fbpx

[Video] Laži in zavajanja Mojce Pašek Šetinc

Nekdanji predsednik države Milan Kučan, generalni direktor RTVS Marko Filli in novinarka Mojca Šetinc Pašek. Foto: sta

Mojca Pašek Šetinc je v soboto pripravila oddajo Utrip, v kateri je predstavila notranjepolitično dogajanje preteklega tedna. Že takoj na začetku je bilo jasno, da ne gre za pregled dogajanj, ampak za obračun z opozicijo in hvalospeve Marjanu Šarcu.

“Veliko jih je bilo prepričanih, da mu zaradi neizkušenosti, še zlasti pa zaradi neobičajne karierne poti, ki jo kot mejnik določa komični lik Serpentinška, ne bo uspelo ukaniti preizkušenih tekmecev. Toda ne. Prvokategornike slovenske politike, tudi zmagovalca letošnjih volitev, je v kozji rog ugnal župan Kamnika,” smo slišali Šetinc Paškovo.

Po njenih besedah je župan Kamnika ugnal v kozji rok zmagovalko volitev. Kot bi šlo za otroško igro in ne za prihodnost naše države.

Očitno pristransko in zlonamerno
Nadaljevala je z norčevanjem iz utemeljenih očitkov opozicije, ki trdi, da je Levica koalicijska stranka, celo nadkoalicijska stranka, kar izhaja iz podpisanega sporazuma. Ni navedla argumentov, ki jih navaja opozicija, ampak zgolj vključila izjavo Luke Mesca. Očitno pristransko in zlonamerno. “Pa o Venezueli in o levem nadkoordinatorju,” je napovedala sledečo izjavo Mesca: “Iz Noriškega kraljestva prihajajo vesti, da sem že zdaj nekakšen koordinator vlade. Kdor pač v tem vidi nek venezuelski scenarij, enostavno blodi.” 

Šarca je le nežno okrcala
Kljub novi vladi brez vizije in odgovorov na ključna razvojna vprašanja se ne ukvarja z novo vladno ekipo, ampak zgolj napada SDS. Šarca le zelo nežno okrca: “Toda med kratko predstavitvijo ministrske ekipe, kjer smo sicer od predsednika vlade pričakovali več vsebinske razčlenitve vladnih ciljev oziroma ciljev ministrskih resorjev, premier ni dal odgovora na eno ključnih dilem, ki je še pred nastopom vlade dvignila največ prahu. To je, v katero smer bo šel z novo gospodarsko in fiskalno politiko.”

Ob očitkih, da je nova vlada zgolj reciklirana prejšnja vlada, si izmisli nov termin: “Pri etiketiranju nasprotnikov pa so v SDS-u znova pozabili na enako upravičeno poimenovanje reciklirana opozicija.” Izraz reciklirana opozicija je seveda popolnoma deplasiran in ima zgolj namen opravičevati vladajoči šesterček, ki je sestavljen iz propadle Cerarjeve vlade.

Brez enega samega konkretnega primera
Šetinc Paškova pa je nadaljevala z obračunom z Janezom Janšo: “Enako, kot jim je opešal spomin na lastna pretekla dejanja, zaradi katerih si je njihov voditelj sam zapravil zaupanje potencialnih partnerjev in v največji meri soprispeval k lastnemu uspehu.” Kot mnogi levičarji tudi ona očita namišljena pretekla dejanja predsednika zmagovalne stranke na volitvah, pri tem pa ni sposobna navesti niti enega konkretnega primera. Ponoven poskus zamegljevanja in prikrivanja izključevanja levičarskega šesterčka.

Ne more mimo napihnjene afere Šiško in očitno zlonamerno pokaže fotografije s strelišča, na katerem so člani SDS popolnoma legalno streljali na tarče. Gre za športno streljanje, ki nima popolnoma nobene zveze s ustanavljanjem paravojaških enot. “In če je Šiško s svojimi prijatelji tekal po Pohorju, kot pravi zdaj, zgolj z replikami orožja, so se, kot je razvidno iz fotografij, ki jih v arhivu hrani tednik Mladina, s pravim orožjem leta 2015 zabavali prvak SDS-a, vidni člani njegove stranke in nekateri člani veteranske organizacije VSO.”

Edini namen oddaje je diskreditacija Janeza Janše in stranke SDS. To je za javno RTV popolnoma nesprejemljivo. Gre za inštitucijo, ki jo financiramo državljani in bi morala biti zaveza k objektivnemu poročanju. Seveda pa od Mojce Pašek Šetinc kaj drugega ni za pričakovati. Če ne prej, je vso kredibilnost izgubila v trenutku, ko se je postavila ob transparent “Smrt janšizmu”. To je nekaj, kar je v osnovi skregano z novinarsko etiko.

Foto: Twitter

Za konec pa se obregne ob našo televizijo, ki jo imenuje medijski imperij največje opozicijske stranke. Ta izraz za Nova24TV so uporabljali predsedniki ponovno koalicijskih strank v predvolilnih soočenjih. “Pa čeprav so bili posnetki vojaškega urjenja po zaslugi vidnega funkcionarja podmladka SDS-a, ki je osumljen sodelovanja pri nastanku gozdne čete, najprej predstavljeni prav v medijskem imperiju največje opozicijske stranke.” Pri tem se je nesramno zlagala. Dejstvo je, da zgodbe o Šiško nismo začeli mi. Še več. Nova24TV je edina televizija, ki Andreju Šišku ni dala medijskega prostora, da bi javno razglašal svoje neumnosti.

Ne pričakujemo, da se bodo odzvali programski svet, uredniki ali direktor RTV in obsodili neprofesionalnost in zlonamernost. Zagotovo ne, ker so vsi na isti sovražni liniji do SDS. Za razliko od obsojanja Jožeta Možine, ki so ga vsi napadli  zgolj zato, ker je naredil korekten intervju z Jožetom Dežmanom. Ampak Jože Možina seveda ni na liniji.

B. T., M. S.