fbpx

[Video] Razvpiti šef Udbe Zemljarič v likvidaciji, z Ropom gre v nov nepremičninski posel!

Anton Rop in Janez Zemljarič (Foto: STA)

Finance so v petek objavile, da sta bivši predsednik vlade Anton Rop in bivši šef Udbe Janez Zemljarič skupaj krenila v nov nepremičninski posel.

Zemljarič, ki je bil sicer konec lanskega decembra star 90 let, je v nepremičninskih poslih pravi luzer. Leta 2016 mu je sodišče po skrajšanem postopku ugasnilo podjetje Projekt Obala Izola, ki ga je ustanovil leta 2010, da bi na območju izolske ladjedelnice gradil nepremičninski projekt. Kljub obiskom pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku je ideja propadla.

Leta blokad
Zemljarič je podjetje Projekt Obala Izola ustanovil prek svojega podjetja za poslovno svetovanje Eti-par, katerega polovična lastnika sta (bila) Zemljarič in Irenka Erjavec, ki je bila tudi direktorica. Na skupščini 15. novembra lani sta sklenila, da podjetje pošljeta v likvidacijo.

Eti-par je imel sicer neverjetnih 777 dni blokiran račun pri NLB. Skupaj je imelo podjetje 997 dni blokado.

Podjetje Eti-par je zadnja leta zaključevalo v rdečih številkah, čeprav ni imelo zaposlenih, je bilo iz leta v leto bolj zadolženo.

Rop od Jankovića do Zemljariča
Novo upanje za nepremičninski uspeh je Zemljarič očitno našel v bivšem predsedniku vlade Antonu Ropu, politiku, ki je na vrh Mercatorja nastavil Zorana Jankovića in mu to pred kamero komercialne televizije tudi povedal: “Jaz sem te nastavil, politika te je nastavila, politično si bil nastavljen.”

Rop in Zemljarič sta nepremičninsko družbo Carantanium ustanovila skupaj s podjetjem Esquilino investicije s sedežem na Tavčarjevi 4 v Ljubljani, kjer je tudi sedež novega podjetja. Edini lastnik Esquilino investicij je Marko Kosmač, direktorja pa sta Roman Kosmač iz Spodnje Idrije in Aleš Grobovšek iz Ljubljane. Isti trije se na enakih funkcijah na naslovu Tavčarjeva 4 Ljubljana pojavljajo tudi pri podjetju Quirinale nepremičnine, registriranim za posredništvo v prometu z nepremičninami.

 

Notarski zapis Mira Košaka razkriva, da so se Rop, Zemljarič in Grobovšek kot zastopnik Esquilino investicij v pisarni notarja na TR3 zglasili 6. marca 2019 ob 8. uri in v potrditev predložili družbeno pogodbo o ustanovitvi novega d.o.o. Iz te pa izhaja, da sta Rop in Zemljarič ustanovila podjetje, ki se bo ukvarjala s Korotanskim naseljem v Ljubljani.

In tu se bosta Rop in Zemljarič spet srečala z Jankovićem.

Zemljarič in Janković sta si bila 2017 tako blizu. (Foto: arhiv Demokracije)

Projekt je leta 2015 nasedel, ko takratni investitor Westbrook Estate ni dobil gradbenega dovoljenja, zaradi česar je od Mestne občine Ljubljana terjal 2,85 milijona evrov odškodnine. Zemljišče so prodali družbi Gradnja nepremičnin, ki je bila tudi neuspešna pri pridobivanju gradbenega dovoljenja za načrt, po katerem bi zgradili 260 stanovanj in športno igrišče. Prostorski načrt iz leta 2009 sicer dovoljuje gradnjo 800 stanovanj.

Predsednik Četrtne skupnosti Šiška je leta 2007 v javnost poslal zapis, v katerem so nasprotovali gradnji Korotanskega naselja: “V četrtni skupnosti (ČŠ) Šiška smo že na lanski prostorski konferenci, ki jo je pripravila Mestna občina Ljubljana, poudarili, da zemljišče pred obrtno cono Stegne (poimenovano Korotansko naselje) ni primerno za veliko blokovsko naselje. Investitor Keek International nas je na prostorski konferenci seznanil, da bi želel na omenjeni lokaciji zgraditi tisoč novih stanovanj. V ČS Šiška smo takim nameram že ob seznanitvi nasprotovali, saj menimo, da prostor ni primeren za tako pozidavo. Čez celotno parcelo poteka visokonapetostni vod, cesti, Korotanska in Kovinarska ulica, ki vodita do omenjenega zemljišča, pa sta ob prometnih konicah neprevozni. Menimo, da je treba omenjeno zemljišče uporabiti za gradnjo individualnih hiš, ter tako končati pozidavo v enotnem stilu enodružinskih hiš. V območju visokonapetostnih vodov pričakujemo ureditev zelenega pasu. Zemljišče ni primerno za otroško igrišče, saj je tik ob severni obvoznici in pod visokonapetostnimi vodi. V ČS Šiška si že leta prizadevamo za ureditev tega dela naše ČS, z novo Litostrojsko cesto, ki bo omogočala razvoj in ureditev prometa ter varno povezavo med Šiško in Bežigradom. Naše zahteve po ureditvi prometnih in prostorskih zadev utemeljujemo z novimi gradnjami na tem področju, kamor sodijo nova poslovna cona Litostroj z desetimi poslovnimi objekti in poslovno stolpnico, prek 800 stanovanj na področju Avtomontaže, novi poslovni objekti v industrijski coni Stegne, novi študentski dom na Litostrojski. Ureditev Korotanskega naselja mora biti v sozvočju vseh dejavnikov na tem območju, od najbližjih sosedov do industrije v Stegnah in Litostroju. Nova ureditev celotnega območja mora prinesti občanom in vsem zaposlenim višjo kakovost bivanja in možnost razvoja na tem tako pomembnem industrijskem območju.

Škandal24