fbpx

Vlada bo vztrajala pri zaostritvi nadzora nad izvajanjem karantene, epidemiološka situacija na Balkanu se drastično poslabšuje

Vladni govorec Jelko Kacin.

Vladna delovna skupina se bo zvečer seznanila s kršitvami in nadzorom karantenskih odločb, vladni govorec Jelko Kacin pa pričakuje tudi seznanitev članov vlade z dopolnitvami vladnih načrtov za ukrepanje ob širjenju novega koronavirusa. Medtem sta dve osebi osumljeni širjenja okužbe iz malomarnosti, za kar je zagrožena denarna ali zaporna kazen.

Na nujno medicinsko pomoč Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je zaradi bolečin v trebuhu v začetku meseca obrnila 37-letnica, ki zdravstvenega osebja ni takoj obvestila, da so njenemu partnerju pred dnevi potrdili okužbo z novim koronavirusom. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Jelko Kacin, je 40-letnik v času, ko bi moral ostati doma, hodil na delo v večjem podjetju. Zoper oba je ljubljanski UKC podal prijavo, policisti pa so začeli z zbiranjem informacij glede suma kršitev 177. člena kazenskega zakonika, za kar je zagrožena denarna ali zaporna kazen poroča STA.

Minuli konec tedna so pristojni sicer začeli z vročanjem karantenski odločb na šestih mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko ter na letališču Brnik. “Vlada bo vztrajala pri zaostritvi nadzora nad izvajanjem karantene. Pričakujemo, da bo inšpektorat prioritete svojega dela usmeril v to področje, saj je v tem trenutku ključno, da zamejimo vnos iz tujine v Slovenijo,” je poudaril Kacin.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin opozarja, da se bodo sledile sankcije za tiste, ki se karantene ne držijo
V nedeljo so zdravstveni inšpektorji po njegovih besedah opravili več nadzorov nad izvajanjem karantenskih odločb na območju Maribora in Ljubljane. V Mariboru so obiskali 27 oseb s karantenskimi odločbami in ugotovili štiri kršitve. Dveh oseb ni bilo na navedenem naslovu, za dve osebi pa so ugotovili, da sta zelo verjetno podali napačne podatke tako o sebi kot o kraju preživljanja karantene. V prestolnici so inšpektorji vseh 34 oseb našli na navedenem naslovu.

“Ljudje se karantene v veliki meri držijo. Za tiste, ki se je ne držijo, pa obstojijo sankcije,” je opozoril Kacin. Po zakonu o nalezljivih boleznih kršitelja ukrepa osamitve ali karantene kaznujejo z globo v višini od 400 do 4000 evrov. Vladni govorec je ob tem še pojasnil, da policija nima pristojnosti zdravstvenega inšpektorata, so pa policisti v oporo oziroma pomoč in za varovanje inšpektorjev, če bi se kdo nasilno obnašal ob poskusu preverjanja spoštovanja karantenske odločbe.

Zdravstveni delavci v UKC Ljubljana. (Foto: STA)

Vlada spremlja stanje v domovih za starejše po Sloveniji
Vlado še posebej skrbijo tudi razmere v domovih starejših občanov. Ravno v minulih dneh so več okužb tako med zaposlenimi kot med oskrbovanci potrdili v centru starejših v Vipavi. “Domovi starejših občanov so ogrožena območja, za katera moramo vzpostaviti posebni sistem. Poskrbeti moramo, da se bodo tega zavedali tako zaposleni, posebej mlajši, kot tudi vsi varovanci,” je izpostavil Kacin.

Ob tem je ponovno pozval k upoštevanju vseh navodil za preprečevanje širjenja okužbe, kot sta higiena kašlja in rok ter vzdrževanje ustrezne razdalje. Dotaknil se je tudi epidemiološkega stanja na Balkanu, ki se po njegovih besedah “drastično poslabšuje”, predvsem v državah, ki so se odločile za izvedbo volitev.

Luka Perš