fbpx

[Video] To morate videti! Boksarski posnetek iz DZ je še hujši, kot je bilo pričakovano, vmes pa se še promovira Zavčev zasebni posel

Slovenska javnost je naposled dočakala boksarski posnetek iz velike razpravne dvorane Državnega zbora. Iz posnetka se zrcali vsa neprimernost in primanjkljaj razsodne moči in kulturnega kapitala, ki ga je bilo moč razbrati že iz paparazzi posnetkov, ki so se pojavili na spletu pred uradnim lansiranjem. Ne samo to, uradni posnetek Državnega zbora se je zlorabil tudi “product placement” kot se reče v marketinškem žargonu. Gre za umestitev promocijskih produktov v nek drug, sicer nepovezan filmski ali televizijski program. V tem primeru boksarskih rokavic, ki promovirajo zasebni posel Dejana Zavca, njegovo boksarsko telovadnico, Dejan Zavec Gym. 

Samemu namenu posnetka sicer nihče ne oporeka.  V Sloveniji verjetno ni nikogar, ki ne bi navijal za mlade “borce”, ki se na pediatrični kliniki borijo z hudo in zahrbtno boleznijo. Skoraj celotna slovenska javnost jima očita predvsem hud primanjkljaj razsodnosti ter izrazito samopromocijo na plečih bolnih otrok. Ti od njunega obiska na Pediatrični kliniki v Ljubljani ne bodo imeli nič, verjetno ju niti ne poznajo. Sama pa sta nameravala “zabijati” politične točke, a jima je vse skupaj eksplodiralo v obraz.

Posnetek se začne z nekdanjim boksarskim šampionom, ki v rdečih rokavicah poskakuje in maha po hodniku med poslanskimi sedeži. Fokus videa se nato premakne na predsednico Državnega zbora, ki najprej prekriva svoj obraz za rokavicami, nato pa le pokuka v kamero, čemur sledi nekakšen zmagoslaven dvig rok in vrtenje okrog svoje osi, ki smo ga nazadnje videli na državni proslavi ob dnevu državnosti. Prva poslanka nato maha proti kameri, sledi Zavčevo mahanje, ki smo ga opazovali iz ogrevanja pred njegovimi boksarskimi dvoboji. Situacija eskalira v zaigran dvoboj, ali “sparing” za kamero, medtem, ko v ozadju gledalci dvoboja, med njimi Mojca Šetinc Pašek, vzhičeno navijajo, kakor da bi šlo za protest pred RTV in ne za čudaško manifestacijo v DZ. Po tem je na vrsti zloglasna promocija Zavčevega zasebnega posla in njegovih rokavic.

Boksarske rokavice

Vir: Zajem zaslona, Državni zbor

Bele rokavice imajo jasno odtisnjen boksarjev logotip, ki ga uporablja za promocijo svoje telovadnice.

Vir: Zajem zaslona, Državni zbor

Obupni odzivi javnosti
Posnetek je sicer že pred objavo naletel na hude kritike javnosti, tako levo kot desno usmerjene. Celo Zoran Potič znan novinarski sopotnik politične levice, trenutno novinar Dnevnika, je zapisal: “Tole ni OK. Prostor parlamenta je središče pol. sistema demokracije. Prostor-forum ima svoja pravila obnašanja, proceduro, pravila so kodificirana, tega se morajo vsi držati. Vstopanje v tak prostor z nečem, kar presega to, nemara spreminja v “cirkus”, je žaljivo do demokracije.” Ostali komentatorji so bili še veliko manj prizanesljivi.

Sicer pa, slika pove več kot 1000 besed, zato je najbolje, da si posnetek ogledate sami. Na Youtubu ga je objavil Portal24.

Gal Kovač