fbpx

[Video] Katastrofalne razmere v Odlazkovi predelovalnici smeti: Požari se vrstijo, izrabljajo zaposlovanje invalidov, delavci delajo med ščurki!

Protest pred obratom za predelovanje smeti v Lenartu (vir: facebook)

Po dveh požarih, do katerih je prišlo v sortirnici odpadkov podjetja Salomon, ki je v lasti tajkuna Martina Odlazka, so se v torek pred obratom v Lenartu zbrali protestniki, ki so zahtevali zaprtje sortirnice. Podprl jih je tudi župan Lenarta, Janez Kramberger. Ta je v izjavi za javnost izpostavil, da so razmere v podjetju katastrofalne, nehigienske in da “podjetje izrablja zaposlovanje invalidov za preusmerjanje pozornosti od resničnih težav, s katerimi se soočajo tako zaposleni kot tudi prebivalci Lenarta”. Kot je izpostavil, želijo v podjetju Salomon vplivati na kriminaliste, ki preiskujejo požig sortirnice.

“Dokler se stvari ne postavijo na svoje mesto, ne bomo dovolili, da obrat deluje,” je po poročanju STA povedal župan Janez Kramberger. Namreč, odziv vodstva podjetja, ki je v lasti medijskega tajkuna Martina Odlazka, je bil preusmerjanje pozornosti, kako v podjetju zaposlujejo tudi invalide, kar ni bilo nikoli niti tema protestov, kaže pa na manever, ki se je razpasel v zadnjem času.

Do požara je v noči na velikonočno nedeljo po pojasnilu mariborskih policistov prišlo zaradi vnetja kovinske embalaže in ostankov trde plastike, ki je bila namenjena za sežig. V sortirnici odpadkov je po pisanju Siola zagorelo vsega teden dni od zadnjega požara. V podjetju pa so zanikali možnost samovžiga, malomarnosti ali vžiga kot posledice strojne ali druge napake v proizvodnji.

Katastrofalne delovne razmere
Kramberger je izjavo vodstva podjetja Salomon označil za zavajajočo. “Veliko o tem pove sam podpis pod izjavo za javnost – ‘direktor Gregor Repič in zaposleni PE Lenart’,” je povedal župan Lenarta. Namreč, zaposleni po trditvah nekdanjega zaposlenega, ki je sodeloval na torkovem protestu, prejemajo minimalne plače, delajo pa v “nemogočih delovnih pogojih med črvi in ščurki”. O slednjem dokaze hranijo tudi na občini, kamor je Kramberger povabil tudi direktorja Repiča, da se prepriča sam.

https://twitter.com/MTurjan/status/1120778007726231553

Vodstvo po drugi strani izkorišča invalide za prikaz drugačnega stanja v podjetju,  z izgovori, da zaposlujejo invalide, kot da bi bil to zadosten razlog, da se spregleda vse druge probleme, s katerimi so prisiljeni živeti krajani. V predelovalnici je prišlo do dveh požarov, manjše, o katerih javnost ne izve, gasijo kar zaposleni sami. Po trditvah župana se gasilci po prvem požaru niso mogli gibati po podjetju zaradi količine smeti.

Ob tem pa je Kramberger opozoril tudi na poskus vplivanja na verodostojnost kriminalistov, ki še vedno preiskujejo, kako je prišlo do požarov. Namreč, v podjetju po eni strani trdijo, da so izjave lenarškega župana o zaprtju obrata prenagljene, po drugi strani pa sami govorijo, kako naj bi po neuradnih informacijah bil požar podtaknjen. “S takšnimi izjavami,” pravi Kramberger, “ne zavajajo samo javnosti, ampak poskušajo ovreči verodostojnost dela kriminalistov.”

Krajani ne želijo predelovalnice
Občani, ki so se udeležili protesta pred obratom za predelavo smeti v Lenartu, so jasno povedali, da le-tega nočejo v svojem kraju. To ni nič novega. Podjetje, prej znano kot Papir servis, zdaj Salomon, je namreč moralo že pred tem zaradi nezadovoljstva krajanov zapustiti Ljubljano, saj je prebivalce motil hrup, ravno tako pa niso bili zadovoljni s smradom, mrčesom in podganami, ki so bile stalnica. Tudi v Vevčah so naleteli na močan odpor lokalnih iniciativ, ki so zahtevale pravico do življenja v zdravem okolju.

Shod proti sortirnici Lenart

‼️Shod proti sortirnici odpadkov v Lenartu, kjer je že dvakrat zagorelo. »Dovolj je delanja bolnikov iz nas!« sporočajo v Civilna iniciativa narava Slovenskih goric ⬇️ Več na: bit.ly/2UxOnR5

Gepostet von Mariborinfo.com am Montag, 22. April 2019

Zdaj se nad obratom za predelovanje smeti v Lenartu pritožujejo tudi krajani, ki zahtevajo zaprtje le-tega, saj ogroža njihovo zdravje in tudi onesnažuje naravo. Župan je že napovedal, da ne bo dopustil delovanja obrata, “dokler se stvari ne postavijo na svoje mesto”.

R. O.