fbpx

Vlada Marjana Šarca gluha! Družinski zdravniki se po pomoč zatekajo kar k pacientom!

Foto: STA

Če so težave v slovenskem zdravstvu vsakdanji spremljevalec uporabnikov zdravstvenega sistema – predvsem pacientov -, se zadnje čase vse bolj pospešeno vrstijo opozorila in zahteve medicinskega osebja, posebej zdravnikov.Tako je pred dnevi počilo med družinskimi zdravniki. Kot smo pred dnevi poročali na portalu Nova24TV, nekateri odhajajo v tujino, drugi v farmacijo, večina pa jih je dvignila roke nad medicino.

Družinski zdravniki odhajajo predvsem zaradi preobremenjenosti z birokracijo in prevelikega števila pacientov, ki se jim ne zmorejo posvetiti v zadostni meri, zaradi česar trpijo predvsem pacienti, na udaru pa so tudi zdravniki in njihova strokovnost.

Zaradi razočaranja nad vlado Marjana Šarca so se družinski zdravniki te dni obrnili po pomoč kar na paciente! S posebnim letakom, ki ga delijo po družbenih omrežjih, sporočajo pacientom, naj se jim pridružijo pri zahtevah po takojšnji ureditvi primarnega zdravstva. Zdravniki ugotavljajo, da so za neurejene razmere v zdravstvu krivi vladajoči politiki, ki področja dela družinskih zdravnikov ne uredijo v korist pacientov in zdravstvenega osebja. Zdravniki v obvestilu pacientom sporočajo, da si tudi sami želijo, da bi lahko več časa posvetili strokovni obravnavi pacientov namesto pretiranega ukvarjanja z birokracijo in obrazci.

V svojih zahtevah so izpostavili zlasti naslednje:

  1. dodatne zdravnike v ambulantah, da se bodo lahko več časa ukvarjali s pacienti,
  2. zahtevajo takojšnjo odpravo nepotrebne birokracije, ki jim jemlje dragoceni čas, ki bi ga lahko namenili pacientom,
  3. zdravnik naj bo razpisan le na enem delovišču hkrati, da med ordinacijskim časom ne bo hodil še na dežurne obiske kritično bolnih po terenu.

Pobuda družinskih zdravnikov je po naših informacijah naletela na izjemno pozitiven odziv med ljudmi, kdaj in v kolikšni meri pa jo bo upošteval novi zdravstveni minister Šarčeve vlade Šabeder, pa bomo spremljali.

Franci Donko