fbpx

Vlada o Venezueli ne bo razpravljala danes, temveč na eni od prihodnjih sej; Janša na Twitterju: Nadpredsednik vlade Luka Mesec ne dovoli

Luka Mesec (Foto: STA)

Vlada o razmerah v Venezueli in predlogu zunanjega ministra Mira Cerarja, da Slovenija prizna predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika države, ne bo razpravljala danes, pač pa na eni od prihodnjih sej. Počakali bodo na poročilo Cerarja, ki je danes odsoten, so po srečanju pred sejo vlade pojasnili koalicijski partnerji.

Danes sicer manjka nekaj ministrov oziroma kar trije predsedniki strank, poleg Cerarja, ki je v ZDA, tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec in predsednica SAB Alenka Bratušek, so pojasnili koalicijski partnerji.

Koalicija ni enotna o tem, ali lahko o priznanju Guaidoja odloča vlada ali naj to obravnava DZ. Za slednje sta se zavzeli SD in DeSUS, pa tudi LMŠ v tem ne vidi težav.

Premier Marjan Šarec za zdaj o tem vprašanju molči, prav tako so o vprašanju, ali naj Slovenija Guaidoja prizna za začasnega predsednika Venezuele, previdni v njegovi stranki. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v današnji izjavi novinarjem pojasnil, da bodo počakali na ministra za zunanje zadeve in na podlagi njegovega poročila o Venezueli sprejeli odločitev.

Cerar je sicer že izrazil pričakovanje, da bo vlada sledila večini članic EU in odločitev sprejela čim prej. “Tako pomembna odločitev, kot je na nek način vmešavanje v notranje zadeve katere koli države, ni neko športno tekmovanje, da bi morali biti med prvimi, pač pa je predvsem premislek, kaj to pomeni za ljudi tiste države,” pa je danes dejal Golubović. Po njegovih navedbah zadeva ni črno-bela, čeprav jo nekateri slikajo črno, nekateri belo, ampak je zelo kompleksna.

Golubović tudi ne vidi težav v tem, da o zadevi razpravlja DZ, na začetku na odboru za zunanjo politiko. Če slednji sprejme sklep, pa lahko po njegovem mnenju to storijo še na plenarnem zasedanju. “Z vidika konsenza, demokratičnosti se mi zdi smiselno, da o tem spregovori tudi DZ,” je pojasnil.

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič se je na današnjo odločitev, da vlada o Venezueli še ne bo razpravljala, odzval z oceno, da imata vlada in DZ veliko dela z domačimi zadevami in ne bo nič narobe, če se bodo o Venezueli pogovorili prihodnji teden. O tem, koliko se z odločanjem o tem vprašanju mudi, naj po Zorčičevih navedbah odloči vlada.

Stališča glede priznanja Guaidoja so med strankami sicer različna. Za koalicijo utegne biti pomembno svarilo Levice, ki priznanju odločno nasprotuje, da bi to lahko imelo tudi “problematične posledice za sodelovanje Levice s koalicijo”. Tako je v sredo dejal poslanec Miha Kordiš.

Evropski poslanec Igor Šoltes, sicer vnuk komunističnega krvavorokca Edvarda Kardelja, pa je pričakovano tvitnil: Priznanje Guaidója za legitimnega začasnega predsednika Venezuele s strani Evropskega parlamenta je nedopustno in v nasprotju s temelji vladavine prava in demokracijo. EU mora spodbujati dialog, ne pa prilivati ogenj na razmere, ki so že na robu državljanske vojne. #Venezuela.

Priznanje Guaidoja podpirajo v SDS in NSi

Priznanje Guaidoja podpirajo v SDS in NSi, kjer sicer ne vidijo težav v tem, da bi o vprašanju Venezuele razpravljali tudi v parlamentu. Predsednik SDS Janez Janša je tvitnil: Nadpredsednik  Luka? ne dovoli

Demokracija.si