[Video] Slovenija polni naslovnice svetovnih medijev – od britanskega Guardiana do Wall Street Journala!

O premierjevem obisku poročajo svetovni mediji (foto: zajem zaslona)

Obisk predsednika vlade Janeza Janše v Kijevu odmeva po celem svetu. Neustrašna pot treh predsednikov vlad v središče vojne le nekaj ur po tem, ko je bila ukrajinska prestolnica napadena z več strani, polni naslovnice svetovnih medijev.

Obisk treh premierjev, med katerimi je bil tudi premier Janez Janša, se je zgodil nekaj ur po tem, ko je bil Kijev v torek napaden iz več smeri. Vendar je morebiten strah premagala volja do izkaza podpore in solidarnosti Ukrajini, ki potrebuje v tem času vso podporo, ki jo lahko dobi, prav tako pa je premier Janša na podlagi osebnih izkušenj mnenja, da je osebna podpora veliko bolj pomembna in pristna kot pa tista preko avdio-video povezave. Kljub temu pa je šlo za obisk sredi vojne vihre, ki je navdihnilo svet, da izpostavi in občuduje njegov pogum in solidarnost.

Predsednik vlade Janez Janša je že večkrat svoj obisk v Kijevu pojasnil kot izredno pomemben in da se mu je zdelo pomembno predsednika Volodimirja Zelenskega obiskati osebno ravno iz lastnih izkušenj iz preteklosti. Ob njegovih besedah nihče ni podvomil o pomembnosti osebnega obiska, stika ali podpore pa vendar nihče ni pomislil, da se bo premier za obisk odločil v času največje obleganosti in obstreljevanja ukrajinske prestolnice. Nenapovedana pot z vlakom do Kijeva je sprožila val navdušenja na eni strani in razburjenja na drugi, saj je bila izredno varnostno tvegana. V času, ko bi od vojne vsi zbežali čim dlje, se je premier podal v njen center. Šlo je za zgodovinski dogodek, saj svet do tega dneva takemu pogumu s strani voditeljev, ni bil še priča. Niti svetovni mediji ne pomnijo, da bi kateri koli voditelj sredi invazije ali vojnega stanja obiskal center napadov.

https://twitter.com/vladaRS/status/1505196159840706568?s=20&t=twSLRDmYopnJdzZP_RAdpw

O dogodku so poročali in še poročajo največji svetovno znani mediji od medijskih velikanov čez lužo, kot so ameriški The New York Times, The Washington Post in celo The Wall Street Journal. Premierjev obisk je odmeval od britanskega The Guardiana, nemških Süddeutsche Zeitunga, Die Welt, Bilt, Deutsche Welle, italijanskih Il Sole 24 Ore, Corriere de la Sera, La Repubblica, francoskega El Pais in španskih El Mundo in La Vanguardia. Novica je odmevala tudi v čeških Lydove Noviny CZ, Dnes CZ, poljskih Super Express PL, Fakt PL in celo v Luksemburškem Luxemburger Wort.

Med ostalim pa je tudi televizijska hiša CNN poročala o tem, kjer je voditelj poudaril, da gre za izredno gesto solidarnosti” ob čemer je izpostavil, da se je to dogajalo v času, ko so Kijev obstreljevali z vseh strani. V nadaljevanju je voditelj informativne oddaje CNN povedal, da “česa takšnega ne pomnimo. Kot da bi svetovni voditelji obiskali London, v času nemškega bombardiranja”, je dejal za CNN voditelj.

Tanja Brkić