[Video] Minister Poklukar: Hitreje, ko se bomo cepili, hitreje bomo lahko sprostili vse segmente družbe

Datum:

Minister za zdravje Janez Poklukar je v oddaji Tema dneva pojasnil, kako deluje aplikacije in kakšna je nova strategija cepljenja. Po novem se bodo lahko cepili tudi mlajši od 50. let, ki se lahko prijavijo na cepljenje preko sistema zVem. Vsi tisti, ki so se na cepljenje že prijavili preko e-Uprave, jim to ni potrebno storiti ponovno, temveč bodo cepilni centri sami poiskali te podatke. Na koncu je poudaril, kako pomembno je cepljenje in državljane pozval k cepljenju. “Hitreje, ko se bomo cepili, hitreje bo zdravstvo lažje delovalo in bomo lahko sprostili vse segmente družbe,” je pojasnil in izrazil željo po čimprejšnjem avtomatiziranemu sistemu cepljenja, ki bo olajšal delo zdravstvu in cepilnim centrom. 

Premier Janez Janša je sporočil, da bo od ponedeljka na voljo cepljenje vseh odraslih državljanov, kar pomeni, da bodo na vrsto prišli tudi mlajši od 50. let. V nacionalno strategijo cepljenja v prednostno skupino spadajo starejši od 50. let, kronični bolniki in kritična infrastruktura. Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović in minister za zdravje Janez Poklukar pa dodajata, da prioriteta ostaja še vedno cepljenje starejših in bolj ranljivih.

Zaživela pa je tudi nova aplikacija za naročanje na cepljenje. Vsi prebivalci, ki so zainteresirani za cepljenje proti covidu-19 se lahko od četrtka prijavijo preko centralnega portala zVem. Svojo željo po cepljenju je že izrazilo preko 22 tisoč državljanov, do obrazca pa lahko dostopate tukaj. V primeru, da se je posameznik na cepljenje prijavil že preko cepilnega centra ali osebnega zdravnika, ponovna prijava ni potrebna.

Ob prijavi je potrebno posredovati EMŠO, številko zdravstvenega zavarovanja in številko mobilnega telefona, po izbiri tudi naslov elektronske pošte. Prijavitelji pa lahko na spletnem obrazcu lahko prijavijo tudi svoje kronične bolezni in morebitne alergije. Obrazec je mogoče podati tudi v imenu druge osebe, naročilo pa lahko opravi cepilni center ali osebni zdravnik. Po oddaji naročila posameznik prejme varnostno kodo na mobilno številko. Naročilo postane veljavno in se posreduje cepilnemu centru po potrditvi z varnostno kodo. Naročil, ki niso potrjena z varnostno kodo, pa ne bodo upoštevali.

V prvem dnevu zaradi velikega interesa kolaps spletnega portala
Sprva se je ob postavitvi sistema zrušila spletna stran, kot meni Poklukar, pa je vesel, da se je to zgodilo na samem začetku. “Tako smo lahko takoj odpravili napako, pokazalo pa se je tudi, da je bil odziv večji, kot smo lahko pričakovali,” je dejal in še pojasnil, da se je v prvih sedmih urah cepljenja prijavilo kar enajst tisoč državljanov. Če imajo prebivalci dvom o tem ali so prijavljeni ali ne preko osebnega zdravnika ali cepilnega centra, pa lahko vseeno podajo prijavo v omenjen sistem. “To ne pomeni, da bodo dvakrat klicani na cepljenje, kajti sistem se uparja in bo prišlo do vnosa s strani cepilnega centra in bo sistem to prepoznal, zato ne bo prišlo do podvajanj.”

Sistem za naročilo cepljenja (Vir: Portal zVem)

Tisti, ki so že predhodno podali svojo željo po cepljenju na portalu e-uprava, ki jih je preko 70 tisoč, pa bodo prejeli sms sporočilo s katerim bodo obveščeni, da so prijavljeni na cepljenje. “Na ta sms morajo odgovoriti, da potrdijo svojo mobilno številko, hkrati pa potrdijo v cepilnem programu tudi datum, s katerim so se vpisali v e-upravo in velja tudi ta datum,” je pojasnil. Starejše osebe, ki jim svoje prijave ni uspelo izvesti do konca pa bodo cepilni centri prejeli nepotrjeno prijavo in v takšnih primerih osebe tudi kontaktirali in pomagali osebi dokončati prijavo. “Hkrati bo tudi ves čas odprt telefon na katerega bodo lahko prebivalci poklicali in si s pomočjo do konca uredili prijavo.”

Digitalizacija zdravstva je nujna
Digitalizacije v Sloveniji si želimo že 20 let, trenutno pa imamo digitalizirana samo dva sistema na nacionalnem nivoju. “To je e-recept in e-napotnica. Ravno cepljenje je proces, ki bi ga po enotni metodologiji vzpostavljamo in digitaliziramo,” je pojasnil. Zaveda se, da se vsi izvajalci storitev ne bodo mogli čez noč privaditi novemu sistemu, a jim želijo priti nasproti, saj so že začeli s prvimi e-konferencami s posameznimi cepilnimi centri, kar je načrtovano tudi za naslednji teden. “Želimo si poskrbeti, da lahko zadeva postane čim bolj avtomatizirana in da lahko najlažje pridemo vsi na nov sistem, dejstvo pa je, da bo nekaj časa trajalo, da bo na koncu prišlo do uparjanja podatkov med obema sistemoma.”

Minister za zdravje je danes prejel prvi odmerek cepiva (Foto: Twitter)

Kot poudarja se je najboljši preventivni program za obvladovanje epidemije izkazalo cepljenje. “Hitreje ko se bomo cepili, hitreje bo zdravstvo lažje delovalo in bomo lahko sprostili vse segmente družbe,” je še pojasnil. Kot je še poudaril, je v tem trenutku ključno, da skupaj stopimo k cepljenju. “Kajti samo vsi skupaj bomo premagali koronavirus, ne minister, ne zdravnik, ne ena država ne more premagati virusa,” je še pozval. Virus je v zadnjem letu pokazal, da ne pozna meja, da ne loči med funkcionarji in ne izbira. Pri tem še poziva vse prebivalce, da pomagajo bližnjim in sosedom, ki aplikacije ne znajo uporabljati, da jim pomagajo z informacijami.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...