fbpx

Slovenski podjetniki: Nekoč so nas ogrožale krize, zdaj nas je strah, da nas bo ubila lastna vlada

Novinarska konferenca SBC - Kluba slovenskih podjetnikov (foto: sta)

“Ne zdi se nam prav, da določena politika državljanom obljublja raj na način, ki ga ne more izpolniti, ter pri tem krivi tiste, ki sami ustvarjamo in zagotavljamo pogoje, da nismo breme državi,” je podaril Joc Pečečnik, ki je prepričan, da dober politik ne gleda zgolj na svoj mandat. Predsedniku kluba SBC se ljubosumna izjava Luke Mesca, da je užaljen, ker ni tako bogat kot Bill Gates, ne zdi državotvorna, niti ne izraža skrbi za skupno dobro. “Obsojamo vse podjetnike, ki slabo in neprimerno ravnajo z zaposlenimi in jih izkoriščajo,” je še dejal Pečečnik ter ob tem opozoril na mizerna plačila tudi nekaterih v javnem sektorju – po drugi strani pa je veliko povsem nepotrebnih delovnih mest s previsokimi plačami.

Danes je potekala novinarska konferenca SBC – Kluba slovenskih podjetnikov. “Stanje v državi, predvsem pa stanje v zdravstvu zahteva, da tudi člani kluba SBC podamo nekaj stališč in mnenj,” je otvoril konferenco predsednik kluba Joc Pečečnik, ki je spomnil na nesprejemljivo situacijo, ko so pred kratkim upokojenci celo noč čakali pred zdravstvenim domom v Ljubljani. Kljub vsem milijardam, ki so šle v zdravstvo, je stanje vsako leto slabše. “Mi mislimo, da slovensko zdravstvo ne potrebuje dodatnega denarja, ampak potrebuje boljšo organizacijo,” je ocenil Pečečnik, ki je dodal, da se lonca, ki pušča, ne da napolniti niti z neomejeno količino juhe. “Več denarja damo nekomu, ki ga ne zna upravljati, več ga bo izginilo brez nekega pozitivnega učinka,” je še opozoril.

Pečečnik je tudi pojasnil svojo izjavo glede preveč socialističnega upravljanja države vlade Roberta Goloba – dejstvo je, da so socialistične države na dolgi rok zapravile več, kot so ustvarile. “Socialistično vodenje v mojem kontekstu pomeni, da porabljaš denar, za katerega nimaš realnih virov in prihodkov oziroma preprosto povedano, živiš na kredit in puščaš bodočim generacijam, da bodo odplačevale kredite,” je pojasnil in spomnil na to, kako zelo je bila zadolžena Jugoslavija – posledice takšnega vodenja so trenutno najbolj vidne v Sloveniji v zdravstvu. “Problem prevelike enakosti, ki jo zagovarja minister Luka Mesec je, da se sposobni na koncu počutijo izigrane in sposobni potem tudi odidejo,” je še ocenil predsednik kluba SBC.

Podobno kot z zdravniki se seveda dogaja tudi v slovenskem gospodarstvu – če nekdo dobro dela in preveč zasluži, ga je takoj treba pribiti na križ. Logiko trdega socializma je treba zaključiti, saj praktično po celotnem zahodnem svetu velja tržno gospodarstvo, ki je vsem deležnikom prineslo bistveno boljši standard na vseh področjih in glavni cilj tega sistema je, poleg ostalega, finančni uspeh posameznika. Tudi članom kluba SBC je cilj dolgoročna blaginja v Sloveniji, poleg tega želijo preprečiti vse neumnosti, ki jih ustvarja politika zaradi lastnih dnevih interesov in populizma. Pečečnik v Sloveniji že vsaj dve desetletji opaža vzorec, da se vlada zamenja v trenutku, ko se nauči politične obrti in začne dobro delati. Pečečnik je sporočil vladi Roberta Goloba, naj ne bo pijana od oblasti in naj dela racionalno. “Ne želimo, da se odločitve sprejemajo na osnovi političnega populizma, ampak v smeri boljše države, kjer ne bo revnih, in bo vsak, ki želi ustvarjati, lahko izpolnil svoj potencial; tistim, ki tega ne zmorejo, pa bomo pomagali, saj smo v našem klubu prepričani, da v Sloveniji ne sme biti revnih,” je povedal Pečečnik.

“Podjetniki suvereno izjavljamo, da če je v državi premalo denarja, da smo pripravljeni prispevati svoj delež – ampak mora biti to odkrito in transparentno,” je povedal Pečečnik, ki se mu sicer zdi, da je denarja v državi dovolj, če bi se ga uporabljalo bolj razumno in transparentno. Največja bolečina podjetnikov so obremenitve plač, plače in kadri so namreč ključni za našo prihodnost. Ključni komponenti uspešnega podjetništva so dobro plačani in zadovoljni zaposleni ter stabilno okolje, ki se z vsako vlado v naši državi popolnoma spreminja, s tokratno vlado pa se po besedah Pečečnika spreminja najbolj. “Nekoč so nas uničevale ali pa preprečevale uspeh vse mogoče krize, bivša država, zdaj pa nas je strah, da nas bo ubila lastna vlada,” je opozoril Pečečnik, ki je Mesca in Miho Kordiša tudi povabil za tri mesece v svojo organizacijo, da ob delu prideta do razumevanja življenja podjetnika in izjav, ki jih omenjena podajata. Pečečnik meni, da se moramo distancirati od slabih tranzicijskih zgodb in privilegirancev, ki služijo na račun političnih vez.

“Podjetniki pogosto dobijo vtis, da je uspešno poslovanje nekaj, česar se morajo sramovati, in da jih država dojema kot molzne krave. Resnica pa je, da bodo samo dobra in uspešna podjetja ustvarila bogato državo, ki bo lahko ljudem omogočila dober javni servis,” je dejal Pečečnik.

SBC – Klub slovenskih podjetnikov je skupaj s Skupino podjetij z notranjim lastništvom, Sindikatom kmetov Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije, AmCham Slovenija, Združenjem bank Slovenije, Trgovinsko zbornico Slovenije, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Združenjem Manager, Združenjem delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Združenjem delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniško zbornica Slovenije in Zadružno zveza Slovenije podpornik peticije za nižje davke. Želijo si stabilen, predvidljiv in varen položaj tistih, ki ustvarjajo, pošteno obdavčitev delovnih ljudi ter davčni sistem, ki se ne spreminja iz leta v leto. Pozivajo, naj politika zaustavi neustavne korake, ki bi lahko nepopravljivo vplivali na blaginjo vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije. “Izvajanje zakona je treba nemudoma ustaviti,” je zapisano na spletni strani AmCham Slovenija, kjer tudi dodajajo, da je treba zakon popraviti skladno z ustavnimi pravicami in na podlagi izhodišč, ki zagotavljajo višje neto plače za vse, krepitev srednjega razreda, višjo samooskrbo na področju hrane ter enakopravne pogoje pri notranjem odkupu podjetij. Januarja 2023 je namreč začela veljati novela zakona o dohodnini (ZDoh-2AA), ki med drugim prinaša nižjo splošno davčno olajšavo, ukinja usklajevanje olajšav z inflacijo (kar zaradi visoke inflacije de facto pomeni nižje neto plače za vse), zvišuje obdavčitev samostojnih podjetnikov (posebej normiranih zavezancev) in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje. Strinjanje s podanimi izhodišči se lahko potrdi s  podpisom na povezavi nizjidavki.si.

Foto: zajetje zaslona/YouTube

Član upravnega odbora SBC in direktor Kirurgije Bitenc Marko Bitenc težave označil kot “logično posledico tega, da se v 30 letih nihče ni lotil temeljite zdravstvene reforme“. Proteste javnosti pa razume kot posledico nerazumevanja oziroma populističnega širjenja pojma javno zdravstvo. Protestirali so namreč proti privatizaciji javnega zdravstva. Javno zdravstvo v vsaki razviti državi definira javno financiranje javnih zdravstvenih programov in vsakemu, ki plačuje prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje, mora biti zagotovljena kakovostna in čim prejšnja zdravstvena storitev, ne da bi to moral plačati iz lastnega žepa. “To je edina definicija javnega zdravstva in nikjer na svetu ne definirajo javno zdravstvo v odvisnosti od lastništva podjetja ali pa ‘proizvajalnih sredstev’, s katerimi se te zdravstvene storitve izvajajo,” je pojasnil Bitenc. V EU praktično ni države, kjer bi edino zdravstvene institucije v državni ali v lasti lokalnih skupnosti ekskluzivno izvajale storitve javne zdravstvene službe. Prepričan je, da bi morala reforma zdravstvenega sistema temeljiti na mešanem sistemu, v katerem bi povezali izvajalce zdravstvenih storitev v državni oziroma lokalni lasti in zasebne izvajalce. “Ta trenutek je edina privatizacija javnega zdravstva, do katere pri nas prihaja, ta, da mora zavarovana oseba, ki 40 let redno plačuje prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje, če želi priti do zdravstvene storitve, ko jo potrebuje, to plačati iz lastnega žepa,” je poudaril Bitenc.

Marko Bitenc (Foto: zajetje zaslona)

Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec se je po poročanju STA osredotočil na razmere v kmetijstvu in živilski industriji, ki so po njegovih besedah zahtevne tudi zaradi slabega odnosa države. “Nasprotovanje rabi mesa, ki temelji na ideoloških predpostavkah in ne na dejanskih analizah, ne more prinesti koristi. Govoriti o tem, da slovenska živinoreja povzroča ogljični odtis, pa je plod popolnega neznanja,” je poudaril. Direktor podjetja Soltec Miroslav Požar je posvaril pred posploševanjem zaradi peščice podjetnikov, ki z delavci ravnajo neprimerno. “Ne moremo preživeti brez zadovoljnih kupcev, teh pa ne more biti brez zadovoljnih zaposlenih. Očitki o vsesplošnem izkoriščanju delavcev so zato žaljivi,” je dejal. Partner v Odvetniški družbi Sibinčič Križanec Novak Jan Sibinčič pa je vlado pozval k predvidljivi davčni politiki brez prehitrih sprememb ter k zmanjšanju obdavčitve kapitala in dela. “Sicer bodo tuja podjetja še naprej prepogosto izbirala druge države,” je dejal.

Sara Kovač