Vlada je prelomila že kar nekaj obljub, obljuba o neobveznem nošenju mask bo le še ena več

Foto: epa

Kot smo zadnji dve leti beležili naraščanje števila okužb s koronavirusom v poletnem valu, je tokrat enako. Po besedah dr. Andreja Trampuža, infektologa v berlinski kliniki Charité, bi bilo še vedno potrebno nošenje maske na javnih mestih in seveda cepljenje kot najboljša preventiva pred najhujšim. Število okuženih narašča, vendar vlade več kot očitno to ne skrbi in lahkotno predlaga “samoodgovornost”, medtem ko je dr. Trampuž prepričan, da je to “zgrešena logika”.

Vlada naj bi v torek predstavila strategijo spopadanja z morebitnim novim valom okužb, ki se je že pričel in eksponentno narašča. Čeprav so se ukrepi Janševe vlade izkazali za izredno učinkovite, kar je dokazalo dejstvo, da se je Slovenija o vseh kazalnikih uspešno izborila s pandemijo, se je nova vlada neodgovorno odločila, da delala na principu “samoodgovornosti” oziroma švedskega modela, kar pa je po mnenju strokovnjaka, infektologa dr. Andreja Trampuža, “zgrešena logika”, saj Slovenija po določenih kriterijih s Švedsko sploh ni primerljiva. Dejstvo je, da imajo Švedi visoko stopnjo zaupanja v svojo vlado, medtem ko je glede na dosedanje praznorečje, prazne obljube in absurdne rešitve aktualna vlada izgubila še tisto zaupanje, ki ga je doslej imela od svojih volivcev.

Infektolog dr. Trampuž je za Siol povedal, da je smiselno, da se pripravimo na jesenski val, za katerega sicer ne pričakuje posebnih ukrepov, meni pa, da bi bilo potrebno vseeno nositi maske v zaprtih prostorih. Nova vlada, ki je svoje volivce dobila predvsem na podlagi svojih kvazi “anticepilskih” stališč, se zdaj na vse pretege trudi svoje volivce tudi zadržati, zato so sklenili, da ukrepov ne bodo zapovedovali, pač pa zgolj priporočali. Večkrat so poudarili, da se bodo ravnali po švedskem modelu, ki pa je tudi za Švede terjal svojo ceno, sploh pa sta že načina življenja Švedov in Slovencev popolnoma drugačna, zato so “priporočila” nove vlade še toliko bolj nesmiselna in kažejo le na to, kako popolnoma nepripravljeni so ali pa jim je enostavno “vseeno”.

Švedski model v Sloveniji je zgrešena logika
Na Švedskem maske niso bile obvezne, prav tako pa so zavračali popolno zaprtje, s čimer so odstopali od ravnanja skoraj cele Evrope. Vendar je tukaj treba omeniti, da so tudi navade Švedov in sam življenjski stil popolnoma drugačna od slovenskega. Prvi je že ta, da je že njihova poletna tradicija drugačna od naše, namesto klasičnega dopustniškega desanta na natrpane plaže in mladih v klube Švedi množično zapuščajo mesta in se za nekaj mesecev ugnezdijo v svojih odročnih dopustniških kočah. Švedska je v primerjavi s Slovenijo zelo nenaseljena in ima večgeneracijska gospodinjstva, kot jih poznamo mi, so na Švedskem izredno redka, kar pomeni, da je tudi nalezljivost veliko nižja.

Minister za zdravstvo Danijel Bešić Loredan (Foto: STA)

Pomembno je omeniti, da imajo skoraj vse digitalizirano, zato jim interakcija v družbi za svoje potrebe ni bila nujna, prav tako pa je tudi njihov zdravstveni sistem veliko močnejši za razliko od našega. Naj pri tem omenimo, da je Bešič Loredan obljubljal prenovo zdravstvene reforme v nekaj dneh po nastopu na svojo pozicijo, pa danes ni ne duha ne sluha o tem. Vse za glasove volivcev, najbrž.

Še ena razlika, če ne celo najpomembnejša, pa je ta, da imajo Švedi visoko stopnjo zaupanja v državne institucije in vlado. Kar pa težko rečemo za Slovenijo, kjer je stopnja zaupanja nizka. Če odštejemo konstantno blatenje Janševe vlade s strani levičarjev, je tudi zaupanje tistih, ki so za Golobovo vlado volili, danes že močno upadlo. Od 2. junija se niso držali ničesar, kar so prej tako goreče zagotavljali in trdili. Da je Robert Golob poln praznih obljub in da se bodo tudi obljube o maskah izkazale za prazne, meni tudi nekdanji direktor NIJZ Milan Krek, ki je še nedavno opomnil na dejstvo, da se je lani poletni val začel s 6. junijem in da je enako letos s to razliko, da je bil lanskoletni poletni val nežen in nizek, letošnji je pa kar visok. “Če pogledate lansko krivuljo, lahko predvidite, kako bo krivulja izgledala letos, prav tako imamo ta teden 43 odstotkov več okuženih kot prejšnji teden.

S svojimi obljubami o neobveznih maskah in neobveznem cepljenju so si pridobili glasove “anticepilcev”, ki pa bodo najverjetneje kmalu razočarani, ko bo morala nova vlada ponovno požreti svojo besedo in ne le priporočiti mask, ampak jih zapovedati. Zanimivo bo gledati reakcijo njihovih volivcev, ko se bo to zgodilo, prav tako pa bo zanimivo videti še eno brezsramno dejanje nove vlade, ki se je v tako kratkem času izkazala že za tako nedoraslo svojim nalogam.

Tanja Brkić