fbpx

[Video] Tako perverzno goljufa levica najslabše plačane: od povišanja minimalne plače bo imela več pogoltna država kot pa najranljivejši delavci!

Foto: sta

Tako opevani projekt, ki je bojda ogrožal obstoj celo obstoj koalicije pod vodstvom Marjana Šarca, se lahko izkaže za blamažo, opozarjajo svobodni sindikati. Ker je država zgolj dvignila višino minimalne plače s 638 evrov na 667 evrov, ni pa spremenila davčne zakonodaje, bodo delavci ne le v višjem dohodninskem razredu, ampak bodo dobili tudi nižje otroške dodatke. Je bila to spretna poteza, s katero je vlada v javnosti všečno podprla predlog Levice, a je v resnici ljudem vzela dodaten denar? Sindikati se bojijo, da se država dela norca iz najbolj ranljive skupine zaposlenih!

“Držali smo obljubo, minimalna plača se bo s 1. januarjem zvišala s 638 evrov na 667 evrov neto,” so bile besede prvega moža nadkoalicijske Levice, ki je s svojim predlogom zakona o dvigu minimalne plače uspela pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Naj spomnimo, zakon je sprva predvideval, da bi se plača leta 2020 nato zvišala na 700 evrov neto, kar je bila tudi ena izmed glavnih predvolilnih obljub Levice. V državnem zboru so uspeli zbrati podpise 52 poslancev. “Populizem pred davčno logiko,” pa so ves čas opozarjali slovenski ekonomisti in davčni strokovnjaki, ki so bili večinoma enotnega mnenja, da bi bilo bolje povišati splošno olajšavo pri dohodnini, ker bi se ob enakih stroških dela vsem zaposlenim povečal razpoložljivi dohodek. Do spremembe davčne zakonodaje, s katero bi se prilagodili cenzusi za dohodnino in družinski transferji, bo po trenutni zakonodaji največ koristi od dviga minimalne plače imela prav država, tega očitno niso vedeli ne sindikati ne mediji. 1. januarja 2021 naj bi bil tudi začetek uporabe formule, da mora biti minimalna plača vsaj za 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov, po trenutnem izračunu to znaša 637 evrov. To naj bi bilo zagotovilo, da nihče, ki dela 8 ur na dan, ne bi živel pod pragom tveganja revščine.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije na nogah, delavci po vsej verjetnosti ne bodo občutili dviga minimalne plače
Za dosledno izvrševanje zakona o minimalni plači pa bi bile že letos potrebne spremembe na področju davčne zakonodaje in socialnih transferjev, da se ne bi izničili učinki povišanja minimalne plače opozarjajo v ZSSS. Med drugim bi bilo potrebno zvišati mejo upravičenosti do najvišje splošne dohodninske olajšave. Glavni problem je v tem, da bo posameznik, ko bo prejel 12 minimalnih plač v višini 886 evrov bruto in regres v višini minimalne plače, presegel mejo, ki bi mu omogočila upravičenost do najvišje olajšave. V luči tega, da bi delavec resnično občutil dvig minimalne plače, je potrebno uskladiti tudi mejo povprečnega mesečnega dohodka na osebo, opozarjajo sindikati. V nasprotnem primeru se bo namreč zgodilo, da bodo v družinah, kjer starši prejemajo minimalno plačo, upravičeni do nižjega otroškega dodatka. Predlagajo, da se te meje uredijo od 1. do 5. dohodkovnega razreda, prav tako pa se jim zdi smiselno prilagoditi mejo za upravičenost do državne štipendije, znižanja plačila oskrbe v vrtcu in pri subvencijah za šolsko malico in kosilo. Nejasno je, ali je vlada vedela, kaj počne, in je pri tem imela svoj izračun, tj. višji davčni prihodki in privarčevana sredstva na račun davčnih transferjev, se je na svojem blogu o tem spraševal nekdanji direktor DURS Ivan Simič. Če velja slednje, se lahko bojimo njenih naslednjih odločitev.

Luka Svetina, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (Foto: posnetek zaslona)

Povišanje minimalne plače je populističen in škodljiv ideološki ukrep, ki je bil v tem primeru pripravljen na hitro
Voditelj Luka Svetina je Simiča, ki je danes davčni svetovalec, gostil tudi v studiu v oddaji Tema dneva. “Očitno ni nihče delal nobenih izračunov, ni bilo vključeno niti MDDSZ, ki bi moralo biti pozorno sploh pri mejnih zneskih, kaj se zgodi pri prehodu iz razreda v razred, če na primer višja neto plača pomeni tudi višjo bruto plačo in nekdo lahko izgubi socialne transferje. Pri takih spremembah zakonodaje bi morala sodelovati celotna vlada in se ustrezno pripraviti. To je bila nekakšna populistična ideja Levice, ki je bila pripravljena na hitro. Že od leta 2011 opozarjam, da se take zadeve lahko rešujejo s povečevanjem splošne davčne olajšave, že ves čas predlagam povišanje na 6 tisoč evrov. Če so želeli delavcem zagotoviti višje prihodke, bi lahko to dosegli že z zvišanjem splošne dohodninske olajšave za sto evrov,” o tem meni Simič in tako ponuja veliko bolj smiselno rešitev. Na vprašanje, kakšna je davčna olajšava v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami, na primer z Avstrijo, je Simič odgovoril: “V Avstriji je precej višja, a opozarjam, da je nemogoče primerjati davčne olajšave, če pri tem ne upoštevamo ostalih efektov dohodninske zakonodaje. Vsaka zakonodaja je namreč pripravljena tako, da država na koncu dobi to, kar želi. Res je, da ima Avstrija 11 tisoč splošno olajšavo, a tam tudi prej pridete v najvišji dohodninski razred in se to tako na nek način ‘skompenzira’. Nekatere države imajo višjo ali nižjo, zato želim, da se pogovarjamo o naši davčni zakonodaji, saj ne želim, da iz neke druge države jemljemo samo en del. Ko smo se pogovarjali o višanju, ali minimalne plače ali neto dohodka fizičnih oseb, bi morali na to biti pozorni, a to je spremljalo agresivno poudarjanje, da je to ‘borba za delavce’. Presenečen sem, da so se sindikati zdaj tako razburili, saj so bili tudi oni na strani, ki se je zavzemala za zvišanje minimalne plače. To se enostavno ne bi smelo zgoditi. Vprašanje je, ali je ministrstvo za finance vedelo, kaj se bo zgodilo, ali pa ni vedelo.”

Davčna uprava Republike Slovenije (Foto: posnetek zaslona)

Po vsej verjetnosti bo z dvigom minimalne plače država pokrila povišanje plač v državni upravi, računica skrajne Levice v slogu “volk sit in koza cela” se ne izide
“Jaz se bojim, če bodo tudi druge odločitve sprejete na tak horuk, brez nekih ustreznih analiz. Poglejte, v končni fazi je vlada tista, ki o tem odloča in ima vso pravno možnost, da počne, kar počne. Ljudstvo je tisto, ki bo odločalo, ali so zadovoljni ali ne. Zdaj bodo verjetno šli v popravke davčne zakonodaje, kar pomeni, da bodo menjali celo vrsto zakonov, namesto da bi samo v enem zakonu premaknili davčno olajšavo in bi bil efekt identičen,” je še povedal svoje mnenje o vladi Simič ter še enkrat poudaril, da se to enostavno ne bi smelo zgoditi, sploh pa ne ob dejstvu, da imamo 37 državnih sekretarjev. “Država je vsekakor zaslužila, saj se je povečala bruto plača, s tem pa so se povečali tudi prispevki. Nekaj bo tudi prinesla dohodnina, odvisno kakor pri komu. Če bi za sto evrov povišali splošno olajšavo, pa država ne bi dobila ničesar, dobili bi samo zavezanci in tudi delodajalci ne bi bilo dodatno obremenjeni. Predvidevam, da so delali preračune in so tako skalkulirali, da jim bo ta višek denarja lahko pokril poviševanje plač v državni upravi, na katere so pristali,” je Simič povedal še o nekaterih prednostih, če bi se namesto dviga minimalne plače povišala splošna dohodninska olajšava. Simič je še povedal, da bo po vsej verjetnosti še nekaj mesecev trajalo, da se zadeva uredi, tudi v primeru najhitrejšega postopka bo trajalo vsaj tri do štiri mesece. Ljudje bodo v tem času prejemali odločbe in nekateri bodo tako izgubili denar.

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.