fbpx

Vlada z današnjim dnem nakazala 27,3 milijona evrov temeljnega dohodka skoraj 26 tisoč osebam!

Foto: Pixabay

Z današnjim dnem so prvi samozaposleni, kulturniki, kmetje in družbeniki, ki jih je drugi val epidemije novega koronavirusa finančno močno prizadel in so ostali brez dohodkov, prejeli mesečni temeljni dohodek za prejšnji mesec. Skupna višina zneska znaša 27,3 milijona evrov. Denar je sicer prejelo skoraj 26 tisoč oseb, ki so do prejemka upravičene. 

Samozaposleni so mesečni temeljni dohodek lahko pridobili že v spomladanskem času, torej ob prvem valu epidemije novega koronavirusa, ponovno pa so do njega upravičeni v skladu s petim protikoronskim paketom pomoči. Ta je bil v državnem zboru potrjen 15. oktobra. Za pomoč pa lahko tokrat zaprosijo vse osebe, ki so samozaposlene in imajo zaradi zdravstvene krize težave pri poslovanju, vendar pa morajo svojo dejavnost opravljati vsaj od 1. septembra letos. Pogoj za pridobitev že omenjenega dohodka je sicer zmanjšanje prihodkov v letošnjem letu za 20 odstotkov glede na lansko leto. Tisti, ki imajo izpolnjene pogoje, pa bodo za oktober, november in december prejeli znesek, ki bo znašal 1100 evrov. Podobno nadomestilo pa bo namenjeno tudi kmetom in družbenikom. Pomoč sicer krije Finančna uprava republike Slovenije oziroma FURS. Nakazilo za mesec oktober je bilo izvedeno prav danes, in sicer v skupnem znesku  27,3 milijona evrov, ki ga je prejelo 25.883 oseb, ki so do njega upravičene. Denar so sicer izplačali vsem tistim upravičencem, ki so najkasneje do konca oktobra preko eDavkov podali ustrezno izjavo, poroča STA.

Za vse, ki delajo v kulturi kot samozaposleni in jim država že sedaj izplačuje prispevke za pokojninsko ter invalidsko zavarovanje, naj bi temeljni dohodek znašal 700 evrov na mesec. Za vse kmete, za katere je oproščeno plačilo prispevkov s strani delodajalcev, in sicer za pokojninsko ter invalidsko zavarovanje, pa bo pomoč znašala 940 evrov mesečno.

Povrnjeni tudi izpadli dohodki zaradi varstva otrok
Peti protikoronski paket pa za samozaposlene prinaša še eno ugodnost, in sicer delno povrnitev izpadlih dohodkov, ki so posledica odrejene karantene oziroma obveznosti varstva svojih otrok. Ta znesek sicer variira med 250 in 750 evrov mesečno, a se izključuje z ukrepom, ki se nanaša na temeljni mesečni dohodek. Tudi ta oblika pomoči je bila s strani FURS-a izplačana z današnjim dnem in jo je za pretekli mesec prejelo 120 zaposlenih, pa tudi družbenikom ter kmetom, ki so v skupnem znesku prejeli preko 30 tisoč evrov tovrstne pomoči. V obdobju prvega vala pandemije pa je že omenjeni temeljni dohodek znašal 700 evrov za april in maj ter 350 za marec. Skupno je bilo v tem obdobju preko 50 tisoč prejemnikov, med katerimi so bili samozaposleni, kmetje, verski delavci in družbeniki. Skupen znesek je tedaj znašal 83,2 milijona evrov.

Janševa vlada se je ob pričetku mandata spopadla z dvema epidemijama: koronavirusom in medijskimi diskreditacijami, vendar pa je s fronte epidemiološko-starorežimskega navala odšla kot močna zmagovalka. In tisti, ki je pripravljen sprejeti dejstva, ne pa nasedati pritlehni propagandi tranzicijskih trobil, bo brez težav videl njeno požrtvovalnost, saj je v kratkem času sprejela prepotrebne ukrepe na gospodarskem in socialnem področju ter rešila številna človeška življenja.

Domen Mezeg