[Video] Poslanec Simonovič: Z gotovostjo lahko trdim, da kolikor se je za upokojence naredilo v tem mandatu, se dolgo ni naredilo

Datum:

V SDS, NSi in SMC je bila s strani DeSUS vloženo dopolnilo k predlogu pokojninske novele, s katero želi poslanska skupina DeSUS doseči izredno uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka, saj enako zvišanje pokojnin vsem naj ne bi bilo pravično. Zaradi posledic dosedanjega neusklajevanja so nekateri že na boljšem, kot če bi se pokojnine redno usklajevale, drugi pa še vedno na slabšem, odvisno od tega, kdaj so se upokojili.  DZ naj bi predlog novele obravnaval na izredni seji na zahtevo SDS, NSi, SMC, DeSUS, SNS, poslanca narodnih skupnosti in nepovezane poslanke Mateje Udovč. Poslanska skupina DeSUS želi s predlogom novele dokončno odpraviti zaostanek zaradi prenizko izplačanih pokojnin med gospodarsko krizo. Dejal je še, da so pod obstoječo vlado naredili toliko, kot že dolgo ne.

V tokratni oddaji Tema dneva je samo uspešnost v mandatu obstoječe vlade komentiral poslanec DeSUS, Branko Simonovič: “Z gotovostjo lahko trdim, da kolikor se je za upokojence naredilo v tem mandatu, se dolgo ni naredilo. Težko komentiram, kako bo opozicija o noveli glasovala, vendar pričakujemo podporo glede na to, koliko govorijo za upokojence,” je dejal. O zastavljenih in doseženih ciljih v času mandata Janeza Janše Simonovič pove tudi, da je bila koalicijska pogodba, sklenjena 25. februarja 2020, dobro zastavljena glede programa DeSUS. V prihodnosti so delovali kot zmerna opozicija, Simonovič pa pove, da so zelo zadovoljni z dodatki za upokojence in končno uskladitvijo pokojnin. Prav tako se je zvišala najnižja pokojnina, odmerni odstotek se je prav tako na njihovo pobudo vzdignil, pri tem opozori, da je to pomembno predvsem za mlajše, ki se šele upokojujejo, “upokojenci si zaslužijo, da jih nekdo zastopa v parlamentu.”

Pomembnost demografskega sklada

“Demografski sklad je za upokojence pomemben tudi kar se tiče racionalizacije upravljanja tega, kar je še državnega premoženja, smo spravili pod eno kapo, strategijo upravljanja naj bi določal DZ, s tem se onemogoči razprodaja premoženja. S členom na našo pobudo, ki smo ga uspeli zapisati v zakonu o slovenskem javnem holdingu, smo dosegli, da se 10 % od prodaje premoženja zbira na posebnem račun, do danes pa smo zbrali že 200 mio eurov, kar pomeni, da smo od od uveljavitve zakona razprodali in prodali za približno 2 milijardi premoženja in to razprodajo je potrebno zaustaviti”, je povedal o demografskem skladu, ki je še vedno odvisen od glasovanja.

Pojasnil je, da se ni udeležil sestanka vlade petkove koalicije, ker je zmerna opozicija: “Glejte, pač v stranki so se odločili oziroma naš začasni vodja poslanske skupine je predlagal, da se tega ne udeležimo, treba je biti demokratičen in spoštovati mnenje drugih.”

Načrti za prihodnost

Če se stranka DeSUS ne bi več uvrstila v parlament, sodeč po javnomnenjskih raziskavah, bi moralo po Simonovičevih besedah to upokojence skrbeti, saj meni, da je bil DeSUS neka državotvorna stranka, njihove točke pa so se nanašale na vse sfere dobrobiti upokojencev, od  javnega zdravstva do šolstva in domov za upokojence, prav tako pa meni, da bi se morali vsaj porazdeliti v kakšne druge stranke, pri kateri bi lahko nadaljevali svoje poslanstvo. “Vemo, kaj se je dogajalo s SAB-om v preteklosti, tudi glede pokojnin, ko so jih želeli znižati. Upokojenci ne pozabljajo,” je dejal. Kljub razkolu DeSUS-a pa so si člani želeli ostati skupaj, “moji kolegi razmišljajo , ali bodo sploh kandidirali, in tukaj lahko povem, da sem tudi sam prosil za razrešitev funkcije predsednika DeSUS-a,  sam pa o kandidiranju še razmišljam.

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...