fbpx

Vladajoča SMC zopet kaže ignorantski odnos do najbolj pomembne teme v državi

Foto: STA

“Do polovice mandata ni izpolnjeno še nič, za kar so se zavezali na začetku mandata,” v zvezi s krajšanjem čakalnih dob v zdravstvu ocenjujejo v stranki SDS, ki so sklicali razpravo o tej pomembni temi.

V okviru redne seje državnega zbora je stranka SDS zahtevala, da se opravi splošna razprava v zvezi z dolgimi čakalnimi vrstami v zdravstvu.

“Razprave se je udeležila samo ena poslanka stranke SMC, kjer kažejo, kakšen odnos do te najbolj pereče težave v državi imajo,” je bila do največje vladajoče stranke kritična Jelka Godec iz SDS. Prav tako je povedala, da je trenutna koalicija zavrnila vse njihove predloge, ki so jih pripravili za ureditev razmer v zdravstvu. Kljub temu bodo še naprej opozarjali, da bodo slovenski državljani in pacienti dobili, kar jim pripada po ustavi.

Čas beži, sprememb ni
Kot še pravi poslanka Godčeva, se je vladajoča stranka pred volitvami zavezala, da bodo popravili zdravstvo, vendar do polovice mandata še vedno niso naredili nič. “Sprejetja novel zakonov, ki bi bila temelj za korenite spremembe v slovenskem zdravstvu, se umikajo iz leta v leto,” meni poslanka in dodaja, da Ministrstvo za zdravje zgolj zapravlja davkoplačevalski denar, nezadovoljstvo uporabnikov zdravstva pa se slabša. “V primerjavi z letom 2013 so se čakalne dobe povečale za 30 odstotkov, zaradi česar se ruši zaupanje v zdravstveni sistem, vendar se ministrica Milojka Kolar Celarc tega ne zaveda,” je še povedala poslanka največje opozicijske stranke.

Zaradi Milojke Kolar Celarc bolniki umirajo
Jernej Vrtovec
 iz NSi pa opozarja, da s strani vlade ni rešitev, zaradi krivic pa so ljudje zgroženi. “Ljudje s skromnimi prihranki trošijo pri specialistih zasebnikih, zaradi česar je ta sistem tako krivičen. Za denar, ki ga vplačujemo, ne dobimo pravočasne in hitre oskrbe. Bolniki zaradi tega tudi umirajo,” ocenjuje.

Enormno in nedopustno povečanje čakalnih vrst
Da so problemi v zdravstvu dejstvo in se kopičijo, pa meni nepovezana poslanka Alenka Bratušek. Ta pravi, da so se čakalne vrste v zdravstvu v zadnjih dveh letih enormno in nedopustno povečale. “Samo zavedanje, da je stanje alarmantno in da so pomembne spremembe, lahko rešijo situacijo, a tega zavedanja pri vodilnih še ni,” je povedala Bratuškova. Število tistih, ki dlje čakajo na poseg, je 40 tisoč. Da se razmere v zadnjih dveh letih poslabšujejo, je odgovornost vlade in ministrice, je še povedala.

M. P.