fbpx

Vlada razsvetljena: Slovenija bi se zaradi migrantske krize v prihodnosti lahko znašla v težavah

Foto: Vlada RS

Državni zbor je končal razpravo o predlogu novega Zakona o mednarodni zaščiti, o njem pa bo glasoval v okviru današnjih glasovanj. Poslanci SDS in NSi so se zavzeli za ostrejšo azilno politiko od predlagane, medtem ko v koaliciji temu niso naklonjeni. Notranja ministrica pa je priznala, da bi se Slovenija v prihodnje zaradi povečanja števila migrantov lahko znašla v težavah.

V NSi so se zavzeli, da bi se z zakonom določila zgornja meja prosilcev za azil, ki jih je država pripravljena sprejeti. “Druge večje in bogatejše države, vzemimo na primer Avstralijo, so zaščitile svoje meje. One odločajo, katere migrante bodo sprejele. Ali je Amerika na široko odprla svoja vrata? Ni. Povedali so, kakšno število, zelo majhno število jih bodo sprejeli,” je dejala Ljudmila Novak, in dodala, da ima pravico, da naredi enako tudi Slovenija.

SDS: Kvote moramo določiti
Janja Sluga (SMC) je opozorila, da bi bila določitev zgornje kvote v nasprotju z mednarodnim pravom in pravico do postopka za mednarodno zaščito.

Anja Bah Žibert (SDS) pa ji je odgovorila: “Ne strinjam se s tem, da ne moremo določiti kvot. Moramo jih. Slovenski čoln je pač takšen, kot je. Vzdržljiv je toliko, kot je, močan toliko, kot je, in sposoben prenesti toliko kot lahko. Kar bo več od tega, pomeni potop za vse nas.”

“Nekako imam občutek, da desni pol zakonu nasprotuje, ker da je premalo restriktiven, levi pol pa meni, da bi morale biti pravice prebežnikov še večje. Resnica je nekje vmes,” je razpravo povzel Uroš Prikl (DeSUS).

ZL: Gre za kršitve mednarodnega humanitarnega prava
Matej T. Vatovec (ZL) je ocenil, da Slovenija kot edina v EU uzakonja “neke prakse, ki gredo v smeri kršitve mednarodnega humanitarnega prava”. Moti ga, da želi vlada sprejeti rešitve, ki bodo migrante odvrnile od vlaganj prošenj za azil v Sloveniji. “Gre za zakon, ki bo omogočal skupinsko zavračanje prosilcev za azil in na podlagi katerega bo država arbitrarno omejevala število vloženih prošenj in posledično tudi podeljenih zaščit,” je opozoril.

Ministrica Vesna: Slovenija bi se lahko znašla v težavah
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je še povedala, da trenutno število prosilcev za azil še ne predstavlja težav, kar pa bi se v prihodnje lahko tudi spremenilo. Napovedi namreč kažejo, da bo migrantska kriza trajala več let. Ko bodo zdajšnje ciljne države zapolnile svoje zmožnosti, se bo verjetno povečal pritisk na druge države, tudi Slovenijo, je opozorila.

N. K., STA