fbpx

[VIDEO] SDS in SLS se povezujeta za varno in pravično Evropo

Foto: Robert Fojkar

Slovenska demokratska stranka in Slovenska ljudska stranka sta se odločili, da skupaj nastopita na prihajajočih Evropskih volitvah. Tako se desna sredina, ki ima svoje korenine v osamosvojitvi in prvi demokratični opoziciji DEMOS, spet povezuje za dobro vseh državljanov Slovenije. Na skupni tiskovni konferenci sta najprej spregovorila predsednika strank. Janez Janša poudarja, da je Evropska unija projekt miru in evropske civilizacije, ki so jo v SDS pripravljeni braniti.

Janez Janša, predsednik SDS, je dejal: “In pripravljeni smo to civilizacijo tudi braniti. Zavedamo se, da pripadamo generacijam, ki so podedovale Evropsko unijo kot projekt miru in blaginje.” In čemu skupna lista? Zakaj sta se stranki odločili za sodelovanje? “V SDS in SLS izhajamo iz spoznanja, da delimo podobne vrednote ter poglede na prihodnji razvoj Slovenije in Evropske unije,” je pojasnil Janša.

Lista, ki sta jo sestavili stranki, ima za nalogo boriti se za evropske vrednote in varovati tisto, kar nas združuje, ne pa poudarjati le tistega kar nas razdvaja. “Ta skupna lista po našem mnenju zagotavlja naš velik prispevek k Sloveniji, ki bo normalna, pravična, razvojna in tudi upoštevana v Evropski uniji. Prispevek k Evropi varnosti, svobode, miru in blaginje,” je dejal prvak SDS.

Tudi predsednik SLS Marjan Podobnik deli mnenje, da je Evropska ljudska stranka, kljub svojim pomanjkljivostim, še vedno edini garant za Evropo stabilnosti in blaginje. “V naši moči je, da morda prispevamo tisti odločilen dodaten glas, ki bi se ob razdrobljenih listah izgubil, zato, da bo tudi v prihodnje Evropska unija skupnost, ki jo bodo vodila zmerna, povezovalna politika Evropske ljudske stranke, ki mora prav tako marsikatero stvar na novo ovrednotit, pa vendarle je tisto jamstvo, ki zagotavlja prihodnost Uniji kot tudi Sloveniji,” je dejal Podobnik.

Nosilec liste ostaja evropski poslanec SDS Milan Zver, za katerim sta že dva uspešna mandata v Evropskem parlamentu. Je eden najbolj zaslužnih za to, da se na evropski ravni pospešeno razvija program za mlade Erasmus+, ki bo deležen še večjega financiranja. Zver pravi, da gre v tretje rado, da pa je Evropa pred ključnimi izzivi.

Na drugem in tretjem mestu bosta tudi tokrat dosedanji evropski poslanki SDS. Romana Tomc na drugem in Patricija Šulin na tretjem mestu. Na četrtem mestu je dosedanji evropski poslanec SLS Franc Bogovič, na peto mesto pa je Ljudska stranka uvrstila nekdanjega župana Maribora Franca Kanglerja, ki med volivci uživa visoko podporo. Šesto, sedmo in osmo mesto je dobila stranka SDS. Na šestem mestu bo zdravnica Alenka Forte, na sedmem mestu invalid Davorin Kopše, ki je sprožil upor proti medijskemu linču SDS, na osmem mestu pa bo predstavnica SDM Alja Domjan.

Novinarji so spraševali, zakaj ob boku SDS in SLS ni Nove Slovenije, a jim je bilo povedano, da se desne stranke za koalicije odločajo svobodno. Na vprašanje, kako komentira to, da so levi mediji vseskozi za SDS pisali, kako je izključevalna, v resnici pa se edina povezuje, je predsednik SDS odgovoril: “Kar se tiče SDS, je bila povezovalna vedno. Tudi vedno, kadar smo mi sestavljali vlado, smo v takšno vlado in v takšno kombinacijo povabili vse parlamentarne stranke in vedno so sodelovale tiste, ki so to želele. Se pravi, ta problem vključevanja in nevključevanja je problem neke druge politične strani v Sloveniji.”

Tako je nastala prva in najbrž edina koalicija pred prihajajočimi evropskimi volitvami. Stranki sta optimistični in pričakujeta uspeh, saj obe izhajata iz časa vrenja slovenske demokracije. Kot taki nosita s seboj tiste vrednote na katerih je bila zgrajena tudi Evropska unija.

Celoten prispevek poglejte tukaj:

J. G.