[Video] Nadzornik STA Cerjak: “Prišel bo čas, ko bodo vsi seznanjeni, kako so nekateri člani nadzornega sveta STA bili izbrani!”

Radovan Cerjak, nadzornik STA (foto: Nova24TV)

Poročali smo, da je v torek, 14. junija, predsednik nadzornega sveta STA Mladen Terčelj v imenu vseh nadzornikov spisal pismo predsedniku vlade Janezu Janši. Vsebina sicer ni nova, nadzorniki naj bi namreč zahtevali, da mora vlada nadaljevati financiranje javne službe. V pismu je Terčelj tudi vzpostavil vprašanje financ in zapisov, da ima Ukom vedno dostop do vseh podatkov in je seznanjen z delom nadzornega sveta STA.  V Temi dneva z voditeljem Luko Svetino pa je eden od nadzornikov, Radovan Cerjak, zanikal, da se vsi člani NS strinjajo z vsebino pisma.

Spomnimo, v času Pahorjeve vlade so zakon spremenili na način, da vladajoča oblast kot lastnica družbe ne more odločati večinsko. Edini nadzornik, ki je javno opozoril na sumljive finančne prakse delovanja STA, pa je Radovan Cerjak. NS STA naj bi se tudi dogovoril, da direktor STA Bojan Veselinovič v skladu z določili zakona o gospodarskih družbah skliče skupščino družbenika, na kateri pa ni opravil pregleda dokumentacije.

Cerjak je že pred časom v Temi dneva razkril, da so mu onemogočili vpogled v poslovno dokumentacijo. Pred objavo v medijih je Cerjak na pismo NS STA podal pripombo, da je položaj prikazan zelo enostransko, v njem ni zapisana bistvena težava, da Veselinovič od lanskega oktobra ne izpolnjuje obveznosti iz pogodbe, podpisane v času vlade Marjana Šarca.

Cerjak edini dal pripombe na pismo
Na prejšnji seji nadzornega sveta, na kateri je sicer Cerjak upravičeno manjkal, je bilo, kot pravi, dogovorjeno, da bo NS poslal vladi pismo, ki naj bi ga pripravil mag. Igličar, ki je tudi pripravil osnutek. “To pismo je krožilo med člani NS za morebitne pripombe. Kolikor mi je znano, sem pripombe dal edino jaz. Zapisal sem, da gre že za napačno izhodišče, da se v tem pismu ne upošteva ključnega problema, zaradi česa je prišlo do nefinanciranja,” je dejal Cerjak. Do tega ne bi prišlo, če bi direktor Bojan Veselinovič upošteval in spoštoval pogodbo, ki jo je z Ukomom 2019 sam podpisal. Tam so namreč zapisane določene obveznosti lastnika, ki ga zastopa Ukom, je bilo pa tudi zapisano, da je STA na poziv Ukoma dolžna izročiti določene dokumentacije. “Ta saga z neizročeno dokumentacijo se vleče že iz sredine leta 2020. Ukom je pošiljal in zahteval določeno dokumentacijo. Namesto da bi se to izročilo, se je iskalo neke možnosti, pravna mnenja, s katerimi bi zaobšli to zahtevo.”

Vse to je Cerjak zapisal v osnutek in pričakoval, da bodo njegove pripombe upoštevane, a ni bilo ničesar od tega. “Predsedniku NS sem dvakrat na to temo pisal in če moje pripombe ne bodo upoštevane, da bo jasno zapisano, da se z vsebino tega pisma ne strinjam. To se ni zgodilo!” Cerjak je še dejal, da ne ve, kaj se je zgodilo z dokumentacijo, ki jo je STA poslal na kabinet predsednika vlade in ne na Ukom. Kabinet jo takrat vrnil STA, ki pa je ni sprejel. “Ne vem, kaj je s to dokumentacijo, ker se takšna primopredaja nikoli ni zgodila,” je kritičen Cerjak.

Zakaj preostali člani NS STA podpirajo Veselinoviča?
Cerjak je še dejal, da preostali člani nadzornega sveta podpirajo politiko Bojana Veselinoviča, saj “že vedo, zakaj”. “Prišel pa bo čas, ko bodo državljani seznanjeni, kako so nekateri člani nadzornega sveta bili izbrani, kdo jih je osebno izbiral, kdo je opravljal z njimi pogovore.”

Saga o STA še ni končana
Vlada je sicer sprejela nov odlok o javni službi, ki bi začasno uredil financiranje STA in ki naj bi se ga STA držal, a saga še ni končana. Na STA želijo izplačilo za leto 2021, a kako se lahko to sploh konča, saj sta Ukom in Veselinovič vsak na svojem bregu, z njim pa večina članov nadzornega sveta. Cerjak pravi, da “zakon jasno določa, da lastnik priskrbi ustrezno financiranje, kar pa lahko naredi le na podlagi listin in dokler listin ne bo, revizije, bo do tega financiranja zelo težko priti”.

Anita Gužvič