fbpx

[VIDEO] Slovenski vojaki: Vlada še vedno dela po principu komunizma

Ministrstvo za obrambo ne upošteva sodbe v zvezi z izplačevanjem dodatka za delo vojakov preko polnega delovnega časa. “Na nek način vlada še vedno dela podobno kot v “bivši Jugi”, saj se z ukazi odreka delo in plačilo,” opozarja Gvido Novak, predsednik Sindikata vojakov Slovenije. Ministrica Katičeva pa se še naprej spreneveda in čaka.

Pripadniki Slovenske vojske so na delovna in socialna sodišča v Ljubljani, Mariboru, Celju in Murski Soboti vložili več sto tožb, ker obrambno ministrstvo ne upošteva odločitve vrhovnega sodišča. Nekaj vojakov je zato tožbe vložilo tudi na evropsko sodišče.

V Sindikatu vojakov Slovenije so pripadnike Slovenske vojske nedavno pozvali, da predložijo dokumentacijo za vložitev tožb za izplačilo dodatka za delo preko polnega delovnega časa. Teh ministrstvo za obrambo ne želi izplačevati kljub sodbi vrhovnega sodišča, ki določa, da je tak dodatek potrebno izplačati v primeru, ko so ure prenesene iz enega v drugo referenčno obdobje, saj gre v tem primeru dejansko za nadure.

Policistom izplačali dodatek, vojakom ne
“Vsem policistom so brez ugovarjanja ta dodatek za obdobje zadnjih petih let izplačali, na ministrstvu za obrambo pa te sodbe dobesedno ne priznavajo. Predpisi, ki veljajo za policiste na tem področju, so popolnoma enaki za pripadnike Slovenske vojske,” opozarja Gvido Novak.

Vlada je očitno računala, da vojaki ne bodo šli v tožbe
Ministrstvo za obrambo je za reševanje problematike vojakov ubralo pretkano taktiko. Zanašali so se namreč na to, da bo tožbe vložilo le majhno število vojakov. “S takšno politiko, da bomo počakali, koliko pripadnikov bo šlo v tožbo, ministrstvo za obrambo na nek način varčuje, po drugi strani pa dela dodatne stroške s pravdnimi postopki,” pripoveduje vodja sindikata.

Kaj vse morajo vojaki narediti, da bodo dobili, kar jim pripada
Novak opozarja, da bi moral biti po kolektivni pogodbi ta dodatek izplačan že takoj, ko so bile ure izkoriščene. V sindikatu so trdno prepričani, da bodo s temi tožbami uspešni, ker je sodna praksa popolnoma jasna. Pritožbe države je vrhovno sodišče ovrglo. Ne zdi se jim pošteno, da so policisti dobili izplačano to, kar morajo vojaki zahtevati na sodišču. “Kaj vse morajo vojaki narediti, da pridejo do tega, kar jim pripada, kar je sodišče že razsodilo, ministrstvo pa tega ne priznava in ne izplačuje,” je ogorčen Novak.

Vlada še vedno dela kot v “bivši Jugi”
“Pomembno je, da na ministrstvu za obrambo spregledajo, da je napočil čas, ko bo treba začeti delati za dobro ljudi, pripadnikov Slovenske vojske. Na nek način se še vedno dela podobno kot v “bivši Jugi” – ne skrbi se za ljudi, z ukazi se odreka delo, plačilo itd. Dejansko pa vemo, da pripadniki zoper ukaze nimajo nobenega varstva,” opozarja Novak. 

Novak zagotavlja, da so pred začetkom poziva za tožbe porabili štiri do pet mesecev za poskuse tako na vladi kot na obrambnem ministrstvu z namenom, da bi s socialnim dialogom prišli do nekega dogovora, pri katerem so bili pripravljeni tudi zelo veliko popuščati, a kljub temu noben dogovor ni bil možen.

Ministrica še naprej čaka …
Na vložitev današnjih tožb se je odzvala tudi ministrica za obrambo Andreja Katič. V primeru le-teh gre po njenih besedah za druga referenčna obdobja, za katera morajo dobiti dokončno rešitev na sodišču. “Minister mora imeti nedvodumno pravno podlago in tukaj so mnenja od primera do primera različna in zato enostavno čakamo na odločitve,” je dejala in dodala, da primera podrobneje še ne pozna.

N. K., A. L.