[Video] Telefonski pogovor med Golobom in Ano Roš ni parodija

Robert Golob in Ana Roš (Foto: posnetek zaslona)

Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša devet slovenskih restavracij. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2023 pridobila novo zvezdico in se kot edina v Sloveniji ponaša s tremi. A se je kuharska mojstrica še isti dan politično prodala. Na družbenem omrežju Instagram sta namreč oba s premierjem Robertom Golobom objavila nenavaden videoposnetek, ki na prvi pogled spominja na parodijo ali montažo, a žal ni. 

Telefonski pogovor med Ano Roš in Robertom Golobom je požel val zgražanja iz več razlogov. S tem so še bolj dregnili v sum poštenosti podeljevanja zvezdic, redki pa tudi vedo, da je ocenjevanje za Michelinove zvezdice plačano iz žepov slovenskih davkoplačevalcev. Razpis za t. i. neodvisno ocenjevanje slovenskih restavracij in promocijske aktivnosti je objavila Slovenska turistična organizacija (STO). Kot edinega prijavitelja za ocenjevanje je navedla francosko družbo Manufacture Francaise des Pneumatiques Michelin in jim za to plačala 880.600 evrov, k temu je treba prišteti še davek na dodano vrednost.

Za Michelinove ocenjevalce je država tako primaknila 880.600 evrov, to je za 176.120 delavskih obrokov po 5 evrov ali 352.240 šolskih malic. Za ocenjevanje restavracij torej – plačujemo. Da ne bo kdo mislil, da to delajo zastonj.

Nespodobno je bilo tudi dejstvo, da sta si Golob (ki je tudi minister za zdravje) in Roševa izmenjevala naklonjenost in se smejala ravno na dan, ko je na dan prišla novica o tragični smrti dveh dojenčkov, ker v Sloveniji ni bilo dovolj zdravnikov, ki bi opravili operacijo srca.  Poleg tega, spomnimo se, kako je bil Golob proti objavam na družbenih omrežjih in Instagramu, še posebej je to očital Borutu Pahorju.

“Živjo, Ana, Robert tukaj. Čestitke, sem slišal, da ti je uspelo to, kar še nobenemu Slovencu ni.” je rekel Robert Golob v telefonskem pogovoru z Ano Roš. Ja, saj ni nič posebnega, samo trdo delaš … Še bolj trdo delati in še kaj več.” Roševa ima prav, “še kaj več” je potrebno, da pridobiš omenjeno nagrado. Pri tem je tudi kuharski mojster Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, ki je ohranila Michelinovo zvezdico, dejal,  da je “vesel za vsako novo zvezdo, ki pride v Slovenijo, mi je pa žal, da je taka institucija ponovno spregledala nekaj restavracij, ki so ostale brez zvezdic”.

Bo Golob poklical tudi družine, ki jim je obljubil 100 nadomestnih hiš v mesecu dni?
“Imaš moj telefon, veš, da te podpiram v vsem in stojim za tvojim trudom. Veš, da me imaš na svoji strani, kadar koli, samo reci,”
je še dejala Roševa Golobu. Pri tem pa je Jelka Godec na omrežju X Goloba vprašala, ali ima tudi telefonske številke družin iz Koroške ali Zgornje Savinjske doline, ki so ostali brez domov. Ali pa so ti zanj drugorazredni. “Nimaš? Naj ti jih pridobijo in jih nemudoma pokliči ter jim povej, kdaj bo zgrajenih tistih 100 obljubljenih nadomestnih hiš v mesecu dni.” Tudi Roman Vodeb meni, da virtualni dialog predstavlja enega od viškov politične patologije oz. nespodobnega “golobizma”.

A. G./Moja Dolenjska