fbpx

[Video] Ljubljana kot vojno območje: Pripadniki Antife napadli policiste!

Foto: Nova24TV

Nasilje je eskaliralo. Pripadniki Antife so napadli policiste, ki so popisali protestnika, ki je provociral v srbskem jeziku. Enega policista so brcnili v hrbet,” je novinar Nova24TV Luka Svetina poročal izpred Trga republike. Kot je poročal, so nato napadli še policiste na konjih in novinarja Top News Vladimirja Voduška. Ljubljana je na trenutke izgledala kot pravo vojno območje, saj so huligani metali pirotehnične izdelke, granitne kocke ter druge predmete, za seboj pa so puščali uničeno lastnino. In pa najhuje – poškodovane ljudi, med njimi tudi policiste.

Na Trgu republike pred Maximarketom se je odvijal nezakonit protest skrajnih levičarskih skupin, med katerimi so tudi večkrat obravnavani kriminalci kot je Anis Ličina. Kot je znano, se Slovenija kot večina drugih evropskih držav nahaja sredi najhujše epidemije, zato je vsakršno zbiranje nezakonito, saj obstaja velika nevarnost prenosov koronavirusa covid-19.

Napovedali polom
Dogajanje tam je spremljal novinar Nova24TV Luka Svetina, ki je posnel pretresljiv prizor provokacije protestnika, ki mimogrede ni govoril slovenskega jezika. Med drugim je v srbohrvaškem jeziku povedal: “Danas če biti lom“, kar po slovensko pomeni, danes bo polomija.

Foto: Nova24TV

Nato so policisti od njega zahtevali osebne dokumente, medtem pa je pripadnik skrajne levičarske skupine Antifa drugega policista napadel od zadaj in ga brcnil v hrbet. Zatem so posredovali policisti in pričelo se je vzklikanje množice, policija pa je preko megafona pozivala, naj upoštevajo navodila policije in ne kršijo javnega reda in miru.

Protestniki so se nato pomikali proti ploščadi Cankarjevega doma in vseskozi v policiste metali petarde in rakete.

Toda nasilje se je le še stopnjevalo, dogajanje pa se je pomaknilo proti Drami. Kot poroča Svetina, so skrajneži s pirotehničnimi sredstvi napadli policiste na konjih, ki opravljajo le svoje delo – zagotavljajo varnost vseh. Napadeni so bili tudi predstavniki medijev, skupil jo je tudi novinar Top TV Vladimir Vodušek. Nebo je preletaval policijski helikopter, nasilneže so policisti obkolili, da jim ne bi pobegnili.

Antifa protesti so se nato pomaknili proti Slovenski cesti v smeri centra. Posnetki še vedno pričajo o pokanju petard, glasnih skrajnežih in kaosu. Za seboj pa so pustili pravo razdejanje. Policija je morala proti njim uporabiti celo vodni top.

Poročilo policije: “Glede današnjega protestnega shoda vas obveščamo, se je na Trgu Republike zbralo nekaj 100 ljudi. Okoli 17. ure je prišlo na tem mestu do množične kršitve javnega reda in miru in uporabe pirotehnike, zaradi česar je policija za zagotovitev javnega reda shod razpustila. Osebe so bile večkrat pozvane naj zapustijo Trg republike, vendar tega ukaza niso upoštevali, zato so policisti množico iz Trga republike razgnali. Posamezne skupine so se nato  na območju centra Ljubljane uprle in niso upoštevale ukazov policije naj se razidejo, prav tako je prišlo do napadov na policiste, v katere so posamezniki metali granitne kocke in druge predmete, ter uporabljali pirotehniko. Policija trenutno deluje na širši okolici centra mesta in poskuša razgnati posamezne skupine. Zoper osebe, ki na Slovenski cesti niso upoštevale ukazov naj se razidejo, je bil uporabljen tudi vodni top. Policijska intervencija še poteka, zato vam drugih informacij trenutno ne moremo posredovati. Informacijo bomo dopolnili ko bo posredovanje policije zaključeno in bo znanih več podatkov.”

Sara Kovač