fbpx

[Video] Tako je voditelj Trebušak zavajal gledalce! Se jim bo tudi opravičil?

Foto: Zajetje zaslona

Žal ne moremo mimo zapisa, ki je bil v tedniku, ki ga izdaja založba v lasti SDS-a, poslanca SDS Dejana Kaloha in madžarskega poslovneža Petra Schatza,” je včeraj dejal voditelj Sveta na Kanalu A Gregor Trebušak in nadaljeval: “Aleksander Škorc je v Demokraciji-posrečeno ime, kajne-namreč v svojem besedilu uporabljal besednjak in primerjave nevredne današnjega časa.” To je zapis v glasilu stranke, ki vodi našo državo, je proti koncu še omenil in pripomnil, da je zapis identičen zapisom, ki so vodili v največjo morijo v zgodovini in da ni opravičila, ki bi pojasnil tak zapis-sploh zato, ker je to stališče SDS-a. “Demokracija je stališče SDS-a,” je še poudaril. “Gre za zlobo in pritlehen rasizem in to moramo kot družba jasno zavreči,” je zaključil Trebušak. Na vse te trditve je stranka SDS vložila zahtevo za popravek ter opravičilo, saj njegove izjave ne držijo in zavajajo javnost.

Govora je bilo namreč o zapisu v tedniku Demokracija, ki je bil sicer označen kot satira, vendar pa je sprožil vrsto odzivov različnih medijev in javnosti na družabnih omrežjih. Pod zapisom z naslovom Presežki 5 je podpisan Aleksander Škorc, ki je znan kot stalni kolumnist Demokracije. Določeni mediji so se razpisali, da avtor v članku zagovarja klasični rasizem, ki “tipologizira rase skozi biološki determinizem in pri tem sledi hierarhiji skozi sklicevanje na fenomen čistosti in etničnosti,” avtor pa naj bi  temu dodal še verski rasizem.

Odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak pa se je na očitke odzval z besedami: “Pravoverni so v satirični rubriki, za katero piše naš sodelavec Aleksander Škorc, prepoznali rasizem. O, sveta preproščina, a res ni bilo drugega ali kaj? Njegova satira ima pet nadaljevanj, zapičili so se v zadnjo, ne da bi prebrali vseh. Kar pomeni, da je imel Bojan Požar še enkrat več prav, ko je napovedal popolno ofenzivo medijskega mainstreama proti desnosredinski vladi in vsem, ki to vlado podpirajo. In nobena skrivnost ni, da je Demokracija desno (konservativno) usmerjena. Zato smo tarča orkestriranega napada.

SDS ne vpliva na uredniško politiko
No, na včerajšnje obtožbe voditelja Sveta na Kanalu A, Gregorja Trebušaka, se je odzvala tudi stranka SDS, ki je Kanalu A poslala zahtevek za objavo popravka in opravičilo. “Poudariti želimo, da zgoraj navedene trditve vašega voditelja pri predstavitvi prispevka širši slovenski javnosti ne držijo. Res je, da je Slovenska demokratska stranka lastnik manjšega dela založbe Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija, nismo in ne vplivamo pa na njihovo uredniško politiko,” so zapisali v svojem zahtevku in nadaljevali: “Tudi naš poslanec mag. Dejan Kaloh, ki ga omenjate v prispevku, je lastnik le manjšega dela založbe Nova obzorja in nikoli ni vplival na uredniško politiko založbe ali knjig in revij, ki jih založba izdaja. Tednik Demokracija prav tako ni glasilo stranke SDS, ampak je plačljiva revija, ki jo lahko bere, kdorkoli želi in jo kupi. Glasilo stranke SDS je brezplačni časopis, ki ga člani stranke prejmejo občasno in ni nikakor povezan s katero koli publikacijo založbe Nova obzorja, so poudarili v stranki SDS.

Foto: Facebook

V stranki SDS obsojajo vsakršno diskriminacijo, tako obsojamo tudi zapis Aleksandra Škorca
Kot so še poudarili, stališča Slovenske demokratske stranke izražajo ljudje, ki so za to pooblaščeni: poslanska skupina, predsednik stranke in podpredsednika stranke. “Avtor zapisa v Demokraciji, Aleksander Škorc, ne more izražati stališča SDS, saj za to ni pooblaščen, niti ni član naše stranke. V stranki SDS obsojamo vsakršno diskriminacijo, tako obsojamo tudi zapis Aleksandra Škorca. Diskriminiranje na podlagi vere, rase, spola, spolne usmerjenosti, političnega prepričanja ali katere koli druge entitete je za nas nedopustno. Stremimo k enakopravnosti vseh in pravičnemu obravnavanju vsakega posameznika in posameznice. V stranki SDS se zavzemamo za spoštovanje človekovih pravic, medsebojno spoštovanje in solidarnost do vsakogar.”

“Trditve, ki ste jih včeraj v oddaji Svet na Kanalu A povedali, so nepreverjene in neresnične. Ker bi te trditve lahko zavedle vaše gledalce in gledalke, vas v skladu s 26., 27. in 28. členom Zakona o medijih prosimo za nujen popravek in opravičilo v vaši naslednji oddaji Svet na Kanalu A,” je stranka SDS še zahtevala od Kanala A.

 

Sara Bertoncelj