fbpx

[Video] Ne bodite kot Potrč, cepite se: Ker ni prišel do pice, je užaljeno cepetal

Influencer Marko Potrč (Foto: Printscreen/Pixabay)

Nekdanji televizijski novinar in influencer Marko Potrč, ki velja za enega najbolj glasnih teoretikov zarote in nasprotnikov ukrepov za zajezitev virusa, ko gre za novi koronavirus, se je vnovič oglasil prek družabnega omrežja Facebook. Moti ga namreč pogoj PCT, ki je bil na podlagi nasveta stroke uveden z namenom, da ne bi bilo potrebno zapirati javnega življenja in pa seveda gospodarstva. “Jaz sem zdrav in to moram vedno znova dokazovati in za to seveda plačevati,” je zatrdil.

Iz dneva v dan priča trendu porasta števila okužb s covidom, zato se je stroka odločila, da se poleg pogoja PCT za določene zaposlene PCT zahteva tudi v šolah in pa za potrošnike v nekaterih objektih (med drugim v nastanitvenih obratih, igralnicah in gostinskih obratih). V sosednji Italiji je pogoj PCT potreben tudi za vstop na avtobuse in vlake, drugje ga zahtevajo celo za vstop v trgovino.

Potrč, ki očitno še vedno velja za vnetega nasprotnika ukrepov zoper koronavirus, je bil z družino zavrnjen ob vstopu v notranjost ene izmed mariborskih picerij, saj ne izpolnjuje pogojev PCT. Očitno je užaljeni Potrč svoj bes in gnev moral spraviti iz sebe in je takoj za tem ponovno posnel video in se razgovoril, kako je vse narobe. Spravil se je na direktorja NIJZ dr. Milana Kreka in se spraševal, kaj je naredil od začetka te norije? Potem se je spravil še na novinarje portala Siol (tako rekoč bivše delodajalce), ko so pisali o “pokvarjeni pravljici”.

Ukrepi za preprečevanje okužb so za Potrča manipulacije
“Dandanes rad rečem, da sem bil pred letom dni za marsikoga “te.o.retik za-rote”, danes (ko je šlo vse v smer, ki je mimogrede ni bilo težko predvideti), pa sem pač nasprotnik. Pa si ne želim biti nasprotnik drugače mislečih. Sem zgolj nasprotnik več kot očitno izprijenih, milo rečeno nelogičnih in z zdravim razumom skreganih ukrepov. Pravzaprav to niti niso ukrepi. So prijemi, manipulacije ter nedemokratične poti, da odločevalci dosežejo to, kar so si zadali,”
je Potrč izpostavil uvodoma in dodal, kako naj bi že od začetka poudarjal, da je ZA ukrepe zaradi vseh, ki so spravljali kapacitete na rob že vsa leta prej. “Že od začetka med smiselnimi ukrepi poudarjam, da bi bilo potrebno zagotoviti dovolj kapacitet, da bi lahko rizičnim skupinam v tistih obdobjih, ko tovrstne bolezni narastejo (jesen in zima v glavnem) zagotovili dovolj prostora in osebja  Pojdite pogledat nazaj, večkrat sem to izpostavil.” 

Foto: Printscreen

V nadaljevanju se je Potrč lotil direktorja NIJZ, ki je v enem izmed intervjujev izpostavil, da je postelj dovolj, a da ni zadosti osebja. “Ne, a resno, gospod Krek? Kaj ste pa na tem področju naredili od začetka te norije? Kaj? Jaz sem bil sovražnik, ker sem to izpostavljal,” je povedal in s tem očitno pozabil, da je Krek aprila lani prevzel vodenje NIJZ. Nikakor pa ne ministrstva za zdravje. Kakorkoli, da je stanje v zdravstvu tako, so krive pretekle vlade, potrebno pa je tudi zavedanje, da se ne da medicinskega osebja usposobiti v enem letu.

“Glavno, da imamo teste, ne? Takšne, ki ga grem opravit danes, vmes do jutri srečam goro ljudi, s prodajalci izmenjam denar iz roke v roko in tako naprej (in sem vmes lahko staknil karkoli), a sem jutri upravičen, da sedim v restavraciji. Sicer pa ne smem. Pa pustimo, da so mnogokrat lažni oziroma nezanesljivi. Jaz sem zdrav in to moram vedno znova dokazovati in za to seveda plačevati,” je dejal in s tem jasno pokazal, kako močno je “naklonjen” ukrepom, ki jih je predlagala zdravstvena stroka. Nekateri pač mislijo, da so z branjem zapisov na internetu postali pravcati imunologi.

Ne zdi se mu smiselno, da se vsem prepove živeti
Potrč po eni strani pravi, da je prav, da se naredi vse za vsako življenje, po drugi strani pa očitno ni vidi smisla v tem, da se vsem prepove živeti, kot smo bili navajeni v preteklosti. Po besedah Potrča je sestavni del življenja, da jeseni ali pozimi nekdo pokašljuje, smrka itd. “Tega ni moč izbrisati in tudi ni treba. Ker to mnogi pač prebolimo in s tem se tudi naša odpornost oziroma imunski sistem tako rečeno programira. Za rizične skupine pa to, ali mnogo drugih stvari, nekega dne na žalost predstavlja konec. To ne sme biti tabu, ker tudi to je sestavni del življenja. Zmeraj je bil in zmeraj bo. Prav je, da naredimo vse, kar je v naši moči za vsako življenje. A v imenu nečesa, kar je nerešljivo, prepovedati živeti vsem, ni nič drugega kot blaznost. Pika. Nekaj, kar je človeštvu neizbežno in je nemogoče izbrisati, prikazati kot nekaj, kar je prepovedano, proti čemur se moramo boriti z nenehnimi obveznimi testiranji ter tudi obveznimi/prisilnimi cepljenji, pa je poslovni model, ki se nikoli ne konča,” je zatrdil in dodal, da so to za marsikoga na pravih stolčkih mokre sanje.

Potrč sicer imena picerije, kjer so upoštevali veljavna pravila, ni navedel, več kot očitno pa je pričakovati, da se bo v luči širjenja okužb oglašal še naprej. Ker pa sam sodeč po povedanem ne verjame v učinkovitost cepiv proti covidu-19, ne čudi, čemu imamo zaradi posameznikov, kot je on, takšen odpor do cepljenja. Informacije se namreč prek omrežja in spleta širijo kot požar. Naj bo stroka tista, ki tukaj razpreda. Če, ko nas nekaj boli, gremo k zdravniku, naj bo tudi tokrat stroka tista, ki svetuje.

Sara Kovač