, med drugim tudi na lokaciji kanala C0 na območju kleč, kjer pa jim Jankovićevi redarji blokirajo pot.

Ni dovolj, da ljubljanski župan Zoran Janković z uporabo vseh sredstev, pa četudi na nezakonit način vztraja pri gradnji kanalizacijskega kanala C0 skozi jezero pitne vode. Zdaj že slovenskim kmetom onemogoča, da mirno protestirajo, čeprav je to njihova pravica.

“@ZoranDELA ponovno hinavsko in protipravno blokira Separacijsko pot. Temu @nmusar gotovo lahko reče kršenje pravice do javnega shoda”, je zapisal uporabnik na Twitterju, poleg zapisa pa je pripel videoposnetek mestnih redarjev, ki stojijo sredi poti, kamor so se na miren prijavljen protest podali slovenski kmetje. Na posnetku snemalec redarja vpraša, “ali imate danes kakšen papir mogoče, karkoli dokumentiranega, zakaj morate zapirati separacijsko pot? Ali imate že številko od PR službe mogoče, da bi jo poklical? Tudi to ne”, je ugotovil avtor posnetka, medtem, ko sta redarja molčala in na vprašanja nista želela odgovarjati.

“Janković ponovno s pomočjo svojih redarjev ogroža prometno varnost v mestu, samo zato, da bi nagajal upravičenim protestnikom, ki se borijo proti kriminalnemu projektu izgradnje kanala C0”, je povedal snemalec.

Sicer pa se bodo lastniki zemljišč ob trasi povezovalnega kanala C0 v Ljubljani pridružili protestu. Eden od njih je napovedal, da se bodo s traktorji pred parlament pripeljali že nekoliko prej, nato pa se podali na lokacijo protesta, saj ne želijo povzročati gneče v času, ko se bodo ljudje odpravili iz služb. Organizatorji so zagotovili, da bodo shodi mirni in da kmetje ne bodo ovirali prometa ter da se bodo protestniki po približno eni uri mirno razšli.

Kmečki punt (foto: posnetek zaslona)

Napovedal je tudi, da bodo stopnjevali pritisk na slovensko politiko, če jim ta ne bo prisluhnila. Kmetje se na protestu med drugim zbirajo v Ljubljani, in sicer pri hipodromu Vrbljene in na lokaciji kanala C0 na območju Kleč, pri Kmetijski zadrugi Trebnje, pri Supernovi v Novem mestu, v Novi vasi na Blokah, na dveh lokacijah na območju Ptuja, v Mariboru in še nekaterih drugih lokacijah na Štajerskem, pa tudi v Prekmurju.

K ustavitvi gradnje pozvala tudi predsednica, župan je ne posluša
“Pravni poduk: Vi ste vrhovna poveljnica Slovenske vojske in vi lahko ustavite z ukazom gradnjo drekovoda nad vodo za 340 tisoč ljudi, to je vaša dolžnost, ker so nova znana dejstva in niso bila upoštevana, drugi pa je mag. Boris Balant glavni inšpektor RS
,” je predsednici Nataši Pirc Musar napisal arhitekt in strokovnjak za požarno varnost v predorih Andrej Čufer. Čufer je dodal tudi posnetke, ki prikazujejo kaminski efekt – v stekleni negorljivi cevi, pospeši gorenje gorilnega želeja. Kaminski efekt deluje tudi v horizontalni cevi, ki ima jaške, ki predstavljajo dimnike. Tvori se spiralni plamen, ki se širi po cevi lahko tudi več kilometrov. Ponovno je treba dodati, da je poliester snov, ki zelo dobro gori – to dokazujejo požari v tovarni Seaway, v marini Rovinj in na Krku, kjer je pogorelo več plovil.

Pirc Musarjeva je sicer na konferenci ZN o vodi v New Yorku pozvala k začasni prekinitvi gradnje kanala C0, čas prekinitve pa bi izkoristili za pogovor med vsemi deležniki. Predsednica meni, da je bilo komunikacije premalo in da se pristojni z Mestne občine Ljubljana niso dovolj pogovorili s tistimi, ki jih lahko tovrstna gradnja prizadene, so poročali mediji ter dodali, da je Pirc Musarjeva slovenskim dopisnikom povedala tudi, da je izjemno nezadovoljna zaradi nizke kulture dialoga na obeh straneh. “Ob robu konference na ZN sem govorila tudi z ministrom Brežanom in ga pozvala, da pregleda zakonodajo ter da jo na ministrstvu spremenijo, čim hitreje jo lahko. Trenutna zakonodaja namreč omogoča obvode, ki jih mestne občine – Ljubljana ni edina – izkoriščajo,” je še dejala. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se s predsednico očitno ne strinja, kot smo že poročali je dejal, da se projekt lahko nadaljuje – češ da ima pravnomočna gradbena dovoljenja in da ga je potrdila Evropska komisija.

Varnostniki očitno tudi niso bili najbolj zadovoljni s snemanjem dogajanja. Še več, nekateri naj bi celo metali kamenje. “V naju je metal kamne,” je slišati na posnetku Blaža Babiča, kar je potrdila tudi očividka. A policisti tega očitno niso opazili, po besedah nekaterih so bili bolj zaposleni z varovanjem črne gradnje. Kmetje so udeležence kmečkega punta sicer postregli tudi s čisto pitno vodo – ki je Ljubljančani morda kmalu več ne bomo imeli. “Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da zaščitimo čisto pitno vodo,” je dejal eden izmed protestnikov.

Ana Horvat