fbpx

[VIDEO] Sramota za javno RTV: To so besede Mateja Šurca, s katerimi je užalil številne Slovenke in Slovence

Matej Šurc (Foto: facebook)

Ko je v tedenski oddaji Labirinti zunanjepolitičnega uredništva Radia Slovenija novinar Matej Šurc govoril o vzponu populizma v Evropi, si je privoščil hudo manipulacijo, ki je prizadela slovenske volivce desnice. Dejal je, da če ne bodo levičarji sestavili vlade, bo Slovenija dobila nagnusno koalicijo sovraštva in zatohlega klerofašizma. Volivci desnice so torej za javni radio, ki ga plačujemo vsi, tudi desničarji, klerofašisti.
Matej Šurc je v oddaji Labirinti izjavil: “Slovenija se nahaja v nevarnem okolju. Ali se ti, ki že dolge tedne kujejo koalicijo, sploh zavedajo, kaj čaka Slovenijo, če jim spodleti? Zavladal bo klerofašizem, obrobna Nova tv bo postala nacionalna tv. Povampirjeni homofobi in lažni domoljubi bodo bruhali svoj gnev z oblastnih položajev. Slovenska politika ima še eno priložnost, da prekine to nagnusno koalicijo sovraštva, ki se razteza od Baltika do Jadrana. Slovenija morda še nikoli v zgodovini Evrope ni imela tako odgovorne naloge, kot jo ima danes.”
Njegove besede v oddaji Labirinti poslušajte tukaj:
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Wf6RZrVpd4g[/embedyt]
Na to je v pismu opozorila Solkanka Iva Pavlin Žurman, češ da gre za sovražno propagando. “Kot zaprisežena demokratka, borka za človekove pravice, ki nisem članica nobene stranke, niti nisem predstavnica nobene verske skupnosti, sem pa aktivna državljanka, ki mi ni vseeno, v kakšni državi bodo živeli moji otroci in vnuki, protestiram proti stigmatizaciji drugačnega mnenja. Novinar me je v svojem komentarju označil za nevarno KLEROFAŠISTKO – to smo tisti, ki smo volili stranko SDS?!!” je zapisala v protestu, ki ga je naslovila na generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca in na varuhinjo pravic poslušalcev in gledalcev Ilinko Todorovski. Dodala je, da so bili njeni starši (Primorci) borci proti fašizmu in nacizmu, mama je bila zaročena s Pinkom Tomažičem in je bila nosilka partizanske spomenice!

Ni minilo veliko časa, ko se je oglasil Matej Šurc, češ da je počaščen, da se je v njegovi oddaji prepoznala kot klerofašistka, glede staršev partizanov pa, da je očitno jabolko padlo daleč od drevesa, in na koncu pozdravil s “Smrt fašizmu, svoboda narodu”!

Takega odgovora si ne more privoščiti novinar javnega medija, ki mora zagotavljati enakomerno zastopanost vseh ideoloških stališč v Sloveniji, ne glede na to, ali se z njimi strinja ali ne. Si predstavljate, da bi kakšen novinar nacionalnega radia v pismu Tita Turnška pozdravil s “Tako mi Bog pomagaj”?

Iva Pavlin Žurman je napisala še eno pismo, češ da je zgrožena, ker jo je Matej Šurc, “izšolan novinar, zaposlen v javnem zavodu, ki ga mora tudi sama financirati”, označil za zlo. “Verjamem, da njegovo nevarno pisanje ne bo ostalo neopaženo pri njegovih nadrejenih, pa tudi ostalih, ki predstavljate pomembne državne institucije, opravljate odgovorne javne funkcije, in pri ostalih naslovnikih, ki imate večjo MOČ, kot jo imam sama in moji prijatelji, s katerimi sem sodelovala v več javnih akcijah, in ki, kot kaže, nismo prava civilna družba, vredna novinarske pozornosti,” je še zapisala.

A. J.