[Video] Po celem svetu so v petek zvečer protestirali proti vojni v Ukrajini, le Jenullovi protestniki ne

“Lepo prosimo, da svet pomaga in ne samo gleda, kaj se tam dogaja,” je v solzah sporočila Ukrajinka, ki živi v Ljubljani, in je izpostavila apetite ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki naj bi jih izrazil tudi v pogodbi s kitajskim predsednikom 4. februarja. Danes Ukrajina, jutri pridejo sem in nad celotno Evropo, tako da bomo v tretji svetovni vojni, je napovedala Putinove ideje. Dr. Jana Bilinec je v oddaji tema dneva povedala, da je Putin mojster manipulacije, ki zna delovati zgolj v svoji diktatorski realnosti. Pri njem logika očitno ne deluje, zato je nemogoče napovedati, kaj bo jutri. A petkovih protestnikov to ne skrbi kaj dosti, medtem ko celoten svet protestira proti vojni v Ukrajini, se oni borijo za izbrisane, ki so za njih očitno še vedno prvorazredna tema – za vojno, ki bo vplivala tudi na ostale evropske države, pa to ne velja.  

Medtem ko praktično povsod po svetu potekajo protesti v podporo Ukrajini – še celo v Rusiji – smo v Sloveniji ponovno nekaj posebnega. Sneg v Ljubljani sicer res ni pregnal petkovih protestnikov, vendar pa so ti raje protestirali v podporo izbrisanih. Jaša Jenull je sicer omenil Rusijo – povedal je, da so včeraj v Moskvi aretirali več sto protestnikov, ki so izražali svoje mnenje. Princip naše vlade se zdi Jenullu povsem isti, le da ima Vladimir Putin že nekoliko več let oblast v svojih rokah in je tako lažje uveljavil metode zatiranja javnega govora. Mahanje z Ukrajinskimi zastavami je po njegovem mnenju le hujskanje k vojni ter ločevanje na naše in njihove. Podobno naj bi se po njegovih besedah zgodilo tudi z izbrisanimi, ki so jih odstranili iz registra.

V tem tednu je predsednik republike Borut Pahor v predsedniški palači sprejel predstavnike izbrisanih in se jim opravičil za izbris iz registra stalnega prebivalstva pred 30 leti. Poudaril je, da je opravičilo pomembno za nazaj in kot zaveza, da se kaj takšnega nikoli več ne sme zgoditi. Po mnenju mnogih slovenk in Slovencev je bilo to opravičilo popolnoma nepotrebno, predsednikova poteza je požela kar nekaj kritik. Spomnimo, ob osamosvojitvi Slovenije so namreč tisti, ki so imeli slovensko republiško državljanstvo, avtomatično pridobili državljanstvo nove države Republike Slovenije, državljani drugih republik SFRJ, ki so imeli v Sloveniji stalno prebivališče, pa so imeli šest mesecev časa, da zaprosijo za državljanstvo. Mnogi tega niso želeli storiti in tako je 25.671 ljudi ostalo brez statusa. Leta 2010 sta, po poročanju N1, opravičilo ob sprejemu novele zakona o urejanju statusa izbrisanih izrekla tedanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in tedanji predsednik DZ Pavel Gantar, ob 25. obletnici izbrisa pa še takratni predsednik DZ Milan Brglez. Veliko prepričanja tistim, ki v določenem času slovenskega državljanstva pač niso želeli, tisti, ki jim je komunizem tako ali drugače naredil krivico ali še kaj hujšega, pa do danes opravičila še niso prejeli.

V vojno naj bi bi jih prepričala ukrajinska želja po vstopu v zvezo Nato, oba naroda pa naj bi, kot mnoge druge, sprle ZDA
“Državljanom Ruske federacije, ki protestirajo, sporočamo, da vas vidimo. To pomeni, da ste nas slišali. To pomeni, da nam verjamete. Borite se za nas. Borite se proti vojni,” je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski v ruščini nagovoril protivojne protestnike. Pogumni predsednik je ostal v Kijevu, pa čeprav meni, da je on sam tarča ruskih vojaških sil. Ne le v Rusiji, tudi v Ljubljani in Mariboru sta se zgodila protesta proti vojni v Ukrajini. V Ljubljani so se zbrali pred močno zastraženim ruskim veleposlaništvom in naprej proti Prešernovem trgu. Ukrajinske zahteve je na shodu predstavila namestnica ukrajinskega veleposlanika, in sicer izključitev Rusije iz Swifta, izključitev Rusije iz plačilnega sistema Visa in Mastercard, zamrznitev ruskih vladnih računov ter konec poslovanja z Rusijo vključno s plinskim in naftnim poslovanjem.

https://twitter.com/n1slovenija/status/1497243783418847234?s=20&t=Sh4FQn_sPTmFQzJM2a8cdQ

Končno so se oglasili tudi z ruskega veleposlaništva, zapisali so, da je vojna omejena in da jih je “vanjo prepričala ukrajinska želja po vstopu v zvezo Nato, oba naroda pa naj bi, kot mnoge druge, sprle ZDA”. Po spletu sicer že krožijo nepreverjeni posnetki zajetih ruskih vojakov, ki močno spominjajo na JLA, rečeno naj bi jim namreč bilo, da je ukrajinska vojska napadla Ruski Rostov in da se civilistom ne bo nič zgodilo. Mnogi tudi že namigujejo, da bo Putin končal v Haagu podobno kot Slobodan Milošević.

Ljubljanski grad končno v barvah Ukrajine
Kakorkoli, ne gre spregledati, da v Sloveniji petkove protestnike veliko bolj od vojne malo stran od nas, skrbijo ukrepi, kot je nošenje maske. Vsak petek se je namreč zbiralo na tisoče kolesarjev – vsaj po poročanju RTVS – medtem ko so se proti vojni v Ukrajini zbrali povsem drugi ljudje –  še je bil dokaj visok delež Ukrajincev, ki živijo v Sloveniji. Uradno je bil sicer tudi petkov protest namenjen Ukrajini, a iz dogajanja se tega ni dalo razbrati. Kot vidimo na zgornjem posnetku, so na Poljskem v protestne namene imeli tudi glasbeni program. No, po več kritikah se je nekoliko zbudila tudi Ljubljana, Ljubljanski grad je namreč končno zasvetil v ukrajinskih barvah, s čemer smo vsaj do neke mere izkazali podporo ljudem, ki prav zdaj preživljajo svoje najtežje trenutke.

Slovenija podpira stroge sankcije, ki imajo odvračalni učinek in ki bodo jasno povedale, da so tovrstna ravnanja nesprejemljiva
“Danes smo sprejeli nov sveženj ukrepov, ki bo občutno prizadel tako rusko gospodarstvo kot oligarhe in posamezne osebe, ki so sodelovale pri agresiji”, je po izrednem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju dejal zunanji minister Anže Logar. Sveženj obsega tako ukrepe individualne kot tudi sektorske narave. “Gre za najhujši paket sankcij, ki jih je EU kdaj koli sprejela napram kateri koli državi”, je povedal v svoji  izjavi za novinarje. Vlada RS je danes na izredni seji o aktualnih razmerah glede ruske vojaške agresije v Ukrajini tudi sprejela odločitev o omejitvah v slovenskem zračnem prostoru. Z njimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata, so sporočili po seji vlade. Slovenija  se je odzvala s konkretno pomočjo Ukrajini, med drugim z zaščitno opremo, dizelskimi generatorji, oblačili in drugo opremo, in bo nudenje pomoči v danih možnostih in zmožnostih glede na potrebe ukrajinske strani še nadaljevala.

Še nekaj utrinkov, kako so protestirali v državah po svetu:

https://twitter.com/PanPrzemyslav/status/1496941560394620935?s=20&t=zxSc6BX3iphYXPbiZgYX-Q

Sara Kovač