[Video] Janša je bil znova zvezda ameriške televizije CNN

Premier Janez Janša je bil gost Becky Anderson v oddaji Connect the World na CNN.

Predsednik vlade Janez Janša je bil danes gost oddaje Connect the world na CNN International, kjer je z voditeljico Becky Anderson spregovoril o aktualnem dogajanju v Ukrajini. Pojasnil je, da Ukrajina v pogajanjih opušča željo po članstvu v Natu, a si želi garancijo za varnost, ki pa jo vidijo v polnopravnem članstvu v EU. Po njegovem mnenju je Ukrajino treba podpreti s toliko vojaške moči, kot je le mogoče, ker je to edino, zaradi česar je mogoče, da se ustavi vojna. “Po tem, ko bodo zmagali v vojni, jih bo verjetno Nato želel povabiti. Ko bodo zmagali, bo ukrajinska vojska gotovo ena močnejših v Evropi,” je prepričan Janša. 

Predsednik vlade Janez Janša je bil gost oddaje Connect the world na kanalu CNN. Voditeljica Becky Anderson ga je povprašala, v kakšnem stanju je našel ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ko ga je videl med obiskom v Ukrajini. Po besedah Janše je Zelenski odločen za spopad. “In po obisku Ukrajine sem 100-odstoten, da bo Ukrajina zmagala,” je dejal.

Meni, da je čas tukaj izjemnega pomena, saj ljudje v Ukrajini vsak dan umirajo in moramo narediti vse, da jih podpremo in jim pomagamo, da so se lahko sposobni braniti. Po mnenju voditeljice moramo najti rešitev za omenjeno situacijo. Pri tem je Janšo povprašala, kakšne so podrobnosti ponudbe, ki jo ima Ukrajina za Rusijo.

Ukrajinski predsednik, predsednik vlade in sodelavci so Janši in ostalim dejali, da so pripravljeni spremeniti ustavo in zaprositi njihove državljane za referendum o spremembi ustave in opustiti željo, da bi se pridružili zvezi Nato. Hkrati pa si želijo institucionalno jamstvo za njihovo varnost. To zagotovilo vidijo v polnopravnem članstvu v EU in večji garanciji kot leta 1994 s podpisom memoranduma v Budimpešti.

Nato si bo še želel članstva Ukrajine
Po mnenju Janše so v Ukrajini spoznali, da potrebujejo Nato in garancije iz 5. člena, toda zakaj bi vztrajali pri tem cilju, ki jim trenutno ne pomaga. “Mislim, da so zato sprejeli neke vrste pragmatično odločitev, saj bodo kasneje zmagali v tej vojni. Jaz mislim, da bo Nato želel, da se Ukrajina pridruži zvezi. Ukrajinska vojska bo prepoznana kot ena najmočnejših, če ne celo najmočnejša vojska poleg ruske na evropskem kontinentu,” je pojasnil.

“Močno podpiram dejanja”
Nekatere zadeve so po mnenju Janše še vedno pod vprašajem, saj je vse odvisno od žogice na evropskem parketu, o članstvu Ukrajine v EU ter pomoči Nata in demokratičnih držav Ukrajini z zagotavljanjem vojaške pomoči. “Saj je to edini način, s katerim bomo zaustavili vojno,” je prepričan. Medtem ko so nekatere članice Nata nekoliko zadržane pri zagotavljanju orožja, pa Janša podpira dobavo vojaške opreme za zračno obrambo, ker jo to oprema, ki jo Ukrajina v tem trenutku potrebuje najbolj, saj na nebu Rusija trenutno dominira. “Ne podpiram tega, da se o tej pomoči samo govori, močno pa podpiram dejanja,” je povedal premier.

Foto: Vlada RS

Nadaljeval je, da trenutno imamo države, ki Ukrajini pomagajo, in o tem ne govorijo, in so države, ki govorijo o pomoči, a je ne zagotavljajo, in so države, ki so bolj odporne na to, da bi karkoli naredile. Glede držav, ki pomagajo, a o tem javno ne govorijo, Janša ni želel biti bolj podroben, prav tako pa je dejal, da nekatere države pomagajo, a to javno zanikajo iz različnih razlogov.

Kremelj ni pričakoval takšne enotnosti v EU
Ocenjuje, da je enotnost znotraj EU večja, kot je bila pričakovana, še posebej pa je večja, kot je bila pričakovana s strani Kremlja. “Ruska agresija nas je našla nepripravljene. Toda, če preračunamo vse, kar delamo, mislim, da to še vedno ni dovolj. Močno podpiram zahteve predsednika Zelenskega, ki je dejal, “prosim prijatelji, dajte nam en odstotek vaših obrambnih rezerv in lahko se bomo sami branili”. Nekatere države dajejo toliko, nekatere dajejo manj, ne dajejo pa vsega,” je bil jasen.

Na vprašanje glede odvisnosti Slovenije od ruskega zemeljskega plina in nafte je predsednik vlade odvrnil, da prihaja pomlad in da “delamo vse, kar lahko, da se rešimo odvisnosti od Rusije do konca leta.” “Govorimo s sosednjimi državami in drugimi državami za to, da pridobimo alternativne vire in vire zalog, gradili bomo tudi nove kapacitete. Nekaj dni nazaj sem obiskal Hrvaško, kjer smo se pogovarjali o tem, kako naj sodelujemo z LNG terminalom, na način, da bi lahko dobili zaloge v Slovenijo in v druge države Srednje Evrope,” je povedal. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo do neodvisnosti od ruskih energentov prišlo prej, kot to pričakuje Kremelj.

EU ne namerava plačevati nafte in plina v rubljih
Trenutno se namreč soočamo z žalostno realnostjo, da s plačili zemeljskega plina, nafte in premoga, dejansko financiramo agresijo oziroma vojno. Dejal je še, da nihče v Evropi Rusiji energentov ni pripravljen plačevati v rubljih, kar je tudi v nasprotju s podpisanimi pogodbami. “Sporočilo naših ministrov in G7 ministrov je bilo jasno, in to je, da nihče ne bo plačeval v rubljih. Pravzaprav niti vemo ne, kako so rublji videti,” je sklenil Janša.

Sara Rančigaj