[Video] Noro: Tako je letalo rešilo gasilce, ujete med ognjem in dimom!

Datum:

Pazi ga, bo zalil! Pazi ga! Dol, dol! Nas je rešil! Zdaj nas je rešil!” je po preletu letala dejal eden od gasilcev, ujetih v gostem domu na Krasu. Video je posnel Klemen Gorup, gasilec na prvi bojni liniji.

V boj z obsežnim požarom, ki na goriškem Krasu pustoši že več kot teden dni, se bo danes podalo 1500 gasilcev iz vse države, napoveduje uprava za zaščito in reševanje. Ponoči bo nad požariščem bdelo okoli 1070 gasilcev, ki jih najbolj skrbi burja. Ta naj bi namreč po napovedih zapihala proti jutru.

V soboto je 1071 gasilcem in okoli 300 pripadnikom drugih služb ob najmočnejši pomoči iz zraka doslej razmere vendarle uspelo nekoliko umiriti. Glavnina intervencij je v soboto potekala na območju Opatje Selo-Temnica-Miren ter Železna vrata-Trstelj, je na Twitterju sporočila uprava za zaščito in reševanje.

Pristojni so glede napovedi za danes previdni, tudi zaradi napovedane burje. Pri današnji intervenciji računajo na pomoč iz zraka s helikopterji, tudi iz tujine, ter vojaškimi letali za gašenja.

Romunska spartana sta že na brniškem letališču, uporabili ju bodo, ko bodo razmere dopuščale, poroča STA. Varnostna zahteva za gašenje s takim letalom je namreč 500-metrski varnostni koridor, na katerem ne sme biti ljudi ali opreme. Ocenjujejo, da bi tako vrsto gašenja lahko uporabili za nove požare, torej tam, kjer bi požar preskočil in bi ga z vodo z letala zamejili.

Kanader nas je rešil
Z javnostjo pa je gasilec iz prve bojne linije, Klemen Gorjup, delil posnetek gasilcev PGD Hrvatini na tanki liniji med dvema ognjema na vsaki strani ceste in gostim dimom. Naenkrat je gasilec opozoril kolege, da območje preletava hrvaški kanader, ki je odvrgel večjo količino vode. “Pazi ga, bo zalil! Pazi ga! Dol, dol! Nas je rešil! Zdaj nas je rešil!,” je izjavil med “pošiljko z neba”. Priporočamo, da si posnetek ogledate tudi sami.

https://twitter.com/tilen/status/1550784868887445504?s=20&t=N1d6k5UJdNOgYhGvqmAeAA

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...