fbpx

[Video] Mojca Škrinjar: Pravna država je na primeru C0 pogrnila na celi črti

Mojca Škrinjar v oddaji Tema dneva na Nova24TV.

“Tukaj gre za zlorabo prava, pravne države. Pravna država je pogrnila na celi črti. Potrebno bi bilo delovati pravo in ekološko. Vse, kar je lahko narobe, je tukaj narobe,” je glede dogajanja na vodovarstvenem območju C0 izpostavila nekdanja poslanka in ljubljanska mestna svetnica Mojca Škrinjar in dodala, da čeprav dokazov ni, človek ne more mimo tega, da ne bi pomislil, da so načrti župana takšni, ker je morda v načrtu velika gradnja. 

Nedavno dogajanje ob vodovarstvenem območju C0, ko so policisti s silo vklenili lastnika zemljišča, ker se je ta upiral protipravni gradnji kanalizacije skozi vodonosnik, dobiva povsem nove razsežnosti o policijskem nasilju. Ena izmed prič je za javno RTVS povedala, da so stali na parceli, ki sploh ni bila vprašljiva in namenjena za gradnjo, a so nekoga policisti vseeno obstopili, in ko je ta zaklical urgenca, se je pričelo. Nanj so plenili kot živali, je povedal. Kamere so posnele, kako se je kar pet policistov spravilo nanj in ga podrlo na tla. Zaradi posledic nasilja je moral pomoč poiskati v UKC Ljubljana, zaradi poškodb pa ni bil pri močeh za podajanje izjav novinarjem.

Zaradi hujšega udarca v glavo in čeljust moški ostaja na opazovanju. Poleg tega je imel še presekano ustnico. Zagovornik lastnikov zemljišč Klemen Golob je povedal, da policija ne sme nikoli asistirati pri izvrševanju služnosti. Kot je dejal policija ne pomaga ostalim državljanom, zato zaradi tega ne sme storiti niti, ko gre za Občino Ljubljana. Po besedah nekdanje poslanke in svetnice MOL Mojce Škrinjar se na vodovarstvenem območju C0 odvija bitka za pravno državo.

Pri sebi sploh niso imeli dokaznih listin
Policija je po besedah Škrinjarjeve s svojo asistenco varovala označevanje parcele, na kateri naj bi se nadaljeval kanal C0. To vse je potekalo brez dokaznih listin, ki so jih želeli lastniki parcel, skozi katere teče ta kanal, tudi videti. “Pravna država ne deluje, ker lahko policija pride in zaščiti nekoga, ki ima moč, denar in oblast ne glede na to, da niti listin nima. Teh listin nismo videli, lastnikom je bil preprečen dostop na njihovo ozemlje. Poleg tega pa so lastnika enega izmed zemljišč surovo obravnavali, vrgli na tla, aretirali, poškodovali in odvlekli na bežigrajsko policijsko postajo,” je pojasnila in dodala, da pri tem dogajanju pravna država zagotovo ni imela nič zraven.

Policija je aretirala lastnika zemljišča na vodovarstvenem območju, kjer želi župan Janković graditi kanalizacijo.

Že to je nepravno, da se ureja kanalizacijo na vodovarstvenem območju. Župan Zoran Janković se je tega namreč lotil brez naravovarstvenega dovoljenja. Župan Janković se je po besedah Škrinjarjeve povsem brez potrebe dogovoril z občinama Vodice in Medvode, da ljubljanska čistilna naprava prevzame odpadne vode teh dveh občin. Ljubljana tega namreč ne potrebuje, ima svojo čistilno napravo, ki povsem zadošča za Ljubljano. “Po mojem je celo predimenzionirana.  Potem pa je zakon interpretiral tako, da je peljal kanal C0 po majhnih parcelah, ki jih je odkupoval ali kmete razlaščal. Za vsako tako majhno parcelo po njegovi interpretaciji ni potrebna presoja vplivov na okolje. S prihodom ministra Andreja Vizjaka se je zadeva spremenila.”

Vizjak je namreč zahteval, da se pridobi soglasje za celotno traso presoje vplivov na okolje. Tukaj pa so se zadeve ustavile. “Nekatera gradbena dovoljenja, ki jih je Janković pridobil, so bila izničena, izdajanje drugih pa se je ustavilo. Skratka, takoj po odhodu vlade Janković očitno nadaljuje s svojim delom ne glede na to, da se ni prav nič spremenilo. Pri tem, da je NIJZ izdal izjemno negativno mnenje o tej kanalizaciji, ki teče skozi jezero pitne vode. Predstavljajte si, da je ob Savi, tam kjer teče ta kanalizacija, jezero pitne vode, veliko kot Bohinjsko jezero. To vodo Ljubljančanke in Ljubljančani vsak dan pijemo iz pipe. Si predstavljate, da se zjutraj vstanete, natočite vodo, potem pa še dodate malo vode iz stranišča? To se dogaja danes,” je izpostavila Škrinjarjeva.

“Če vi okužite vodo v prestolnici, ohromite prestolnico. Če bi šlo tukaj za napad neke tuje sovražne sile, z Ljubljano zelo hitro opravijo s tem, da onesnažijo to vodo. Onesnaženje bi potekalo na način, če bi bila tam dovoljena množična gradnja,” je poudarila Škrinjarjeva, saj bi takšna gradnja seveda zahtevala kanalizacijo. “Sedaj, seveda, nimam dokazov o tem, a človek si ne more kaj, da ne bi pomislil, če ni ta ogromna kanalizacijska cev, ki sedaj teče po tem polju, morda namenjena veliki gradnji. Morda repliki mesta na Savi, kot je v Beogradu,” je bila kritična, ni namreč logično, zakaj bi Ljubljana prevzemala fekalije iz Medvod in Vodic, pri tem da so evropska, ekološka načela, da naj vsak počisti pred svojim pragom.

Pravna država je pogrnila na celi črti
Ker se ljudje posegom župana upirajo, je bila Škrinjarjeva povprašana, če meni, da je prav, da policija sploh posega tam. “Če imate spor s sosedom, pa tudi mejni spor in pokličete policijo, bodo rekli, da za to niso pristojni, da se to ureja na sodišču. Ni mi jasno, kako lahko policija asistira na zasebnem zemljišču,” je kritično izpostavila in dodala, da ji ni jasno, kako se lahko naredi začasna razlastitev, da se lahko nekaj zgradi pod zemljo temu človeku, ker ta tega ne dovoli. “Tukaj gre za zlorabo prava, pravne države. Pravna država je pogrnila na celi črti. Potrebno bi bilo delovati pravo in ekološko. Vse, kar je lahko narobe, je tukaj narobe,” je prepričana.

Mojca Škrinjar v oddaji Tema dneva na Nova24TV.

Po informacijah Škrinjarjeve gre v primeru aretiranega za vrhunskega znanstvenika. Na vprašanje, če je bil ta morda zato pridržan, je rekla, da ne more trditi, ali je bil slučaj ali ne. “Glede na to, kar sem videla na samem mestu lahko povem, da je eden izmed policistov, ki se je zdel vodilni, rekel, tegale človeka v kapici primi. V tistem trenutku, ko je to rekel, in je ta gospod stal na zasebni zemlji ne na cesti, so ga prijeli in odvlekli. Videla sem, da se je upiral, je pojasnila, vendar se dvema ni mogel silovito upirati. A na njega se je obesilo še nekaj policistov. Tiščali so ga ob zemljo, obraz je imel blaten, bil je poškodovan, tako da so ga morali oskrbeti v UKC Ljubljana.”

Lastniki so po besedah Škrinjarjeve dejavni, pravi braniki pitne vode so in tudi pravne države. “Jaz jim pravim, da so to drugi val osamosvojiteljev Slovenije, osamosvojitve od brutalne uzurpacije države, ponižanja države, ki se je zgodila. Nameravam seznaniti evropske poslance, tudi poslance in poslanke v Državnem zboru RS, od mestnih svetniških skupin pričakujem, da bodo nekaj storile, se izjasnile in postavile na stran pravne države in čiste pitne vode.” Po besedah Škrinjarjeve bo najverjetneje to odmevalo tudi v znanstvenem svetu. “Če se nekdo izpostavi na tak način, ve, kaj dela in mu gre za stvar,” je zaključila.

Nina Žoher