fbpx

Vlada prikriva informacije v postopku izbire sodnika na ESČP

Klemen Jaklič (foto: STA).

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) je zavrnil zahtevo poslanske skupine SDS, naj odbor vlado pozove k seznanitvi državnega zbora o vsej njeni komunikaciji z organi Sveta Evrope glede postopka izbire slovenskega sodnika za Evropsko sodišče o človekovih pravicah v Strasbourgu.

SDS je namreč predlagala sklep, da bi OZP vlado pozval, da državni zbor oziroma njegovo pristojno delovno telo seznani z vso dosedanjo in prihodnjo korespondenco med organi Sveta Evrope in vlado glede postopka izbora slovenskega sodnika. A odbor je ta predlog zavrnil z desetimi glasovi proti in petimi za.

Koalicijski poslanci odbora pa so predlagali, da bi OZP vlado pozval, naj svetovalni panel Sveta Evrope zaprosi za mnenje glede dopustnosti obveščanja DZ v zvezi z mnenjem panela o kandidatih za sodnika. OZP je z devetimi glasovi za in štirimi glasovi poslancev SDS proti podprl sklep koalicijskih poslancev.

SDS: Poslanci bi morali biti seznanjeni z dejstvom, zakaj je prišlo do zastoja pri izbiri sodnika
“Poslanke in poslanci Državnega zbora bi morali biti v celoti seznanjeni, zakaj je prišlo do zastoja pri obravnavi kandidatov za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice na parlamentarni skupščini Sveta Evrope,” so prepričani v SDS.

Poslanska skupina SDS je zahtevo za nujno sejo naslovila tudi na predsednika Mandatno-volilne komisije Mitjo Hrovata, ki meni, da vprašanje zastoja pri obravnavi kandidatov za sodnika ne sodi v pristojnost Mandatno-volilne komisije oziroma državnega zbora, ker da ta postopek vodi vlada.

Dvojnega doktorja prava so izločili
Spomnimo, koalicijski poslanci so dne, 18. 11. 2016, izglasovali, da bo Slovenija kot kandidate za sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice predlagala Nino Betetto, Marka Bošnjaka in Nino Peršak. Ob tem so iz nadaljnjih postopkov izločili dvojnega doktorja prava Klemna Jakliča, katerega kandidatura je imela podporo dveh najboljših pravnih fakultet na svetu, so zapisali na spletni strani stranke SDS.

Svet Evrope bi moral že januarja obravnavati kandidature iz Slovenije, a so glede predlaganih kandidatov Sloveniji postavili dodatna vprašanja. Državni zbor – kot organ, ki je kandidate izvolil – ni bil seznanjen z vsebino vprašanj in odgovori vlade nanje.

N. K.