[Video] Katastrofalne razmere v Odlazkovi predelovalnici smeti: Požari se vrstijo, izrabljajo zaposlovanje invalidov, delavci delajo med ščurki!

Protest pred obratom za predelovanje smeti v Lenartu (vir: facebook)

Po dveh požarih, do katerih je prišlo v sortirnici odpadkov podjetja Salomon, ki je v lasti tajkuna Martina Odlazka, so se v torek pred obratom v Lenartu zbrali protestniki, ki so zahtevali zaprtje sortirnice. Podprl jih je tudi župan Lenarta, Janez Kramberger. Ta je v izjavi za javnost izpostavil, da so razmere v podjetju katastrofalne, nehigienske in da “podjetje izrablja zaposlovanje invalidov za preusmerjanje pozornosti od resničnih težav, s katerimi se soočajo tako zaposleni kot tudi prebivalci Lenarta”. Kot je izpostavil, želijo v podjetju Salomon vplivati na kriminaliste, ki preiskujejo požig sortirnice.

“Dokler se stvari ne postavijo na svoje mesto, ne bomo dovolili, da obrat deluje,” je po poročanju STA povedal župan Janez Kramberger. Namreč, odziv vodstva podjetja, ki je v lasti medijskega tajkuna Martina Odlazka, je bil preusmerjanje pozornosti, kako v podjetju zaposlujejo tudi invalide, kar ni bilo nikoli niti tema protestov, kaže pa na manever, ki se je razpasel v zadnjem času.

Do požara je v noči na velikonočno nedeljo po pojasnilu mariborskih policistov prišlo zaradi vnetja kovinske embalaže in ostankov trde plastike, ki je bila namenjena za sežig. V sortirnici odpadkov je po pisanju Siola zagorelo vsega teden dni od zadnjega požara. V podjetju pa so zanikali možnost samovžiga, malomarnosti ali vžiga kot posledice strojne ali druge napake v proizvodnji.

Katastrofalne delovne razmere
Kramberger je izjavo vodstva podjetja Salomon označil za zavajajočo. “Veliko o tem pove sam podpis pod izjavo za javnost – ‘direktor Gregor Repič in zaposleni PE Lenart’,” je povedal župan Lenarta. Namreč, zaposleni po trditvah nekdanjega zaposlenega, ki je sodeloval na torkovem protestu, prejemajo minimalne plače, delajo pa v “nemogočih delovnih pogojih med črvi in ščurki”. O slednjem dokaze hranijo tudi na občini, kamor je Kramberger povabil tudi direktorja Repiča, da se prepriča sam.

https://twitter.com/MTurjan/status/1120778007726231553

Vodstvo po drugi strani izkorišča invalide za prikaz drugačnega stanja v podjetju,  z izgovori, da zaposlujejo invalide, kot da bi bil to zadosten razlog, da se spregleda vse druge probleme, s katerimi so prisiljeni živeti krajani. V predelovalnici je prišlo do dveh požarov, manjše, o katerih javnost ne izve, gasijo kar zaposleni sami. Po trditvah župana se gasilci po prvem požaru niso mogli gibati po podjetju zaradi količine smeti.

Ob tem pa je Kramberger opozoril tudi na poskus vplivanja na verodostojnost kriminalistov, ki še vedno preiskujejo, kako je prišlo do požarov. Namreč, v podjetju po eni strani trdijo, da so izjave lenarškega župana o zaprtju obrata prenagljene, po drugi strani pa sami govorijo, kako naj bi po neuradnih informacijah bil požar podtaknjen. “S takšnimi izjavami,” pravi Kramberger, “ne zavajajo samo javnosti, ampak poskušajo ovreči verodostojnost dela kriminalistov.”

Krajani ne želijo predelovalnice
Občani, ki so se udeležili protesta pred obratom za predelavo smeti v Lenartu, so jasno povedali, da le-tega nočejo v svojem kraju. To ni nič novega. Podjetje, prej znano kot Papir servis, zdaj Salomon, je namreč moralo že pred tem zaradi nezadovoljstva krajanov zapustiti Ljubljano, saj je prebivalce motil hrup, ravno tako pa niso bili zadovoljni s smradom, mrčesom in podganami, ki so bile stalnica. Tudi v Vevčah so naleteli na močan odpor lokalnih iniciativ, ki so zahtevale pravico do življenja v zdravem okolju.

Shod proti sortirnici Lenart

‼️Shod proti sortirnici odpadkov v Lenartu, kjer je že dvakrat zagorelo. »Dovolj je delanja bolnikov iz nas!« sporočajo v Civilna iniciativa narava Slovenskih goric ⬇️ Več na: bit.ly/2UxOnR5

Gepostet von Mariborinfo.com am Montag, 22. April 2019

Zdaj se nad obratom za predelovanje smeti v Lenartu pritožujejo tudi krajani, ki zahtevajo zaprtje le-tega, saj ogroža njihovo zdravje in tudi onesnažuje naravo. Župan je že napovedal, da ne bo dopustil delovanja obrata, “dokler se stvari ne postavijo na svoje mesto”.

R. O.

 • Andrej

  Z vsakim izdelkom, ki je povezan s kakršnokoli embalažo plačujemo tudi predelavo. Ob nakupu, torej v naprej. Salomon ima koncesijo, torej od države v naprej po prodani embalaži prejme subvencije. Te so dovolj velike za normalno delo in plače zaposlenih. Ker jim plačujejo minimalca in ne poskrbijo za higienski minimum je zato proizvodnja cenejša. Razlika je čisti profit lastnika. Gre za velike denarje.

  Nova24, veliko priliko imate, da tole raziščete. To bi bilo pravo raziskovalno novinarstvo.

 • xtc

  Baje pravijo ,da so zagoreli predvsem izvodi neprodanega Reporterja,ki mu naklada usiha in vreće polne pos**+ gat Šurle,Kršinarja in sunčičeve,vsaj tako lenarčani.

  • Vera

   Poglejte kaj danes pišejo na Reporterju o naši ” NOVI 24 TV ” . Prav nič jim ne verjamem !

   • xtc

    Reporterja že od parih številkah po prevzemu s strani kučanovega tajkuna Odlazka ne pridajem nobenih referenc in kredibilnosti več.

 • Ryuk

  Med protestniki ne vidim nobenega od dijakov, ki jim je tako mar za okolje. Kljub temu, da bi protestiral med poukom.

 • Franc Šink

  Lenart to je mesto kjer gorijo tudi kovine.

 • Boco

  Mediji imajo moc!
  Kaj pomeni za politika ce se zameri Odlazku?
  Se politik upa iti v spopad z Odlazkom?
  No, bomo videli kako se bo to razpletlo.

 • rrrrr

  Tudi v Reporterju, drugi Odlazkovi predelovalnici za smeti, so razmere blizu vrelišča.
  Novinarski invalidi, zaposleni v ljubljanski poslovalnici že grozijo, da za tistih pet usranih piškotkov na uro, ki jih dobijo od F21, pa zanj res ne mislijo več pošteno lagati..

  Tudi puklasti hrbti in novinarske pokveke imajo svoj ponos in ceno!

  • Nata

   No, no. . . . . rrrrr ? Kam pa naj gredo v službo ?Na Novo ?

   Na žalost nimajo izbire.
   Pa se vseeno marsikaj dobrega najde v tej reviji.

 • Antonius

  Odlazek se do delavcev obnaša enako kot do smeti. Vzorčna zaposlitev invalidov mu služi zgolj za uveljavljanje davčnih olajšav.
  Odlazek je gnila brezdušna oliva, na vrhu slovenskega kleptomanskega gnoja.

 • Nata

  No, lepa reč ?? Kaj res ne morete brez omenjanja Reporterja ?
  Tukaj pripenjam članek
  https://reporter.si/clanek/slovenija/kdo-je-bolj-kucanov-dom-bernarda-brscica-ali-lista-sds-sls-z-milanom-zverom-in-francem-bogovicem-699153
  To , kar je Ušajeva napisala pa tudi drži. Kaj bo, če Merklova nasledi Junckerja ? In, izgleda , da ga bo !!!

  Ljudje božji, kaj res ne moremo ločiti kaj je vzrok in kaj posledica ??
  Nekdo je tvitnil, da lista sds-sls podpira EPP stranko, ali ne ? Saj jo .

  Janša pa je hitro tvitnil, kar pač je . . . . . . .in tako bo šlo sedaj naprej ??
  Končno. . . . ni s tem nič narobe. In eden in drugi nimajo prav. NIMAJO !!
  ALI SE BODO SEDAJ SORODNE STRANKE MED SEBOJ ” NATEGOVALE ”
  Saj vemo, kako to gre v politiki.
  O Odlazku je pa Antonius dobro napisal !! Tajkunčič ni vreden besede . Nobene.

 • soc

  he, he… Pokvarjeni Odlazek s kupljenim Reporterjem tolče po Janši & SDS, Nova 24 vrača udarec… Smešno, a pravilno.

  • Slovenka

   Aha. Lastnik Reporterja torej. Zdaj razumem, zakaj je Reporter takšna greznica.

   • soc

    Slovenske tajkunske podgane od Darka Horvata preko Mermala, pa Kordeža, Šrota in Bavčarja, do Južne in Odlazka imajo eno skupno točko, kakorkoli so si že različne: zlobnega škrata, ki jim je vsakemu posebej dovolil “prihvatizacijo”. Le ubogati morajo. Prvi je zato s pokradenim hitro ušel iz države, trojica sedi po zaporih. Odlazek pametno dela naročeno.

 • Novakec1

  Bodo podražil odvoz smeti in se bo vse uredilo.

 • Novakec1

  Kdaj se začnemo streljat, sam vprašam da ne bom zamudu?

 • totex39

  Dokler bo vladni socialistični voluhar lahko opravljal in izkoriščal ljudi, za kar mu štango držijo vladni produkti, je vprašanje, če jim bo z mirnimi protesti uspelo ga pregnati.

 • Slovenka

  Odlazek! Ni tip lastnik Reporterja?

 • Zdenko

  In kaj pravi neodgovorni minister?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!