fbpx

[Video] Takole bizarni slovenski zakoni delujejo v praksi: Nova24TV na AMZS poslala dva svoja uslužbenca in direktorja, da bi srednješolcu pomagali registrirati moped, a nam ni uspelo!

Srednješolcu Žigu v enem dnevu ni uspelo registrirati mopeda, ki ne presega hitrosti 25 kilometrov na uro.

Od 1. maja 2017 je treba kolesa s pomožnim motorjem, ki lahko peljejo največ 25 kilometrov na uro, registrirati, zavarovati in zanje – če so starejša od štirih let – opraviti tehnični pregled. Obveznost registracije je namreč uvedla novela zakona o motornih vozilih, ki jo je državni zbor sprejel že septembra lani. Obvezna registracija koles s pomožnim motorjem oz. mopedov predstavlja za državljane velike finančne in administrativne težave, vlada Mira Cerarja pa je državljanom na ta način prinesla nemalo nepremostljivih ovir in zapletov.

Na uredništvo Nova24TV se je obrnil srednješolec Žiga, ki bi rad registriral moped, a po novem zakonu potrebuje dve priči, ki bosta referentki potrdili, da je moped njegov. Dnevi postajajo vse daljši, Žiga bi se rad v šolo čimprej peljal z mopedom. Skupaj se odpravimo na AMZS. A to zaradi novega zakona ni več tako preprosto kot nekoč.

Poglejte, kako je ekipa Drugorazredni na AMZS poslala tri uslužbence, da bi fantu pomagali registrirati moped, a jim ni uspelo:

“Moped sem kupil pred nekaj leti prek spleta, prej ga je posedoval italijanski lastnik. Moped še nikoli ni bil registriran v Italiji. Kupil sem ga in se vozil z njim, saj takrat še ni bilo tega neumnega zakona. Zdaj pa ga moram registrirati in priskrbeti še dve priči,” nam je potarnal Žiga. Vse to za moped, ki ne presega hitrosti 25 kilometrov na uro.

Ekipa Drugorazredni se je odločila na terenu sama preveriti, kako deluje zakon. Kot priči nastopita Boris Tomašič, programski direktor na Nova24TV, in Igor Završnik, vodja režije na isti televiziji. “Zakon o mopedih je eden izmed številnih neumnih zakonov, ki jih je sprejela ta vlada. Zakaj potrebuje človek dve priči, da registrira moped pri tako majhni hitrosti, se mi ne sanja. Lahko pa bi si tudi izmislil, da vem, da je motor od fanta,” hudomušno pripomni Tomašič.

Foto: Nova24TV.

Foto: Nova24TV

Bolj oster je Završnik: “Mlademu fantu želim pomagati. Nor zakon, nor sem tudi jaz, ker moram priti sem na AMZS in potrditi, da je motor njegov,” se huduje. Nenavadna druščina se skupaj odpravi k oknu referentke. A zapletov, čeprav smo priskrbeli dve priči, ni konec. “Referentka mi je dejala, da nisem dovolj star, da bi motor registriral sam. Leta 2004 bi moral biti star 18 let, da bi mi bilo to dovoljeno, jaz pa sem bil takrat star pet let,” nam pove Žiga.

Takole smo čakali na registracijo mopeda, a je nismo dočakali. Vladi Mira Cerarja je z neumno birokratsko oviro uspelo mladostnikom zagreniti življenje. (Foto: Nova24TV)

Niti z dvema pričama srednješolec ne more več registrirati mopeda
Torej potrebujemo človeka, ki je star najmanj 35 let. Nič lažjega, ekipa Drugorazredni priskrbi novo okrepitev. To je Samo Juršič, vodja marketinga na Nova24TV. “Moj EMŠO je ravno pravšnji, da priskočim na pomoč,” se pošali Samo, ko ga pripeljemo pred AMZS.

Foto: Nova24TV

A to še ni vse; tudi Samo Žigu ni pričaral nasmeška na obraz. Birokratska kalvarija se nadaljuje. “Zdaj morajo ugotoviti šifro motorja, od kod izvira. Tako ga moram poslati na trak, kjer ga bodo pregledali,” pove Žiga.

Poslanec SDS Ljubo Žnidar pravi, da je treba “neumen” zakon o mopedih čimprej ukiniti. (Foto: Nova24TV)

Ljubo Žnidar: Ta zakon je treba ukiniti!
Na AMZS se zadržimo več kot tri ure. Trije strokovnjaki se ukvarjajo z mopedom, ugotovijo pa, da se Žiga še ne bo vozil z motorjem. Vsaj še nekaj dni. Motorja namreč ni v evidenci, saj še nikoli ni bil registriran v Sloveniji. Zato je potrebno vse skupaj najprej poslati na direktorat za promet, šele potem bo lahko izdelana homologacija. Žiga svoje punce še ne bo peljal na testno vožnjo in na sladoled.

Da petim ljudem v enem dnevu ni uspelo registrirati ubogega mopeda, kaže na to, kako neumni so slovenski zakoni in kako birokracija duši Slovence in jih postavlja v vlogo drugorazrednih. “Ta zakon je treba čimprej ukiniti in ga spisati na novo,” nam v državnem zboru obljubi poslanec SDS Ljubo Žnidar. SDS je bila namreč pred letom dni edina stranka, ki je sprejetju takšnega zakona nasprotovala.

Luka Svetina [povzeto po oddaji Drugorazredni]