fbpx

[VIDEO] Kaj posnetek Zlatkovega kričanja na policista, da mu ne bo pokazal dokumenta, in nemo opazovanje mož postave, sporoča ostalim državljanom?

Zlatko se še vedno obnaša kot prvorazredni državljan.

Primer scene s petkovega protesta, ko ljubljanski reper Zlatan Čordić – Zlatko policistu ni želel pokazati osebnega dokumenta, s katerim bi ga lahko identificiral, še vedno odmeva na socialnem omrežju Twitter. Če policist zahteva dokumente, jih mora vsak pokazati in to brez pregovarjanja, meni nekdanji kandidat Slovenske demokratske stranke za evropskega poslanca Davorin Kopše, ki je izobražen na področju varnostno-policijskih ved. Vsak navaden državljan, ki tega ne spoštuje, bi bil bržkone odpeljan s kraja prekrška, a očitno to ne velja za Zlatka, ki je na policista hrulil, da bi ga moral prepoznati brez dokumenta, ker da njega tako ali tako vsi poznajo.

Eden od ostankov plemenske ureditve, skupščinskega sistema in ljudske milice. V jedrni EU in večinoma povsod po sodobnem svetu se brez razprave spoštuje navodila policistov, če jih ne, se pa razpravlja šele na policijski postaji ali pred sodnikom za prekrške,” je videoposnetek na Twitterju komentiral strokovnjak za mednarodno pravo dr. Miha Pogačnik.

“Nekdaj, če si bil brez dokumentov, si kar hitro pristal v marici in to brez debate,” je na Twitterju komentiral uporabnik Ivan. Peter Marinšek pa se je upravičeno vprašal, kaj bi se zgodilo, če bi še v prometu nehali kazati dokumente, še prej pa bi pobrali registrske tablice in se naokoli vozili brez njih. Več kot očitno imata oba komentatorja upravičene pomisleke, kam lahko vodi takšna državljanska nepokorščina vsem na očeh in kakšen zgled daje ostalim prebivalkam in prebivalcem. Drugo vprašanje je, če policija tako nemočno reagira samo v primeru očitno prvorazrednega fužinskega reperja.

Spomnimo. Vetra v krila takšnemu obnašanju prvorazrednih je dal že nesojeni ustavni sodnik Andraž Teršek, ki od lanskega poletja javno nastopa proti ukrepom policije na nezakonitih neprijavljenih protestih. Teršek je na svojem blogu pisal o tem, da policisti ne smejo naključnih mimoidočih zaustavljati le zato, da bi preverili, ali imajo pri sebi identifikacijski dokument.

In kaj v resnici pravi zakon o nalogah in pooblastilih policije? Policisti lahko v skladu z omenjenim zakonom med drugim ugotavljajo identiteto osebe, če »z obnašanjem, ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbuja sum, da bo storila, izvršuje ali je storila kaznivo dejanje ali prekršek«. »Za zadrževanje na določenem kraju ali v določenem času se šteje zlasti navzočnost na javnih krajih, kjer je gibanje dovoljeno pod določenimi pogoji, v okolišu varovanih objektov, objektov posebnega pomena ali na drugih krajih, zlasti kjer je večja dnevna, občasna ali trenutna migracija ljudi, oziroma na javnem prevoznem sredstvu, če gre za varnostno tvegana območja.”

T. F.