[Video] Ne “vseslovenska”, to je bila protislovenska vstaja!

Foto: Twitter

Levi opoziciji, sindikatom in stalnemu režiserju protestov Jaši Jenullu je v Ljubljano uspelo privabiti več tisoč somišljenikov, pri tem pa so jim pomagali tudi mediji, predvsem javna servisa Slovenska tiskovna agencija (STA) in RTV Slovenija. Glede na to, da naj bi šlo po navedbah STA za “vseslovensko vstajo” ne čudi, da je bila s strani javnosti deležna kritike na račun izvajanja propagande, ki je daleč od profesionalnega novinarstva. Zanimivo je, da večina protestnikov, ki naj bila del tako imenovane vseslovenske vstaje, ni imela pri sebi slovenskih zastav. Teh je bilo namreč opaziti le tu in tam. Glede na to, da so plapolale jugoslovanske zastave, se človek upravičeno vpraša, za kakšne čase se sploh bojujejo. 

Po shodu na Prešernovem trgu, kjer so se najprej odvijali govori, so se protestniki odpravili vse do križišča med Celovško in Tivolsko cesto, kjer so za več ur ustavili promet. Protestniki so s tem pot prekrižali tudi voznikom mestnih avtobusov, ki so obtičali v množici.

Na protestu, ki je potekal navkljub epidemiji, na srečo ni prišlo do večjih izgredov, ki smo jim bili priča novembra lani. Zoper tri organizatorje shoda se vodi postopek o prekršku po Zakonu o javnih zbiranjih. Prav tako pa je bilo ugotovljenih 26 kršitev Zakona o nalezljivih boleznih. Podana bosta dva predloga za uvedbo postopka o prekršku drugemu pristojnemu organu zaradi kršitve avtorskih pravic, so v poznih večernih urah sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

Nekoliko zmotno pa je prepričanje STA, ki poudarja da so se protestniki zbrali z namenom vseslovenske vstaje za predčasne volitve. Mnogi, med drugim tudi urednik Siola Peter Jančič, se je pri tem vprašal, ali gre pri tem še sploh za novinarstvo ali gre dejansko za propagando? RTV, ki smo ga primorana financirati vsa slovenska gospodinjstva, je šel celo tako daleč, da je delil objavo, kjer je Jenull pozval, da bi morali vse vladajoče politike poslati na Goli otok.

Protest so med drugim podprli tudi privilegirana sindikalistka z “minimalno plačo” Tea Jarc, predsednica ZSSS Lidija Jerkič, ki pa se očitno v nasprotju z načeli sindikata tokrat bori za nižje plače, pridružil se ji je tudi Branimir Štrukelj.

Posnetek zaslona: RTV Slovenija

Poleg naštetih pa so bili govorci “vseslovenske vstaje” še pesnik Dejan Koban, igralec Andrej Roza, predsednik konfederacije sindikatov 90 Peter Majcen, predsednik Sindikata Pergam Jakob Povalšek, predsednica sindikata KNSS Evelin Vesenjak, Oto Luthar iz Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Emil M. Pintar iz Reforme volitev ter “borka” referenduma za vodo, Nika Kovač. Glede na to, da je prisotnih nekaj članov sindikatov je popolnoma jasno, da pa se slednji očitno borijo za manjše pravice delavcev in več denarja v proračunu. Pri popestritvi programa so jim pomagali številni glasbeniki, denimo Jadranka Juras in Zlatko, ki je ponovno predsedniku države Borutu Pahorju pokazal sredinca.

Vseslovenska vstaja brez slovenskih zastav?
Po drugi strani pa je javnost prepričana, da nikakor ne more iti za vseslovensko vstajo, medtem ko ni videti niti ene slovenske zastave, kvečjemu prej jugoslovanska. Po napovedi in podpori protestov s strani Levice, SD in LMŠ pa je bilo mogoče javno zaenkrat le opaziti predstavnike LMŠ Marjana Šarca in Janija Möderndorferja. Javnost pravi, da občuduje te ljudi, ki se protestov vztrajno udeležujejo, saj ne vedo, od kod jim čas. “Jaz ob naporni službi, otrocih, prostovoljnemu delovanju, delu doma, pomoči staršem itd. enostavno ne bi našel časa za kaj takega,” je dejal eden izmed tviterašev.

Sindikati vztrajajo, da so šli na ulice, saj vlada zavrača socialni dialog, pri tem pa se dejansko borijo za nižje plače in pokojnine, kar pa od predstavnikov delavskih pravic v normalnih okoliščinah ne bi pričakovali. SVIZ pa ni mogel nižje. Medtem ko je eden izmed podpornikov vlade, ki je sicer invalid komentiral, da se SVIZ bori proti rasti plač in pokojnin, so mu sami odvrnili, da se naj sprehodi z njimi, medtem ko je sam na invalidskem vozičku. “G. Davorin je invalid. Tole gre predaleč,” je bil kritičen politolog Miro Haček. Takšni zanosi protestnikov tako jasno pokažejo ali se borijo za lastne privilegije ali za pravice tistih, ki imajo manj možnosti.

Sara Rančigaj