fbpx

Višje sodišče odločilo: SD mora občini vrniti 700 tisoč evrov vreden novogoriški “Kremelj”, saj so ga “komunisti” zaplenili nezakonito

Tako so se v vodstvu SD poklonili revolucionarju Borisu Kidriču. (Foto: FB)

Po dvajsetih letih bojev je stranka Socialnih demokratov na novogoriškem drugostopenjskem sodišču izgubila spor z mestno občino Nova Gorica, zato ji mora vrniti stavbo, ki ji domačini pravijo “Kremelj”. Stranka socialnih demokratov je omenjeno stavbo podedovala kot pravna naslednica Zveze komunistov Slovenije. Sodišče je v postopku ugotovilo, da Zveza nikoli ni imela lastninske pravice do stavbe in jo je morala zato tudi vrniti. 

Stavbo “Kremelj”, kot jo poimenujejo domačini v Novi Gorici, je leta 1957 zgradil takratni ljudski odbor in obsega 800 kvadratnih metrov, njena vrednost pa presega 700 tisoč evrov. Trinajst let pozneje jo je prevzela Zveza komunistov Slovenije, nato pa jo je v upravljanje po osamosvojitvi prejela Stranka socialnih demokratov. Spor traja že od leta 2001, kjer je med večkratnimi poskusi odvzema, vedno zmagala SD. Tokrat je mestna občina Nova Gorica vložila prave argumente, saj jim je pri tem ugodilo višje sodišče.

Sodba je pravnomočna, zato so morali Socialni demokrati že pričeti s prenosom stavbe občini. Po besedah Socialnih demokratov bodo sodbo spoštovali in so na predajo pripravljeni, a na sodbo ne bodo pristali. Sodbo so ocenili kot netočno in pavšalno, zato so že vložili pravno sredstvo – revizijo na vrhovno sodišče, saj želijo z argumenti dokazati, kako je vsa stvar prevzema zgodovinsko potekala. “Glede na to, da je pravnomočna, jo Socialni demokrati tudi priznavamo, sicer pa se z njo ne strinjamo, saj sta obe sodbi nekoliko različni,” je sporočil Dejan Levanič, glavni tajnik Socialnih demokratov. A se občina s tem ne strinja, saj pravijo, da novogoriški “Kremelj” ni bil zgrajen s sredstvi partije, pač pa iz gozdnega sklada, zato je sodišče odločilo, da je pravni naslednik občina.

Stranka socialnih demokratov ima trenutno v lasti dvanajst nepremičnin, ki pa so jih nasledili kot nasledniki Zveze komunistov Slovenije, med drugim tudi znano vilo umorjene družine Moskovič. Letno od najemnin prejmejo okoli 80 tisoč evrov, več kot tretjino prav na račun stavbe v Novi Gorici. “Taka izguba nepremičnine je tudi neka izguba v finančnem delu. Hiša je polna najemnikov, tako političnih strank, sindikatov, podjetij, tako da je v bistvu stranka bolj ali manj upravljala s to hišo,” je še povedal Levanič. Zaradi njene lege je stavba strateškega pomena za občino. O tem, kaj bodo storili s pridobljeno stavbo, bodo sklenili v sklopu urbanističnega in prostorskega razvoja mesta, je povedal Klemen Miklavčič, župan Nove Gorice, ki je še povedal, da bodo obstoječe najemnike zaenkrat obdržali.

Sara Kovač