fbpx

[Video] Zdaj je jasno, da so žilne opornice v Sloveniji do celo štirikrat preplačane

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Predsednica preiskovalne komisije, ki preiskuje nakup in prodajo žilnih opornic, Jelka Godec, je na novinarski konferenci opozorila, da se je iz zaslišanj pred komisijo izkazalo, da so se tako zdravniki kot nabavniki zavestno dogovarjali o cenah in materialu, za kar so potem objavili javni razpis.

Predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec je na današnji novinarski konferenci na kratko povzela dosedanje delo komisije in nakazala, v katero smer bo komisija delala naprej ter katere priče še namerava zaslišati. Godčeva je uvodoma dejala, da je komisija od januarja letos zaslišala veliko število prič. “Iz pričanj zdravnikov, nabavnih služb in ostalih prič je jasno, da je v slovenskem zdravstvenem sistemu prihajalo do preplačila žilnih opornic, in sicer so se preplačevale do štirikrat, kar je bilo povedano s strani poslovnega in strokovnega direktorja interne klinike, ki so se mu zdele cene previsoke, o tem sta pričala tudi dva zdravnika, in sicer dr. Noč in dr. Mrevlje, cene žilnih opornic pa so bile v tujini dokazano nižje kot v Sloveniji,” je dejala poslanka.

Zavestno so kršili zakonodajo
V nadaljevanju je poudarila, da je iz zaslišanj prič jasno, da so nabavne službe zavestno kršile zakon o javnem naročanju. “Kljub temu, da  je bilo na javnem naročilu, na primer, izbrano neko podjetje za določeno količino žilnih opornic, recimo 500, so jih nabavljali tudi po trikrat ali štirikrat več, namesto 500 torej 1.700, torej so v nabavnih službah prekoračili proračun javnega razpisa in tudi zavestno kršili zakon o javnem naročanju,” je povedala poslanka in dodala, da je bilo hkrati nabavljenih tudi več žilnih opornic mimo javnih razpisov, po naročilnicah, tako da je bil tudi v tem delu kršen zakon o javnem naročanju. “Treba je povedati, da so nabavne službe vedele za te kršitve, a niso reagirale in niso opozarjale. Tudi zdravnik, dr. Zorman, je na primer povedal, da je vedel, da se je kršil zakon in da s tem ni imel težav,” je poudarila predsednica komisije.

Predsednica komisije Jelka Godec je dejala, da se je na zaslišanjih tudi pokazalo, da so se tako zdravniki kot nabavne službe zavestno dogovarjali o cenah, materialu, ki so potem prišli na javni razpis. “Prihajalo je torej do možnosti oblikovanja strokovnih smernic in kriterijev za javne razpise v smeri, da se je lahko prijavil le določen dobavitelj, z določeno žilno opornico,” opozarja Godčeva in opominja na pričanje ene izmed dobaviteljic, ki je dejala, da se je trg v Sloveniji razdelil, da je en dobavitelj dobavljal v UKC Ljubljana, drugi v UKC Maribor, “torej je šlo za kartelni dogovor glede razdelitve trga v Sloveniji.”

Organi pregona preveč nesposobni, da bi ugotovili nepravilnosti
Predsednica komisije je spomnila na pričanje pristojnih iz Nacionalnega preiskovalnega urada in Specializiranega državnega tožilstva, ki so povedali, da so preiskovali to področje, tudi opravili določene pogovore z nekaterimi zdravniki, nabavniki in dobavitelji, “a so prišli do zaključka, da ni bilo nobenih nepravilnosti”. Je pa po besedah predsednice komisije vodja Specializiranega državnega tožilstva (SDT) povedal, da primera še niso zaključili. “V preiskovalni komisiji menimo, da ravno zaradi našega dela primer na SDT še ni zaključen, kajti ravno takrat, ko se je ustanovila preiskovalna komisija na tem področju, je bilo tudi odločeno, da se preiskava s strani NPU in SDT nadaljuje,” je še dejala poslanka Jelka Godec.

Komisija bo na naslednjih sejah zaslišala naslednje priče: Borisa Periča, predsednika uprave KB 1909, pooblaščenca Vega Finanz, Mark Medicala S.p.A, člana nadzornega sveta Mark Medicala, d. o. o, člana nadzornega odbora Mladine, d. d., in predsednika nadzornega odbora ter gospoda s še več drugimi funkcijami; Damjana Klajnščka, pooblaščenca Mark Medicala S.p.A, člana nadzornega sveta Mark Medicala, d. o. o., in zakonitega zastopnika tega podjetja; Daria Zupina, člana nadzornega sveta Mark Medicala, d. o. o. Zaslišani bodo tudi Gregor Repovž iz Mladine, predsednica uprave Mladine Denis Tavčar, lobist Janez Zemljarič ter vsi ministri za zdravje s polnimi pooblastili od leta 2009, in sicer Dorjan Marušič, Tomaž Gantar, Borut Miklavčič ter Milojka Kolar Celarc.

 C. Š.