[Video] Tudi Val 202 podpira protivladne proteste in spodbuja sovraštvo

Foto: Twitter

Ne le javna televizija, ze pester protestniški program poskrbi – seveda za naš denar – tudi Radio Slovenija. Le dan po osrednji državni proslavi so namreč ponovili repertoar petkove antiproslave, na kateri so med drugim odmevali verzi “Naslednji na listi – so teli Hojsovi policisti! Spravljate se na ljudi, k so očitno pacifisti. Ste zabiti? Zapiti? Al ne vem,… simoniti? Moral bi skrbet za narod, ne pa za lastne riti. Ne vem kdo od vas in komu leze v rito, sam ob tem si predstavljam Gorenaka – slikovito.” Ne da bi preganjali umetniško svobodo, pa vendar bode v ušesa, da niso poskrbeli vsaj za pregovorno RTV-jevsko uravnoteženost – za katero se recimo potrudijo vsakič, po pogovoru s predsednikom vlade.

Medtem, ko je minuli petek potekala osrednja državna slovesnost ob 30-letnici razglasitve slovenske državnosti, so imeli na Prešernovem trgu protestni kolesarji vzporedni program, na katerem se s svojimi ukazi policiji ni drl le Jaša Jenull. Kantavtor Jani Kovačič je vsekakor dokazal, da ga kljub letom, v dretju še vedno nihče ne preglasi. Glasbeni program so po podatkih nekaterih levih medijev sestavili še Zoran Predin, Darko Nikolovski, Zlatko, Zborke, Brutalci, in Kombinatke. Da bi program potekal čim bolj nemoteno, so poliisti Rumene jopiče odstranili že pred omenjeni nastopi.

No, da “kulturno” doživetje ne bi krajalo prekratko, je poskrbel Val 202, ki je antiproslavo razpotegnil še na soboto, ko so po Sloveniji sicer potekale številne daritve za domovino. Radio Slovenija nam je za naš denar postregel s protestniško playlisto, na kateri so ponovili nekatere uspešnice prejšnjega dne – Darka Nikolovskega z Jadranko Juras, Janija Kovačiča z njegovo Revolucijo in uporniške Kombinatke.

Še posebej zgovorni so verzi prve pesmi “Operacija juriš”: “Naslednji na listi – so teli Hojsovi policisti! Spravljate se na ljudi, k so očitno pacifisti. Ste zabiti? Zapiti? Al ne vem,… simoniti? Moral bi skrbet za narod, ne pa za lastne riti. Ne vem kdo od vas in komu leze v rito, sam ob tem si predstavljam Gorenaka – slikovito. Ker vi zaslužte to, da vas narod spoštuje, ne pa da vas zarad Twitlerja odkrito zaničuje. Raj stopte na našo stran, nej se lepe stvari zgodijo, Za vse kar ste do zdej nardil, ponujamo amnestijo! Zgodovina uči, ko politika izkorišča, grejo eni v Argentino, drugi na strelišča.

Ne le da je bila pesem povsem dnevu oziroma priložnosti neprimerna, pač pa so bili – sploh zadnji verzi – žalitev za normalno čutečega človeka.

 

Sara Bertoncelj