fbpx

[Video] Opozicija razorožila policiste: Nekaznovano jih lahko žali vsaka primitivna “teta”

Foto: Printscreen

Provokacijam in vulgarizmom anticepilcev ni videti konca. Tokrat se je ena izmed predrznih protivladnih protestnic iz vrst proticepilskega gibanja Maske dol! spravila na skupino policistov, ki so varovali bližnjo okolico stavbe Ustavnega sodišča RS medtem, ko so sodniki odločali glede pogoja PC v državni upravi. Ker proticepilki na kolesu ni ustrezalo, da ne more početi, kar ji srce poželi, je pričela policiste vidno provocirati in jih označila za prostitutke. Vse to je posledica nesprejetja novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki je predvidela nove globe za nedostojno vedenje.

Ko je proticepilka opazila, da policisti varujejo dostop do vhoda sodišča, je anticepilka pričela na ves glas histerično vpiti: “S kakšnim zakonom ste sedaj zaprli ulico? Kaj se režite? Prosim odgovorite mi no! Ne vem, kaj je tako smešno. Razen vaša ironija pa aroganca in sarkazem kar ga premorete. Dajva se skupaj smejati, dejva se gledati. Še enkrat bom vprašala, pa dolžni ste mi povedati. Na podlagi česa je ulica zaprta? Halo, a se gremo znakovni jezik?!”

Kdor si pogleda priložen posnetek, lahko nemudoma opazi, da gre za tipično provokacijo, s katero je anticepilka želela sprovocirati policijo. Ko je to opazila ena od žensk, ki je ravno tako stala tam, ji je dejala, da naj se ne obnaša tako primitivno. Ker je gospa histerični anticepilki nalila čistega vina, jo je to seveda vidno razjezilo in zato je odvrnila: “Zakaj sem primitivna, če me zanima, zakaj ne smem s kolesom po ulici? Pa še trikrat bom prišla, če bo treba. Lej, kako se reži,” je dejala in policistu zavreščala: “Srce zlato, ko tole uniformo slečeš, si isti kot jaz, civil, krvav pod kožo.” 

Ker je policija kljub provokacijam odreagirala mirno, je proticepilka s svojim obnašanjem nadaljevala in policijo povprašala, kaj bodo naredili v primeru, da umakne ograjo. “Kaj mi boste naredili? No, kaj? Nobenega priimka ne vidim, samo številko.” Svoje somišljenike je povprašala, če lahko nekdo izmed njih posname številko tistega policista, ki se smeji. “Verjetno je danes zjutraj fajn fasu, pa se mu reži,” je dodala primitivno. Ko se je vmešal eden od somišljenikov in komentiral, da so bili policisti včasih ljudje, je na to proticepilka na kolesu pristavila, da so prostitutke.

Poslanci opozicije pripomogli, da tovrstno kaznovanje ni mogoče
Po videoposnetku sodeč gre za pripadnico proticepilskega gibanja Maske dol!. Gibanje je namreč v času, ko se borimo z zajezitvijo okužb z novim koronavirusom, promoviralo primitivno akcijo pljuvanja v obraz politikom, novinarjem, policistom, stroki, županom, županjam itd. Vidna predstavnica gibanja Anica Bidar je v povezavi z ustrahovanjem poslancev celo zatrdila, da bi se moralo za poslance, ki sprejemajo zakone, ki ji niso povšeči, sprejeti smrtno kazen z obešanjem. Bidarjevo je sicer mogoče opaziti tudi na priloženem posnetku.

Ker pristojne institucije niso odreagirale, ko je pričelo nasilje zavzemati ulice Ljubljane, smo dandanes priča vedno novim izpadom nekaterih, ki si predstavljajo, da jim je dovoljeno prav vse. Junija lani smo bili priča primitivizmu protestnice Eve Vene (sicer študentka kulturologije na FDV iz Trbovelj), ki je na petkovih protestih pred ministrstvom za notranje zadeve z vodno pištolo provocirala policiste. Novembra lani smo lahko na nasilnih protestih videli, kako so pripadniki Antife napadli policiste, ki so popisali protestnika, ki je provociral v srbskem jeziku. Enega policista so brcnili v hrbet.

Foto: Družabna omrežja

44 poslancev državnega zbora je 22. septembra z zavrnitvijo novele zakona o varstvu javnega reda in miru odobrilo nadaljnje pljuvanje poslancev, fizične napade na policiste, novinarje, fotoreporterje in druge ter podaljšali splošno medsebojno nadlegovanje ljudi. Tako seveda ne čudi, da se še vedno niso ustavili številni verbalni napadi in grožnje na javne osebe, ki smo jim priča v zadnjem obdobju.

Iz tedna v teden smo priča neprijavljenim shodom, kjer mora policija identificirati organizatorja (če sploh) in obenem skrbeti za varnost. Ko gre za veliko število udeležencev, je policija priča razpršenim kršitvam javnega reda, kar pa predstavlja težje delo za policijo pri obvladovanju razmer. Ko policija javni shod zaradi kršitev in kaznivih dejanj razpusti v skladu z zakonskim določilom, morajo udeleženci takšnega javnega shoda dosledno in takoj upoštevati zakonite ukaze policije, je za naš medij pojasnil nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak. “Tu pa bi pričakoval bolj odločno ukrepanje policije.” Poudaril je, da posnetki iz Pariza, Londona, Berlina in drugod kažejo na to, da policije drugih držav v tovrstnih primerih ravnajo precej ostreje. Izjava poznavalca dela policijskega dela kaže, da slovenski policisti nikakor ne ravnajo tako ostro kot marsikateri policisti po Evropi, zato so vsakršne kritike zoper njihovo delo, češ da je preveč grobo, povsem odveč.

Očitno pa imamo nekatere v naši državi, ki mislijo, da jim je dovoljeno prav vse, torej, da vpijejo, zmerjajo, povzročajo škodo (ki jo na koncu krijemo vsi davkoplačevalci, ki delamo, medtem ko ti “mirno” protestirajo), ustavljajo promet itd. Nekje mora biti meja. Brez tega imamo kaos, ki pa v 21. stoletju ne bi smel imeti mesta v državi članici Evropske unije, ki trenutno celo predseduje Svetu EU.

Sara Kovač